Gość anhela Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Pracownik niepełnosprawny, wymiar urlopu 26 dni plus 10 dodatkowych (z tytułu niepełnosprawności), pracuję na pełen etat (8 godz/ dzień). Kończy pracę 31.08., pracował od początku roku.Jego urlop policzyłam tak: 36 x 8/12 = 24 dni = 192 hJak to umieścić na świadectwie? Wiem, że w pkt. 4.1. wpisuję url. wypoczynkowy, a w 4.9. dodatkowy. Chodzi mi o to jak mam teraz rozbić te 192 godziny? Jeśli to rozdzielę na wypoczynkowy i dodatkowy, to wyjdzie tak:26 x 8/12 = 18 dni10 x 8/12 = 7 dnirazem 25 dni, czyli więcej niż w powyższym wyliczeniu...Liczycie oddzielnie wypoczynkowy i dodatkowy, czy razem? Jeśli razem, to jak zapisujecie później te godziny na św. pracy?Pomocy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zołza Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Liczę i wpisuję oddzielnie wypoczynkowy i dodatkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość anhela Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 A ktoś liczy łącznie? Często spotykam się z interpretacją, że należy te wymiary dodać do siebie. Nie wiem tylko jak to później na św. pracy ująć.W sumie to liczenie oddzielne jest korzystniejsze dla pracownika, więc nie wiem, czy nie powinnam liczyć tego w ten właśnie sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ida Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 ja spotkałam się z interpretacją w UiPP ***********u,że powinno się wpisywać łacznie + dopisek o wykorzystaniu dodatkowego urlopu z powołaniem się na podstawę prawną w pkt 4.9 świadectwa pracy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ja Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 ja spotkałam się z interpretacją w UiPP ***********u,że powinno się wpisywać łacznie + dopisek o wykorzystaniu dodatkowego urlopu z powołaniem się na podstawę prawną w pkt 4.9 świadectwa pracy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ida Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Ubezpieczenia i Prawo Pracy nr 13 (319) 1.07.2012 str 50 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edzia Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Ja liczę łącznie, polecam artykułhttp://ksiegowosc.infor.pl/zus-kadry/urlopy/130334,0,Naliczanie-dodatkowego-urlopu-wypoczynkowego-pracownikom-niepelnosprawnym.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość anhela Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Czytałam ten artykuł, ale nadal nie bardzo rozumiem, jak to zapisać na świadectwie pracy. Mam 192 godziny jak liczę łącznie i nie wiem, jak to rozdzielić na punkt 4.1 i 4.9. Dodam, że części godzin pracownik nie wykorzystał i będziemy płacić ekwiwalent. Mogę to zapisać tak:18 dni wypoczynkowego = 144h (pkt 4.1.)i reszta czyli 6 dni = 48 h urlop dodatkowy (pkt. 4.9.)?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ida Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 w artykule o którym piszę jest to przedstawione nastepująco: w pkt 4.1 świadectwa zapisujesz ilośc wykorzystanego urlopu łącznie czyli wpiszesz -24 dni ( 192 godziny)w pkt 4.9 wpisujesz: "udzielono dodadkowego urlopu wypoczynkowego na podstawie art 19 ustawy z dnia 27.sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz o zatrudnianiu osób niepełnosprawnych ( Dz.U. z 2011 r. nr 127 poz 721 ze zmianami) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edzia Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Dokładnie jak pisze ida piszesz łącznie tylko w pkt 4.9 podajesz podstawę prawną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzynka Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Urlop dodatkowy osoby niepełnosprawnej to też urlop wypoczynkowy, więc najpierw dodajesz go do podstawy, czyli 20 lub 26 i dopiero wtedy udzielasz proporcjonalnie. Czyli wychodzi 24 dni a nie 25.Natomiast co do wpisywania na świadectwie to u nas też właśnie jest zamieszanie, przedtem pisaliśmy osobno każdy, ostatnio razem w 4.1 i adnotacja w 4.9 ale już nam zgłaszają ludzie z takimi adnotacjami, że kadrowe im kwestionują takie zapisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość anhela Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 rozumiem, czyli wyjścia są dwa:- liczę osobno urlop wypoczynkowy i dodatkowy i wtedy wpisuję odpowiednie wartości w pkt 4.1. i 4.9. świadectwa pracy- sumuję te dwa wymiary, wpisuję liczbę dni w pkt. 4.1., a w 4.9. tylko adnotacja, że dana osoba korzystała z url. dodatkowego bardzo Wam dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi