Admin Samorząd Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Jeżeli właściciel domu nie wytwarza odpadów, nie można zmuszać go do zawarcia umowy o wywóz śmieci. Opłaty powinny być pobierane tylko za okres, kiedy śmieci rzeczywiście są wywożone. Osoby, które oświadczą niezgodnie z prawdą, że nie wytwarzają odpadów, podlegają odpowiedzialności karnej. Powrót do artykułu: Nie zawsze trzeba płacić za wywożenie śmieci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość małgorzata Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 nasza gmina wymyśliła że mamy płacić za każdą osobę zameldowaną w nieruchomości ,ludzie płaczą niektórzy mają zameldowanych po 10-11 osób to są koszty 8 zł. za osobę miesięcznie płatne co 3 miesiące to koszt 240- 250 zł ale kosz na śmieci tylko 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Energia30 Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 Ciekawi mnie, czy jeśli mieszkam na osiedlu, to sprawami związanymi kosztami za wywóz śmieci zajmuje się bezpośrednio zarządca nieruchomości? Wrocław to miasto, gdzie ceny za wywóz śmieci są dość wysokie, a ostatnio jeszcze wzrosły i ciekawi mnie co jest tego przyczyną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Adam Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Bo oni mają fiu fiu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Krytyk Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Powiem wam szcerze to nie jest za fajne bo niektórzy niemają za dużo kasy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Milena Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 A ja mam przypadek taki że musze zapłacić za okres w którym nie posiadałam pojemnika na śmieci tłumacząc tym że to opłata za zagospodarowanie odpadó których nie wytwarzam bo jest to sklep odzieżowy i prywatne śmieci np. po śniadaniu zabieram do domu bo wkońcu tam płacę za siebie. Na logikę rzecz biorąc jak można gospodarować odpadami skoro się ich nie wywozi i których nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gość Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Znowu szukają głupich na wydojenie kasy,jak ktoś łączy ledwo koniec z końcem to z kąd te pieniądze brać najlepiej siedzieć za biurkiem i wymyślać jak z ludzi wyciągnąć ostatni pieniądz bo mi kapie z nieba tak jak tym darmozjadom,do bani ten przepis ludziom i tak się ciężko żyje jak im śmieci przeszkadzają to niech im junia płaci te państwo nie jednego obywatela doprowadzi do rozpaczy jednak najlepiej było w komunie koniec lat 80. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość J23 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 a ja tam sobie chwalę, śmieci wywożą mi częściej niż gdy ustawy nie było, płacę natomiast mniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ekolog Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Smieci brak poniewaz plastiki oddaje do skupu, podobnie złom ,puszki, szkło oddac mozna bezpłatnie ,resztki jesli sie znajda na kompost--- pojemnik na smieci pusty moze do połowy zapełniony raz na 4-5 miesiecy ,papier na rozpałke w kominku ....wiec pytam dlaczego mam płacic za wywóz którego nie ma cyklicznie miesiecznie Chetnie zapłacę za rzeczywisty wywóz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Draft Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Tak jak ów Ekolog z 15-09-2015, mam dużo plastików tz butelki po napojach, folia z opakowań, puszki stalowe i aluminium. Faktychnie samych śmieci niewiele, opalam drewnem i popioły wysypuję w ogródku tygodniowo wiaderko. Śmieci zostaje na 3 miesiące pojemnik 100-120 L. Faktem jest że ludzie przy drogach zostawiają dużo śmieci, ale tak było przed i po ustawie śmieciowej. Spotkałem się z tym że na stacji benz nie wolno zostawiać śmieci, inne kontenery zamknięte, między blokami forma pilnowania nawet pojemników. Dlatego ludzie wywalą gdzie kolwiek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość firletka Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Do tej pory płaciłam w gminie kwotę /mies - 4 zł, z racji tego że nie przebywam. Obecnie dostaliśmy pismo, ze gmina już nie będzie pobierać,ale mamy zawrzeć umowę i zapłacić za odbiór śmieci - termin do końca stycznia. mamy lepiankę z 1924 roku, nie mieszkamy tam nie jesteśmy zameldowani, brak wody bieżącej, jest studnia ale woda i gaz są doprowadzone do działki, jesteśmy tam w lecie najwyżej miesiąc, śmieci zbieram i biorę ze sobą do miasta, gdzie płacę. Pobyt traktuję jak szkołę przetrwania( na taki urlop mnie stać, bo mam ciszę i ludzi niezbyt blisko), bo nawet z drogą jest kłopot, teraz w zimie nawet nie doszłabym ( droga ponoć gminna) Jak pada to nawet nie jedziemy. Jak wybrnąć z tej sytuacji. Skąd mam wziąć te śmieci i jak sprawę załatwić? Jutro mam zamiar przedzwonić i zapytać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 17 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 Za oddawanie plastików, puszek, metalu itp. powinni mi zapłacić, a nie odwrotnie. W tym