dakar Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 151 - Okres usprawiedliwionej nieobecności w pracy, bez prawa do wynagrodzenia lub zasiłkumam taką sytuację, pracownica była na chorobowym, aktualnie czeka na specjalistyczne badanie (termin październik), zwolnienia lekarskiego nie otrzyma od lekarza, do momentu przeprowadzenia badania nie jest w stanie pracować.czy ja mogę okres do przeprowadzenia tego badania (do momentu aż sprawa się wyjaśni) zgłaszać takiego pracownika do zus z kodem 151? czy istnieją jakieś limity (dni, powód użycia itp) co do używania tego kodu?pozostaje jeszcze opcja z urlopem bezpłatnym ale tutaj po 30 dniach może stracić świadczenia zdrowotne.czy tego kodu można używać do 'usprawiedliwienia' nieobecności pracownika, po powrocie z 'chorobowego do momentu uzyskania od lekarza zaświadczenia o zdolności?co z pracownikiem, który który po takiej dłuższej nieobecności, po dwóch dniach zamiast orzeczenia o zdolności przynosi kolejne zwolnienie na kilka dni? nie chcę go zwalniać, czy ma prawo do wynagrodzenia/zasiłku chorobowego za te kilka dni czy też kod 151? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 A wyczerpała okres zasiłkowy, że lekarz nie chce jej dać zwolnienia lekarskiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dakar Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 nie wyczerpała, tylko wg pracownicy lekarz powiedział, że do momentu otrzymania wyników badań zwolnienia nie wystawi.wchodzi w grę rozwiązanie umowy za porozumieniem stron, tylko jeśli można 'przetrzymać' ten okres jakoś zgodnie z przepisami to ja mogę poczekać do momentu wyjaśnienia sprawy z badaniami. tylko jak tą przerwę w świadczeniu pracy prawidłowo udokumentować? czy kod 151 jest rozwiązaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maria Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 nie rozumiem w tej sytuacji lekarza,o co mu chodzi? to jest nieobecność nieusprawiedliwiona,a kod 151 to usprawiedliwiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dakar Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 też nie rozumiem, może pracownica źle przekazuje, pomińmy jednak topytanie czy można użyć kodu 151 w takim przypadku, kto decyduje o tym że dany okres jest 151 czy 152? jaka dokumentacja jest wymagana? czy wg uznania właściciela/przełożonego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi