Kategorie
Skocz do zawartości

Zaświadczenie o poprzednich zarobkach dla nowego pracodawcy

kejko
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zmieniam pracę i przez około tydzień będę pozostawała w dwóch stosunkach pracy (w poprzednim miejscu będę wykorzystywała urlop). W nowym miejscu pracy poproszono mnie o sporządzenie oświadczenia, do kiedy pozostaję zatrudniona w poprzedniej firmie oraz z jakim wynagrodzeniem. Nie wyjaśniono mi dokładnie, po co kadrom taki dokument ("do takich naszych wyliczeń"), czy ktoś na tym forum może mi rozjaśnić sytuację? Nie znam się na tym, ale niechętnie chcę podać informacje o swoich dotychczasowych zarobkach.

Pozdrawiam!

Świadectwo pracy bedzie zawierało info do kiedy byłaś zatrudniona u poprzedniego.Wynagrodzenia nie musisz podawać, ale może kadrom chodzi o oświadczenia, w którym podasz wysokość przychodu, od którego były naliczone składki ZUS.Chodzi o to aby po osiągnięciu górnej granicy przychodu 105.780, - nie naliczć ci składek

Tak, na pewno chodzi o taką informację w celu uniknięcia możliwości przekroczenia limitu do naliczania składek emerytalnych i rentowych.

Korygowania dokumentów rozliczeniowych ZUS nikt raczej nie lubi, a przecież twój nowy pracodawca nie ma wiedzy jakie oskładkowane przychody osiągnęłaś do tej pory.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...