Kategorie
Skocz do zawartości

kilka zajęć komorniczych

Gość Gość
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałam pierwsze zajęcie pracownika na 2000zł. Potrąciłam do kwoty wolnej po czym dostałam kolejne zajęcie od tego samego komornika i ten sam wierzyciel ale kwota była już wyższa 3000zł. Czy mam rozumieć że ta kwota 2000 wzrosła z powodu odsetek do 3000? Wiem mogę zadzwonić do kancelari i się dowiem ale na początek chciałabym sie dowiedzieć czegokolwiek od Was.Teraz dostałam kolejne zajęcie: komornik inny i wierzyciel też.I moje pytanie: jak powinnam tego pilnować by było ok? Wysyłać do komornika pierwszego potrącone kwoty i pilnować by nie przekroczyło 5000zł (pod warunkiem że te dwa zajęcia trzeba zsumować).Jeśli podam drugiemu komornikowi info że wynagrodzenie jest zajęte to on się skontaktuje z pierwszym i będą się "dzielić" tym co ja przeleję? Czy po spłacie u I komornika mam przelewać II?

Podstawowa zasada potrąceń jest taka, że potrącasz 1/2 kwoty netto, ale musi zostać minimalne wynagrodzenie netto.Odnośnie zajęć zawsze masz podaną sygnaturę, więc możesz sprawdzić czy kwota wzrosła czy są to dwa zajęcia inne. Jeżeli masz zbieg zajęć to piszesz pisma do wszystkich komorników i oni ustalają kto prowadzi egzekucję, ty kwotę potrącasz ale nie wysyłasz do czasu jak dostaniesz informację który prowadzi egzekuję

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...