Skocz do zawartości


Błażej

Rejestracja: 22 lis 2013
Poza forum Ostatnio: sty 11 2014 23:51
-----

Moje posty

W temacie: Diety zagraniczne-pytania

15 grudzień 2013 - 20:25

[font="arial, helvetica, sans-serif;"]Odpowiedź do pytania 2.[/font]

 

[font="arial, helvetica, sans-serif;"]Zgodnie z rozporządzaniem ministra pracy i polityki społecznej w sprawie należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej[/font]

[font="arial, helvetica, sans-serif;"] § 4. 1. Pracownikowi, który w czasie podróży krajowej lub podróży zagranicznej poniósł[/font]

[font="arial, helvetica, sans-serif;"]inne niezbędne wydatki związane z tą podróżą, określone lub uznane przez pracodawcę,[/font]

[font="arial, helvetica, sans-serif;"]zwraca się je w udokumentowanej wysokości.[/font]

 

[font="arial, helvetica, sans-serif;"]Uważam, że jeśli pracodawca akceptuje koszty np. mycie samochodu to jak najbardziej można ująć je w kosztach delegacji. [/font]


W temacie: dieta za podróż

12 grudzień 2013 - 15:03

[font="arial, helvetica, sans-serif;"]W przypadku podróży pracownika dotyczące zarówno podróży krajowej i zagranicznej należy taką podróż podzielić na części.[/font]


    [*][font="arial, helvetica, sans-serif;"]I odcinek podróży krajowej do momentu przekroczenia granicy[/font]
    [*][font="arial, helvetica, sans-serif;"]II odcinek podróży zagranicznej od momentu przekroczenia granicy do przekroczenia granicy w Polsce)[/font]
    [*][font="arial, helvetica, sans-serif;"]III odcinek podróży krajowej dotyczącej powrotu pracownika do miejsca zamieszkania od momentu przekroczenia granicy w Polsce.  [/font]
    [/list]

    [font="arial, helvetica, sans-serif;"]Ja dzielę to na części  i do odpowiedniej części obniżam dietę o śniadanie, obiad, kolację.[/font]

     

    [font="arial, helvetica, sans-serif;"]Moim zdaniem skoro kolacja została zapewniona w Polsce to zmniejszam dietę krajowej delegacji. [/font]


W temacie: W jaki sposób promować małą firmę

12 grudzień 2013 - 14:45

[font="arial, helvetica, sans-serif;"][color=#000000;]Według mnie dobrym pomysłem na promowanie się jest  zaproponowanie klientom jakiegoś pakietu lojalnościowego zapewniającego zniżki, bądź małe gadżety reklamowe.[/color][/font]

 

[font="arial, helvetica, sans-serif;"][color=#000000;]Założenie strony internetowej jest bardzo dobrym pomysłem.  Potencjalni klienci będą mogli szybko Cię znaleźć w sieci, a prowadzenie przez stronę internetową np. rezerwacji na konkretne godziny zapewni Ci klientów, którzy nie chcą stać w kolejkach.  [/color][/font]

 

[font="arial, helvetica, sans-serif;"][color=#000000;]Uważam, że najlepszą reklamą jest dobra opinia zadowolonych klientów, którą na pewno uzyskasz tylko akurat na nią trzeba troszkę poczekać. [/color][/font]


W temacie: NIP

12 grudzień 2013 - 14:30

[font="arial, helvetica, sans-serif;"][color=#000000;]Nabywca faktury , który zauważył pomyłki dotyczące informacji o sprzedawcy lub nabywcy może wystawić notę korygującą. Notę można wystawić zarówno do adresu, jak i do innych danych np. NIP. [/color][/font]

 

[font="arial, helvetica, sans-serif;"][color=#000000;]Uważam, więc że wystarczy, że wystawisz notę korygującą zawierającą poprawny NIP. Nie ma potrzeby do wystawiania faktury korygującej. [/color][/font]

 

[font="arial, helvetica, sans-serif;"][color=#000000;]Noty korygujące nie można wystawić np. do liczby dostarczonych towarów, ceny, kwoty rabatów czy wartości dostarczonych towarów , w Twoim przypadku jest to tylko błąd dotyczący NIP, więc ja bym wystawił notę korygującą. [/color][/font]


W temacie: DELEGACJA

12 grudzień 2013 - 14:04

[color=#000000;]Uważam, że faktura za hotel powinna być na firmę, ponieważ koszt hotelu jest kosztem pracodawcy.[/color]

 

[color=#000000;]W pracy dokładnie tak robię, wszystkie dokumenty pod rozliczeniem delegacji są wystawione na firmę nie na pracownika.[/color]

 

[color=#000000;]Warto jeszcze zwrócić uwagę na dwa punkty:[/color]

 

 § 8. 1. Za nocleg podczas podróży krajowej w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

pracownikowi przysługuje zwrot kosztów w wysokości stwierdzonej rachunkiem, jednak nie

wyższej za jedną dobę hotelową niż dwudziestokrotność stawki diety.

 

§ 8.3. Pracownikowi, któremu nie zapewniono bezpłatnego noclegu, i który nie przedłożył

rachunku, o którym mowa w ust. 1, przysługuje ryczałt za każdy nocleg w wysokości 150%

diety.