Gość Zosia W. Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Witam. Bardzo proszę o radę. Przedstawię sytuację: Ja jako Spółdzielnia Mieszkaniowa mam zamiar sprzedać część naszej nieruchomości , z której od lat korzysta pan X (mając w tym miejscu płot). Dodam, że jest to działka, na której znajduje się nasz blok mieszkalny a część zajęta przez płot pana X została wyodrębniona przez geodetę i otrzymała odrębny numer. Pan X wyraził chęć kupna tej częsci działki. Jak to się ma do FV VAT? Z jaką stawką mam wystawić fakturę. Czy mogę ją wystawić załóżmy 3 dni przed podpisaniem aktu notarialnego z terminem płatności do czwartku jeśli podpisanie aktu będzie w piątek, przelewem na konto? (chodzi o to , by Pan X się nie wycofał a pan X być może też się boi, że pieniądze mu przepadną i nie zgodził się zapłacić wcześniej niż po podpisaniu aktu) . Przepraszam, że tak nieskładnie ale nie mogę nigdzie znaleźć takiej informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Proponowałabym spisać umowę przedwstępną na sprzedaż a po zawarciu aktu wystawić fakturę VAT ze stawką 23% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi