Kategorie
Skocz do zawartości

jak rozumieć kwoty wskazane w zajęciu komorniczym

Gość Gość
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zajęcie w którym wskazana jest nalezność główna, odsetki, koszty procesu, opłata egzekucyjna, opłaty stałe wydatki gotówkowe oraz info że do każdej przekazywanej kwoty należy doliczyć opłatę za przelew 0,20zł. Czyli kwota którą trzeba oddać komornikowi to suma tych wszystkich wymienionych kwot, tak?? a jak mam rozumieć info o doliczaniu opłaty za przelew? A co z odestkami? One rosnę codziennie czy jak ja już wyśle pierwszy przelew to odsetki się wstrzymują?

Ja robię tak - sumuję wszystko. Kiedy pracownik zbliża się do spłaty- szczegółowo obliczam odsetki (z reguły jest podane np. że odsetki w wysokości 1 zł za każdy dzień po 2.08.12). Obliczam te ostetki na dzień przelewu do komornika, obliczam ile przelewów poszło plus za ten jeden co go dopiero puszczę i sumuję wszystko. Od tej sumy odejmuję, to co już komornikowi przekazano. Resztę potrącam z wynagrodzenia pracownika i przekazuję komornikowi.Następnie piszę do komornika, że moim zdaniem spłacone i proszę o informację o zakończeniu lub o tym co jeszcze trzeba potrącić. ;)

Jeszcze nigdy nie wyszła. Częściej wychodzą jakieś dodatkowe koszty (zwłaszcza w opłacie egzekucyjnej). Najczęściej jednak komornicy mają hmm.. "nieporządek w papierach" i bardzo długo czekam na zakończenie niektórych spraw. Raz miałam przypadek taki - wg. moich wyliczeń wychodziło, że wszystko jest spłacone. Zaprzestałam zajmowania pracownikowi wynagrodzenia. Po trzech miesiącach komornik przyszedł z pretensjami, dlaczego nie jest mu potrącane. Po dwóch kolejnych miesiącach przepychanek i żywiołowej korespondencji komornik doliczył się i zamknął sprawę. Nic więcej nie potrącałam, pracownik także nic więcej nie płacił....Czasem robię też tak - kiedy wg wyliczeń wychodzi mi, że zostaje końcówka - mówię o tym pracownikowi i proszę go aby udał się do komornika - może wystarczy, że zapłaci już bezpośrednio komornikowi a ten zamknie sprawę jeszcze przed wypłatą i uchyli zajęcie.Tu na forum polecamo również kontakt telefoniczny z komornikiem i zapytanie go wprost - ile jeszcze pracownikowi potrącić. Ponieważ wewnętrzne przepisy nie pozwalają u mnie robić takich rzeczy bez pisma - nie praktykuję tego. Choć wydaje mi się, że to najprostsze rozwiązanie ;)
  • Like 1

I tak za bardzo nie rozumiem tego co napisane jest w zajęciu. Oczywiście dzięki za pomoc w zrozumieniu tego. Mam jednak jeszcze pytanie: jak mam rozumieć info o tych odsetkach? Mam napisaną kwotę odsetek do dnia wystawienia tego zajęcia ale jeszcze info ze w przypadku zwłoki odsetki w wysokości 1 zł dziennie. Co jest tą zwłoką tzn. jaki okres? Dni do pierwszego potrącenia czy dni do ostatecznej spłaty całości kwoty? z góry dzięki za pomoc

Eni kwota do spłaty jest duża i będę ją spłacać kilka miesięcy. Np. do 01,08 odsetki naliczył komornik a od 02,08 w przypadku zwłoki odsetki w wysokości 1zł/dzień. I tu nie rozumiem czy jest to 9 dni tj. do 10ego kiedy potrącę pierwszy raz? Czy mam naliczać 1 zł za każdy dzień do końca całej spłaty czyli kilka miescęcy?

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...