Skocz do zawartości


Zdjęcie

Jak założyć restautację??

restauracja własna działalność firma biznes gastronomia

wróć do serwisu Moja Firma 14 odpowiedzi w tym temacie

#1 JinWang

JinWang

    Nowy użytkownik

  • Członkowie
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 27 listopad 2012 - 11:04

Zawsze marzyłem o tym, aby mieć swoją restaurację. Wreszcie mogę sobie na to pozwolić - mam okołu 30 tys. zł tytułem własnego wkładu - czy to wystarczy? Jak wygląda otwieranie takiej działalności? Czy ktoś z Was ma jakąś wiedzę na ten temat?

#2 bazyliczek

bazyliczek

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 148 postów

Napisano 17 grudzień 2012 - 13:32

Rozpoczynając działalność jako restaurator należy złożyć wniosek o wpis do rejestru zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność oraz o zatwierdzenie zakładu przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Właściwym miejscowo jest powiatowy inspektor sanitarny miejsca prowadzenia restauracji. Wniosek taki można znaleźć właśnie w PIS.

#3 Marika

Marika

    Nowy użytkownik

  • Członkowie
  • Pip
  • 7 postów

Napisano 25 grudzień 2012 - 14:51

30 tys na założenie restauracji? Jeśli masz już lokal, może Ci wystarczy wkład własny.Pamiętaj także, o wszelakich opłatach urzędowych. Te są również niestety dość spore.Napisz czy udało Ci się już coś zrealizować ze swoich planów...
Pamiętaj aby odnowić swój certyfikat kwalifikowany oraz zadbać
o odpowiedni system informatyczny dla swojej firmy!

#4 roseann

roseann

    Nowy użytkownik

  • Członkowie
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 07 styczeń 2013 - 17:20

Jestem wlascicielka restauracji od pol roku. Od dawna bylo to moim marzeniem, aleprzyznam sie, ze nie bardzo wiedzialam jak sie zebrac do jego realizacji. Zamiast szukania lokalu, mebli, sprzetu itd.wybralam inna opcje..Postanowilam przegladnac kilka portali zajmujacych sie sprzedaza firm i udalo mi sie natrafic na interesujaca mnie oferte. Lokal kupilam z calkowitym wyposazeniem, dodatkowo poprzedni wlasciciel pomogl mi w tych pierwszych dniach. Na pewno zaoszczedzilam wiele czasu i nerwow. Koszta zalozenia czegos calkowicie od nowa i kupna sa podobne. Obawiam sie ze 30tys. to za mala suma, zeby otworzyc restauracje ;/ zobacz np: http://sprzedambizne...d6-f8de45731e3b

#5 < Mariusz J. >

< Mariusz J. >

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 160 postów

Napisano 21 styczeń 2013 - 16:46

Pozwolenie na założenie restauracji

Zagadnienie regulowane jest przepisami ustawyz dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U.z 2010 r. Nr 136, ze zm.) zgodnie z którą do właściwego miejscowo dla miejsca prowadzenia lub siedziby zakladu powiatowego inspektora sanitarnego należy złożyć wniosek o wpis do rejestru zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność oraz o zatwierdzenie takiego zakładu przez Państwową Inspekcję Sanitarną.


Wniosek o wpis do rejestru zakładów albo o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów zgodnie z art.64 ust.2 ustawy winien zawierać :



1) imię, nazwisko i numer PESEL, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wnioskodawcy, numer identyfikacyjny REGON, jeżeli taki numer posiada, oraz numer identyfikacji podatkowej (NIP);
1a) numer w rejestrze przedsiębiorców w Krajowym Rejestrze Sądowym albo w Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej, jeżeli wnioskodawca prowadzi działalność gospodarczą;
1b) numer identyfikacyjny w ewidencji gospodarstw rolnych, w rozumieniu przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności – w odniesieniu do podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących działalność w zakresie dostaw bezpośrednich;
2) określenie rodzaju i zakresu działalności, która ma być prowadzona w zakładzie, w tym rodzaju żywności, która ma być przedmiotem produkcji lub obrotu;
3) określenie lokalizacji zakładu lub miejsca prowadzenia działalności gospodarczej.



Zgodnie z art.67 ust.3 ustawy - Minister właściwy do spraw zdrowia określa, w drodze rozporządzenia, wzory : wniosku o wpis zakładu do rejestru zakładów, wniosku o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów.


Wzaory te znajdują się w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 29 maja 2007 r. w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej.



poniżej :


http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU20071060730&type=2




#6 ConradoNieMoreno

ConradoNieMoreno

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 1138 postów
  • Lokalizacjanajwiększa wieś na Mazowszu

Napisano 22 styczeń 2013 - 00:25

Witaj!Na pewno temat zakładania, prowadzenia restauracji rozjaśnią ten artykuł:http://zakladam-firm....pl/restauracja

Pozdrawiam, życząc miłego dnia - niezależnie od tego jak bardzo zdenerwował Cię mój post.

 

Jedyna inicjatywa w której biorę aktywny udział:

 

Q <klik>


#7 < Mariusz J. >

< Mariusz J. >

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 160 postów

Napisano 22 styczeń 2013 - 03:15

Jak założyć restaurację

Z całą pewnością wyżej wskazany link rozjaśni pewne zagadnienia związane z zakładaniem i innymi aspektami prowadzenia restauracji,pod warunkiem jednak,że informacje w nim zawarte zostaną zaktualizowane.

Biorąc pierwszy z brzegu artykuł ,,Restauracja - pozwolenia'' i zapoznając się z informacjami tam zawartymi, dotyczącymi wniosku o wpis albo elementów jakie należy do niego załączyć,trzeba powiedzieć, że nie odpowiadają one aktualnemu brzmieniu przepisów zawartych w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r.o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914 ze zm.).
Aktualne wymogi w zakresie wniosku o wpis zostały okreslone w art.64 ust.2 w sposób odbiegający od treści zawartych w artykule, tak samo zresztą jak i załączniki opisane zaktualizowaną treścią art.64 ust.3 ustawy.

Materiały z linku z pewnością stanowią pomocny materiał dla chcących poprowadzić tę formę działalności gospodarczej,ale należy przy ich studiowaniu - dokładnie sprawdzać aktualne brzmienie poszczególnych, wskazanych tam przepisów.

One mają to do siebie,że się zmieniają.

#8 Guest_miranda

Guest_miranda
  • Goście

Napisano 22 marzec 2017 - 12:34

nie chce spamować, wiec nie zakładam nowego tematu, chciałam sie jedynie zapytać, gdzie robicie zakupy, jeśli już taka działalność prowadzicie? Gdzie po mięso najtaniej, warzywa, owoce, przyprawy - aby nie przepłacić?? Bardzo proszę o pomoc

#9 ZosiaA

ZosiaA

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 19005 postów
  • LokalizacjaWarszawa rządowa/państwowa jednostka budżetowa

Napisano 22 marzec 2017 - 12:36

a ty po 4 latach chcesz wrzucić za chwilę pod innym nickem reklamylaugh.pnglaugh.pnglaugh.png  daruj sobie ten byle jaki marketing



#10 Sprawka

Sprawka

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 115 postów

Napisano 22 marzec 2017 - 12:40

dokładnie



#11 Guest_Gość

Guest_Gość
  • Goście

Napisano 22 marzec 2017 - 12:40

nie chce spamować, wiec nie zakładam nowego tematu, chciałam sie jedynie zapytać, gdzie robicie zakupy, jeśli już taka działalność prowadzicie? Gdzie po mięso najtaniej, warzywa, owoce, przyprawy - aby nie przepłacić?? Bardzo proszę o pomoc

To jak, mamy podać Ci adresy sklepów, hurtowni, bazarów w całej Polsce? Po co Ci to? Pojedziesz po towar 400 km od swojej restauracji?



#12 aronr

aronr

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 221 postów

Napisano 27 kwiecień 2018 - 21:09

Żeby serwować swoim gościom jedzenie najwyższej jakości, dobrze jest zaopatrzyć się w porządny sprzęt gastronomiczny. Gdzie go szukać? Chociażby w https://mmgastro.pl/...dzenia-pakujace - w ofercie sklepu można znaleźć wszystko, co niezbędne do prowadzenia biznesu w tej branży.



#13 adamela

adamela

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 171 postów

Napisano 27 czerwiec 2018 - 13:42

Też mam takie podejście, jak sprzęt do firmy to porządny, jak inwestować to raz konkretnie i na wiele lat a nie co chwilę wymieniać. Na przykład zmywarki mam z Winterhalter i tyle lat działają i nic się nie dzieje, to dowód że trzeba stawiać na jakość



#14 DollarTaste

DollarTaste

    Użytkownik

  • Członkowie
  • PipPip
  • 21 postów

Napisano 04 lipiec 2018 - 06:38

Popieram przedmówców. Zakładając restaurację trzeba przede wszystkim zadbać o porządny sprzęt. Dotyczy to również wyposażenia sali, czyli stołów, krzeseł i hokerów.  Warto zajrzeć do https://pubest.pl/ mają świetne meble do gastronomii. 



#15 Guest_RaulLewy

Guest_RaulLewy
  • Goście

Napisano 18 grudzień 2018 - 13:25

Wystarczy jeśli chodzi o sam sprzęt to na pewno, szczególnie, że np. w sklepie www.multigastro.pl masz sprawdzony sprzęt, bardzo dobrej jakości w bardzo dobrych cenach. Sami zaczynaliśmy z podobnym budżetem i udało się nam kupić świetny sprzęt za dobre pieniądze, co ważne sprzęt jest bezawaryjny. 





Dodaj odpowiedź



  



Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: restauracja, własna działalność, firma, biznes, gastronomia

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych