Kategorie
Skocz do zawartości

Vat w kilometrówce

Marta1984
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,Mam pytanie. Prowadzę kilometrówkę. w miesiącu lipcu mam jedną fakturę za paliwo - 100,01 brutto i jedną za części do samochodu 100 zł brutto.Ilość przejechanych kilometrów wskazuje, że mogę rozliczyć kilometrówkę do 250 zł, czyli wszystkie koszty się zmieszczą.Proszę o pomoc jak rozliczyć VAT?1. Od paliwa nie odliczam Vat-u prawda?2. Od części mogę odliczyć Vat, czyli 23 zł wrzucę do Ewidencji zakupów?3. Co zrobię z 77 zł? Czy wtedy moja kilometrówka będzie wynosiła 177,01 (paliwo 100,01 i części netto 77 zł)?4. Co by było gdyby ilość przejechanych km wykazywała np na 100 zł, a miałabym taka sytuację jak teraz? Vat odliczyłabym jakoś proporcjonalnie?Dziękuję serdecznie za pomoc!

Rozumiem, że to samochód osobowy?Ad.1 - koszty brutto ( vat od zakupu paliw nie odliczasz ) Ad.2 - koszty netto , podatek naliczony do odliczeniaW/g km - 250 złKoszty - 100,01 + 81,30 części = 181,30 koszty w/g EPPCzemu piszesz, że części netto 77 zł???Mnie wychodzi 81,30 od brutto - 100 zł.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...