Gość ala Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 jaki paragraf zakup programu księgowego antywirusowego i word Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 § 4210 chyba, że powyżej 3.500,- wówczas 6060 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ula Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 a nie 4300??? zakup licencji na program komputerowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Licencja to wartości niematerialne i prawne, a nie usługa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Z cała pewnoscia do 3.500,-§4210, powyzej tej kwoty § 6060 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snejk Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 .. z całą pewnością..popieram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gabi Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 dodam tylko że zakup nowej licencji to 4210 ale przedłużenie jej to 4300 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anka_r11 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 A przy zakupie licencji i programów komputerowych i antywirusowych nie dajecie par. 4250, gdy wartość przedmiotu zakupu jest ponizej 3.500 zł?Bo my nie stosujemy par. 4210 przy zakupie programów i licencji. Jednak słyszałam od koleżanki, że Urząd m.st. Warszawy stosuje właśnie par. 4210 przy zakupie programów komputerowych i dlatego zainteresowałam się tym tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 A czy to "Sprzęt lub uzbrojenie"? żeby stosować § 4250? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anka_r11 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 No, nie to tylko zwykłe programy komupterowe typu Microsoft Office, AutoMapa czy inne pomocne i niezbędne programy w pracy mojej jednostki. Ale właśnie par. 4250 (do 3.500,00 zł) i par. 6060 (powżej 3.500,00 zł) stosujemy przy zakupie jakichkolwiek programów komputerowych. Dziś już cztery faktury opisałam właśnie z tych paragrafów. A jeszcze do końca roku kilka takich przyjdzie.Główna Księgowa nam nie zwracała uwagi, że oprogramowanie dajemy z par. 4250. Tylko rozmowa z moją koleżanką dała mi dużo do myślenia i dlatego podjęłam ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 A wy czekacie aż gł. księgowa zareaguje? a może w tym nawale pracy na koniec roku "umknęło" jej to? nie możecie same zapytac jej, aby podkreslić, że może jest inaczej?Poczytajcie opis do § 4250, przygotujcie się merytorycznie i poprostu porozmawiajcie z gł.księgową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anka_r11 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Ale my tego paragrafu używamy od momentu, gdy zlikwidowano paragraf 4750 i Biuro Finansów, w tym Główna Kięgowa nie zwraca nam uwagi, że źle ufarmiamy faktury. Przez cały rok kupujemy różne programy komputerowe. Wcześniej zwracali nam uwagę, że dajemy programy w par. 4300.Będę musiała pogadać ze swoja kierowniczką, ale to już po nowym roku, bo teraz mamy nawał roboty - tak jak w całej budżetówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gabi Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 a przypadkiem nie pomyliło ci się z par.4240? bo jak dla mnie par.4250 ni jak ma się do zakupu oprogramowania , jeżeli nie jesteś szkołą to powinno się stosowac par.4210 i czytać rozporządzenia i nazwy paragrafów czego dotyczą, a tak nawiasem to gratuluję czekania do nowego roku żeby zmienić paragraf jak nic dyscyplina się zbliża dużym krokiem, chyba że robi się haczyk na główną księgową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anka_r11 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Nie jesteśmy szkołą i nie stosujemy par. 4240. Należymy do działu 754.I tak muszę opisywać faktury tak jak mam zabezpieczone środki finansowe, a mam zabezpieczone w par. 4250 i par. 6060 - zależnie od wartości programu komputerowego. A poza tym jeśli dobrze pamiętam to takie wytyczne dało nam Biuro Finansów, czyli wyszło od Głównej Księgowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 To się robi zmiany w planie, przenosząc na właściwy paragraf, poinformuj gł.ksiegową może to tylko błąd techniczny.Nie zastanawiaj się nad tym kto to zatwierdzał i kto się pomylił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snejk Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Nawet jak jesteście w dziale-Bezpieczeństwo publiczne to w par 4250 możecie księgować najwyżej zakup specjalistycznego sprzętu ale nie programy komputerowe i to typu Office. GK też człowiek pogadaj z nią, po nowym roku będzie po ptokach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi