Gość magda Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Prowadzimy dwie spółki powiązane kapitałowo w zakresie produkcji, chcemy ze spółki matki wynająć pracowników do spółki córki. Mam sporządzoną umowę pomiędzy spółkami zawierające szczegółowo warunku wynajmu ale mam pytanie jak podchodzą do takich umów organy kontrolujące PIP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jan Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 zadzwoń i zapytaj ich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magda123 Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 dzwoniłam, moje pytanie było zaskoczeniem. Widocznie w moim regionie PIP nie miał takich tematów. Może ktoś spotkał się w praktyce z takim tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mml Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Z komentarza Prawa Pracy"W jaki sposób można rozwiązać przechodzenie pracowników pomiędzy spółkami powiązanymi kapitałowo (w ramach grupy kapitałowej), jeżeli nie dotyczy to przejęcia całości bądź części zakładu pracy?Czy konieczne jest rozwiązywanie i nawiązywanie stosunków pracy?Czy jest inna forma przejmowania pracowników w ramach grupy kapitałowej, która nie wymagałaby zawierania nowych umów i kierowania pracowników na badania lekarskie? Odpowiedźodpowiedzi udzielono: 28 czerwca 2011 r.stan prawny dotychczas nie uległ zmianie Powiązania kapitałowe między spółkami nie mają z punktu widzenia prawa pracy znaczenia (wyjątkiem jest art. 24128 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy; tekst jedn.: Dz. U. z 1998 r. Nr 21, poz. 94 z późn. zm. - dalej k.p. zezwalający na zawarcie układu zakładowego obejmującego kilku pracodawców, jeżeli wchodzą oni w skład jednej osoby prawnej lub jednostki gospodarczej nieposiadającej osobowości prawnej). Uzasadnienie Każda ze spółek wchodzących w skład grupy kapitałowej jest pracodawcą dla zatrudnionych w niej pracowników w rozumieniu art. 3 k.p. Co do zasady zatem, w przypadku "transferu" pracowników pomiędzy pracodawcami będącymi częścią grupy kapitałowej, należy stosować zasady ogólne, czyli rozwiązać stosunek pracy z dotychczasowym i nawiązać stosunek pracy z nowym pracodawcą. W przypadku potrzeby czasowego przeniesienia pracownika do innego pracodawcy będącego częścią grupy kapitałowej, możliwe jest skorzystanie z art. 1741 k.p. Zgodnie z tym przepisem za zgodą pracownika, wyrażoną na piśmie, pracodawca może udzielić pracownikowi urlopu bezpłatnego w celu wykonywania pracy u innego pracodawcy przez okres ustalony w zawartym w tej sprawie porozumieniu między pracodawcami. Urlop ten ma na celu przekazywanie pracowników między pracodawcami na określony czas, co daje możliwość regulowania stanu zatrudnienia bez konieczności dokonywania zwolnień (E. Chmielek-Łubińska, w: Kodeks pracy. Komentarz, red. L. Florek, Warszawa 2009, s. 949). Pracodawca dotychczasowy i "inny" zawierają porozumienie, w którym ustala się czas urlopu bezpłatnego, jego początek oraz ewentualnie inne kwestie. Pracownik wyraża na ten urlop zgodę na piśmie. Nawet jednak w takim przypadku konieczne jest zawarcie umowy o pracę między pracownikiem a nowym pracodawcą. Korzystając z urlopu bezpłatnego regulowanego przez art. 1741 k.p. pracownik pozostaje w dwóch stosunkach pracy, jednym z pracodawcą dotychczasowym, który ulega zawieszeniu na czas urlopu, drugim z nowym pracodawcą, który trwa przez okres ustalony w zawartym w tej sprawie porozumieniu między pracodawcami.W przypadku konieczności trwałej zmiany pracodawcy przydatne może być rozwiązanie umowy o pracę w drodze tzw. porozumienia pracodawców. Porozumienie pracodawców jest rozbudowaną czynnością prawną, która obejmuje trzy elementy:a) porozumienie dwóch pracodawców, rozwiązanie stosunku pracy między pracownikiem a dotychczasowym pracodawcą, ic) nawiązanie przez pracownika stosunku pracy z nowym pracodawcą.Wprawdzie nie unika się wówczas konieczności rozwiązania stosunku pracy u dotychczasowego i nawiązania stosunku pracy u kolejnego pracodawcy (potwierdza to wyrok SN z dnia 31 stycznia 1977 r., I PRN 141/76, OSNCP 1977, nr 8, poz. 147), porozumienie takie może jednakże obejmować uprawnienia pracownika. I tak dopuszczalne jest na przykład przeniesienie w ten sposób uprawnień urlopowych pracownika, co zwalniałoby dotychczasowego pracodawcę z konieczności wypłaty ekwiwalentu, i pozwalało pracownikowi wykorzystać urlop w naturze u kolejnego pracodawcy. Zasada ta daje się rozciągnąć również na inne uprawnienia pracownika, które nabył on u dotychczasowego pracodawcy (szerzej na ten temat L. Florek, w: Kodeks pracy. Komentarz, red. L. Florek, Warszawa 2009, s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magda123 Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 wiem o takim wariancie rozwiązania -stosowany najczęsciej przy aporcie zorganizowanego przedsieb. lecz my chcemy wystawiać fv za wynajem pracownika. Nie chcemy "uciekać" od obciążeń płacowych itp,. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patiks Opublikowano 1 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 Niech sobie wszystko ogarnia wykonawca, i z tego co widzę to chyba nawet to robią - http://www.aterima.pl/dla-pracodawcy/47/wynajem-personeluLepiej się kontaktować z kilkoma firmami i właśnie w tych kilku przypadkach oceniać, czy to prawidłowe rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baklazanka Opublikowano 30 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 Wynajem pracowników w dzisiejszych czasach to wcale nie jest prosta sprawa, więc lepiej zwróć się z tym do profesjonalistów, np. tutaj http://www.aterima.pl/dla-pracodawcy/47/wynajem-personelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ewa Opublikowano 7 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2016 PIP może zarzucić unikanie np nadgodzin, bo jak w jednej firmie ktoś ma cały etat to logiczne że w drugie etatu mieć nie będzie. ZUS wymaga składek ubezpieczenia społecznego. Analizowałam temat wynajmu naszych pracowników przez agencję na soboty... i lipa. Niby pięknie ładnie ale jak co do czego to organy kontrolne PIP ZUS mogą dowalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marekk28 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Ja niedawno skontaktowałem się z Work Balance i jestem niezwykle mile zaskoczony ich profesjonalizmem, gdyby ktoś szukał pracowników ze wschodu to polecam zajrzeć na ich stronę https://wynajempracownikow.pl/ możecie też pytać chętnie odpowiem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi