hanka i kartony Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Mam pytanie, co zrobić ma zakład pracy, gdy pracownik przebywa non stop na zwolnieniu dłuższy czas (zwolnienia są na ok. 2 tygodnie) i widziany był przeze mnie (pracodawca) w niedzielę na imprezie plenerowej z rodzinką. Jak to się ma do "wykonywania zwykłych czynności dnia codziennego".Co mogę zrobić? Wytyczne ZUS przewidują sporządzenie notatki służbowej oraz protokołu kontroli prawidłowości wykorzystywania zwolnień lekarskich.Czy taki protokół mam spisać, mimo iż to była niedziela? Czy wzywać pracownika? Do ZUS-u nie mogę się dodzwonić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edzia Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Wątpliwości, czy zwolnienie lekarskie wykorzystywane jest zgodnie z jego celem, rozstrzyga właściwa jednostka organizacyjna ZUS.Kontrola prawidłowości wykorzystywania zwolnień lekarskich od pracy z powodu choroby polega na ustaleniu, czy ubezpieczony w okresie orzeczonej niezdolności do pracy: nie wykonuje pracy zarobkowej, nie wykorzystuje zwolnienia od pracy w sposób niezgodny z jego przeznaczeniem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanka i kartony Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 No tyle teoria, ale co mam zrobić w tej sprawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doriss Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 zgłoś fakt do ZUS, można też donieść, że pracownik był widziany na imprezie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kadrowy Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 A może udział w imprezie plenerowej z rodziną to część terapii, którą zalecił lekarz? Ty nie musisz znać jego choroby i zaleceń medycznychNie rozumiem widziałaś go w niedziele i chcesz sporządzać notatkę? gorliwość to gorsza niz faszyzm! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirasek Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 http://mojafirma.infor.pl/raport-dnia/137010,Jak-kontrolowac-chorego-pracownika.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doriss Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 ~ gościu_kadrowy, a jesli zwolnienie obejmuje także niedzielę, to co?? Gorliwość w tym przypadku wskazana, bo naciągania na zasiłki z mojej m.in. kieszeni (płacę GORLIWIE te cholerne składki-podatki) nie cierpię! I mam dosyć takich cwaniaków, którzy sobie biorą "urlop" i dostają jeszcze za to zasiłek chorobowy lub pracodawca musi im wypłacać wynagrodzenie. Mentalność twoja poraża uwstecznieniem ze starego systemu! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doriss Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 nie wiem, kto tu jest podły - NIGDY nie korzystałam z żadnych lewych zwolnień, a i z "normalnych" też nie pamiętam kiedy. Wolę składać się na rzeczywiście chorych niż na podłych naciągaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanka i kartony Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Pracownik jest "na wylocie". Zaczął właśnie drugą jednostkę chorobową, choć czekamy na pismo z Zus, czy to potwierdzi lekarz orzecznik. Moi pracownicy wielokrotnie widzieli, jak jeździ samochodem, wozi dzieci do szkoły, a teraz pewnie siedzi sobie w domku z nimi, bo wakacje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doriss Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 cóż, na wylocie człowiek broni się, jak może przed odebraniem mu kasy na życie. Ale sposób tu akurat nieuczciwy i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi