Kategorie
Skocz do zawartości

podatek dochodowy w rentach rodzinna i socjalna

Gość Sylwester
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, szukałem w internecie informacji o tym jak się wylicza podatek dochodowy, znalazłem jednak tylko dla "normalnego" wynagrodzenia, a nie renty ( nawet dwóch bo mam połączone rodzinną i socjalną ).

Renta rodzinna: 799,18 zł

Renta socjalna: 682,67 zł

Razem: 1481,85 zł

ZUS napisał tak: zaliczka na podatek:106,00 zł, składka ubezpieczenia zdrowotnego: 133,37 zł.

JAK TO WYLICZYŁ ?

pozdrawiam

źródło: zus[/acronym].pl/default.asp?p=1&id=52"]http://www.zus.pl/default.asp?p=1&id=52

Dziękuję za wyliczenia, mam kilka pytań, oraz informacje.

1.481,85 x 7,75 % = 114,84 składka odejmowana od podatku

Co to składka odejmowana od podatku, po co ona?

(1.482 x 18 % ) - 46,33 = 220,43 - 114,84 = 105,59 zaliczka, po zaokrągleniu 106 zł

- Wnioskuję że to zaokrąglone 1.481,85, i dlaczego razy 18% ?

- Co to za kwota ( 46,33 ), czemu odejmowana?

799,18 + 682,67 = 1.481,85 x 9 % = 133,37 składka zdrowotna

1.481,85 x 7,75 % = 114,84 składka odejmowana od podatku

(1.482 x 18 % ) - 46,33 = 220,43 - 114,84 = 105,59 zaliczka, po zaokrągleniu 106 zł

A gdzie tu logika?

Bo jak dostawałem SAMĄ rentę socjalną to zaliczka, po zaokrągleniu nie wynosiła 106 zł, a 16 zł.

Składka zdrowotna jest pobierana jako 9 % podstawy, ale kwotę 7,75 % podstawy odejmuje się od podatku, to wynika z przepisów ustawy o pdof.

Dlaczego x 18 % ?

Bo taka jest stawka podatku wg skali podatkowej.

46,33 to jest 1/12 z kwoty 556,02 zł, czyli ulgi podatkowej, która przysługuje każdemu podatnikowi mającemu dochód opodatkowany wg skali podatkowej. Ta kwota jest w trakcie roku odejmowana przez płatników/pracodawców od wyliczonego podatku u pracowników, emerytów, rencistów.

"A gdzie tu logika?" - to wylicza się na podstawie obowiązujących przepisów, a nie czyjejś logiki.

Jak dostawałeś samą rentę socjalną, to wiadomo, że zaliczka była mniejsza, bo i przychód /dochód/ miałeś mniejszy.

• Like 1

OK, nie każdy musi być księgowymDołączona grafika ale minimum wiedzy mógłbyś posiąść sam, czytając odpowiednie przepisy, które dotyczą każdego "śmiertelnika", nawet kiedy zawodowo się tym nie zajmujesz, znajomość prawa w części, która nas dotyczy jest obowiązkowa, bo...........jak mówili mądrzejsi nieznajomość prawa szkodzi.

Podatek dochodowy od 1992 roku dotyczy nas wszystkich otrzymujących przychody i wypada minimum wedzy w tym zakresie posiadaćDołączona grafika

Zamiast zadawać pytania jak idiota poczytaj gościu i nie mnóż znaków zapytania

Hej, to ja: Gość_Sylwester - postanowiłem założyć konto.

Napisze w punktach co chcę przekazać, by łatwiej odczytać.

1 - dziękuję koleżance za pomoc i fachowe wyliczenie.

2 - nigdy nie pasożytuję i napiszę koleżance PW w czym mogę pomóc.

3 - Gość_Atut, koleżanka bardzo dobrze zrobiła wyjaśniając wszystko, nawet podstawowe/oczywiste aspekty.

pozdrawiam wszystkich, raz jeszcze dziękuję koleżance i niech sprawdzi PW.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...