kraju, z każdej możliwej strony, chcą nas oskubać. :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szlemka Opublikowano 17 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 ale zawsze możesz te metale, puszki zebrać i wywieźć do skupu złomu i wtedy tobie zapłacą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MIKOŁAJ Opublikowano 20 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2018 Jestem właścicielem domu jednorodzinnego w którym mieszkam i prowadzę w nim mały sklep z pościelą .Płace za wywoź śmieci regularnie od całej posesji . W tej sytuacji jako właściciel posesji i sklepu czy mam obowiązek jeszcze raz zawrzeć umowę na sklep w którym nie powstają śmieci . Bardzo proszę o wykładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j23 Opublikowano 20 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2018 Przeczytaj sobie uchwałę rady miasta miejscowości w której mieszkasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Edward MAREK 22-100 Chełm ul. Różana 14 Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 Proszę; a jak należy traktować przypadek gdy zmarł członek rodziny zamieszkujący z właścicielem domu? Aktualnie toczy się postępowanie w sprawie opłaty za zmarłą teściową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j23 Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 nie powtarzaj pytań w różnych wątkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Diuka Opublikowano 12 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 moje dziecko używa pieluch wielorazowych, ja kubeczka menstruacyjnego, mamy kompost, ziarna, kasze i tym podobne kupujemy do własnych materiałowych woreczków. Szczoteczki do zębów mamy biodegradalne ( idą na kompost) bambusowe. Wszystko co się da kupujemy do własnych opakowań i słoików. Nie kupujemy wody w butelkach- mamy filtry. Ciekawe jak do tego podejdą przestarzałe urzędniczki? To chyba one będą musiały udowodnić, że były jakieś śmieci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anna Opublikowano 12 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 Pomimo 5 lat od wprowadzenia ustawy nadal nikt nie rozumie zasady jaj funkcjonowania.Ludzie, NIE płacicie za wywóz śmieci, ale za obsługę całego systemu gospodarowania odpadami w gminie. Segregowane? Owszem. Ale po nie nadal ktoś musi przyjechać i wywieść. Płatność od ilości mieszkańców? Oczywiście Polak potrafi i nagle ilość mieszkańców gminy maleje, ale śmieci nie ubywa. Płacimy za nadal istniejące dzikie wysypiska. Dlaczego? Gmina ma obowiązek je zlikwidować. Ktoś musi utrzymać wysypisko, sprzęt itd, itp. Można tak dalej wymieniać. Płacimy za cwaniaków i idiotów, którzy nadal niszczą nasze środowisko. A co do opłaty. Nikt na niej nie zarabia. Zgodnie z ustawą pieniądze, które zostały pozyskane z opłaty mogą być przeznaczone jedynie na gospodarkę odpadami. I nie mogą sobie chodzić na prawo i lewo, ponieważ podlegają kontroli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Justyna21 Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2019 Śmieci komunalne wrzucamy do kubłów, i tyle... pamiętajcie natomiast, że Transportem Odpadów Niebezpiecznych musimy zająć się na własną rękę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wisi mi to Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 Śmieci komunalne wrzucamy do kubłów, i tyle... pamiętajcie natomiast, że Transportem Odpadów Niebezpiecznych musimy zająć się na własną rękę. hahaha mam to w d i ląduję nawet puszki po gazie do śmieci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgon Opublikowano 29 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2019 Nie bardzo rozumiem sformułowania, że nie trzeba płacić za wywożenie śmieci... chyba że w przypadku kiedy one mają trafić do lasu co jest nielegalne. Żeby wszystko było zgodne z prawem i żeby otrzymać kartę przekazania odpadu to korzysta się z tego typu usług http://eko-logis.com.pl/oferta-dla-osob-prywatnych/ . Wywóz swoje oczywiście kosztuje, ale nie są to duże kwoty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość letnik sporadyczny Opublikowano 12 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2019 Jestem na działce 2 tygodnie a płacę za rok. w zimie nikt tam z przedsiębiorstwa odbierającego śmieci nie zajeżdża. mniej przejem niż zapłacę za odpady. Gdzie tu logika. Może wystarczy oświadczenie o pobycie i wiara w ludzi. Co Gminy robią z pieniędzmi od właścicieli działek letniskowych skoro przez większość roku domki stoją puste i śmieci brak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 25 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 Dlaczego.ja mam im udowadniać.oni mają problem więc niech mi udowodnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sdfsfd Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 Lepiej wy***ać gdziekolwiek niż płacić tym złodziejom. Cena za śmieci jak w Niemczech tylko idioci zapomnieli że my nie zarabiamy w euro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi