Gość Gość Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Proszę o opinie na ponizszy temat:zakupując w zakładzie przedmioty o niskiej wartości, np zestaw obiadowy za 150 zł., czajnik za 80zł., odkurzacz za 190 zł., czy powinienem wprowadzać je do ksiegi inwentarzowej i nadawać im nr inwentarzowy? w polityce rachunkowości mam podane, że jako wyposażenie przyjmuje się przedmioty powyżej 250zł. Tak więc taki towar jak wymieniłem nie mam obowiązku wpisywać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barbara Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Skoro masz taki zapis w polityce rachunkowości, to powinien być jeszcze jeden zapis mówiący o tym, że składniki majątku o wartości poniżej 250 zł zalicza się bezpośrednio w koszty zużycia materiałów., Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JackJack Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Proszę o opinie na ponizszy temat:zakupując w zakładzie przedmioty o niskiej wartości, np zestaw obiadowy za 150 zł., czajnik za 80zł., odkurzacz za 190 zł., czy powinienem wprowadzać je do ksiegi inwentarzowej i nadawać im nr inwentarzowy? w polityce rachunkowości mam podane, że jako wyposażenie przyjmuje się przedmioty powyżej 250zł. Tak więc taki towar jak wymieniłem nie mam obowiązku wpisywać? No to jeśli wyposażenie, to powinieneś mieć książkę wyposażenia, gdzie wpisujesz takie rzeczy, a w księgach na technicznych księgujesz. Jednorazowo w koszty. Do 250 złotych nie musisz wpisywać tego do ewidencji wyposażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgadza się nie musisz.Wpisujesz jedynie do wyposażenia , tam gdze ewidencja ilościowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JackJack Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgadza się nie musisz.Wpisujesz jedynie do wyposażenia , tam gdze ewidencja ilościowa I tym optymistycznym... Miłego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 reasumując, do 250 zł. nie trzeba wprowadzać do księgi inwentarzowej w tym konkretnym przypadku, powyżej tej kwoty już tak?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 czy ktoś może jeszcze coś dodać do powyższego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kasia Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 jeżeli zakupujesz towar poniżej wartości 250,- to dajesz go w koszty bezpośrednio i nic więcej z tym nie robisz. Powyżej 250,-. do prawdopodobnie 3.500,- wpisujesz do ewidencji wyposażenia. Powyżej 3.500 do eśt. Do eśt obowiązkowo, a resztę przykładów zgodnie z Twoja polityką rachunkowości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość anna Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 podepnę się z pytaniem:mam wpisaną w ewidencji wyposażenia daną rzecz i ona się zepsuła. Wykreślam ją z ewidencji wyposażenia i czy robię jakiś protokół, czy ...... Jak wycofać wyposażenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi