Kategorie
Skocz do zawartości

Środki trwałe o niskiej wart.

Gość Gość
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o opinie na ponizszy temat:zakupując w zakładzie przedmioty o niskiej wartości, np zestaw obiadowy za 150 zł., czajnik za 80zł., odkurzacz za 190 zł., czy powinienem wprowadzać je do ksiegi inwentarzowej i nadawać im nr inwentarzowy? w polityce rachunkowości mam podane, że jako wyposażenie przyjmuje się przedmioty powyżej 250zł. Tak więc taki towar jak wymieniłem nie mam obowiązku wpisywać?

Proszę o opinie na ponizszy temat:

zakupując w zakładzie przedmioty o niskiej wartości, np zestaw obiadowy za 150 zł., czajnik za 80zł., odkurzacz za 190 zł., czy powinienem wprowadzać je do ksiegi inwentarzowej i nadawać im nr inwentarzowy? w polityce rachunkowości mam podane, że jako wyposażenie przyjmuje się przedmioty powyżej 250zł. Tak więc taki towar jak wymieniłem nie mam obowiązku wpisywać?

No to jeśli wyposażenie, to powinieneś mieć książkę wyposażenia, gdzie wpisujesz takie rzeczy, a w księgach na technicznych księgujesz. Jednorazowo w koszty. Do 250 złotych nie musisz wpisywać tego do ewidencji wyposażenia.

jeżeli zakupujesz towar poniżej wartości 250,- to dajesz go w koszty bezpośrednio i nic więcej z tym nie robisz. Powyżej 250,-. do prawdopodobnie 3.500,- wpisujesz do ewidencji wyposażenia. Powyżej 3.500 do eśt. Do eśt obowiązkowo, a resztę przykładów zgodnie z Twoja polityką rachunkowości.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...