Gość DORIS72 Opublikowano 25 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja Witam od 19.04.2023 podjęłam pracę umowa na 2 miesiące i okazało się że jestem w ciąży obecnie 8 tydzień -mam pytanie po tych 2 miesiącach kto mi będzie płacił L4 i co dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielona Linia Opublikowano 26 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja Zgodnie z art. 177 § 3 Kodeksu pracy umowa o pracę zawarta na czas określony albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu. Trzeci miesiąc ciąży równa się 12 tygodniom. Jeśli więc po upływie 12 tygodnia ciąży umowa o pracę uległaby rozwiązaniu, to przedłuży się do dnia porodu. W tym czasie może Pani świadczyć pracę aż do porodu, a w razie zwolnienia lekarskiego zasiłek chorobowy wypłaci ZUS. Po porodzie otrzyma Pani zasiłek macierzyński z ZUS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi