Gość aga Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Witam, placówka zakupiła łózko do masażu za 300 złotych, oraz w związku z zakupem nowego wyposazenia ponieśliśmy koszt wysyłki - 35 złotych, Czy na koncie 013 powinnam ująć kwotę 300 czy 335 złotych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 300,-Wartość środków trwałych powiększamy o koszty zakupu, montażu, dostarczenia etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gabi Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Agnieszko przeczytaj raz jeszcze to co napisałaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Przeczytałam i nie widzę nic co było by sprzeczne z przepisami.Napisałam o środkach trwałych, a łóżko za 300 zł jest wyposażeniem.Ustawa o rachunkowosci pisze o środkach trwałych i ustalaniu ich wartości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gabi Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Agnieszko jak wiesz nie ma czegoś takiego jak wyposażenie są pozostałe środki trwałe , czyli łóżko za 300zł jest również środkiem trwałym tylko ze względu na wartość księgujemy go na 013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 gabi, zawsze możesz napisać co ty o tym sądzisz i mozesz tak ujmować w ewidencji jak tylko dusza zapragnie.Proponuję jeszcze raz lekturę ustawy o rachunkowości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gabi Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Agnieszko nie proponuj mi lektury ustawy o rachunkowości bo ją znam i nie tylko tę ustawę ale inne również, a jeżeli odpowiadasz na pytanie to doprecyzuj odpowiedź, sztuka nie polega na tym żeby być aktywnym na forum ale żeby pytającym odpowiadać konkretnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 gabi, jakoś nie potrzebuję pouczeń od ciebieOgranicz się do udzielania odpowiedzi, albo i nie. Daruj sobie komentarze do cudzych odpowiedzi, sztuka istnienia Forum nie polega chyba na krytykowaniu innych?A propo-s określenia "wyposażenie" używam nie tylko ja, prześledź Forum a dostrzeżesz, że bardziej "wprawieni" księgowi używają tego okreslenia i doskonale wiedzą w czym rzecz.Popracuj tyle w jednostkach budżetowych co ja, a z pewnością twoja doza tolerancji dla innych wzrośnie.Jeśli na tym polega twój udział w Forum aby "czepiać się" drobnostek to może zastanów się...................możemy dyskutować, wymieniać info i "sprzeczać się" konstruktywnie, ale krytykować............to nie jest profesjonalne.Ja nawet podwładnych nie krytykuję, ale pouczam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 .............poza tym, gdzie gabi jest twoja odpowiedź dla pytajacej?Może to ty hołdujesz sztuce bycia aktywną na Forum, a nie udzielania odpowiedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gabi Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Agnieszko to nie ja ciebie pouczam tylko ty zaczełaś pouczać mnie i to nie tylko w tym pytaniu ale w innych także a pdwładną twoją nie jestem, co do pracy w budżecie to mogła bym cię zdziwić bo staż w księgowości mam spory ale nie tędy droga żeby sobie udowadniać kto i ile,co do określenia "wyposażenie" to w moim otoczeniu księgowym nawet księgowe po 60-tce używają prawidłowego sformuowania "pozostałe środki trwałe"życzę miłego dnia , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snejk Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Oj dziewczyny, bo nagotuje kisielu Obie macie duuży staż pisałyście już o tym nieraz, choć staż tak naprawdę o niczym nie świadczy. ~Aga odpowiedź na twoje pytanie powinna znajdować się w Polityce rachunkowości Twojej jednostki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ela Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 O własnie ja tez w polityce zapisalam że wyceniam wg ceny zakupu( tj wg ceny na fakturze za daną "rzecz" a nie wg ceny nabycia( tjrazem z transprtem i inymi...)Czy uwazacie ,że mogłam tak zapisać prosze o opinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi