Kategorie
Skocz do zawartości

RP - 7

Gość Basia
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

To masz problemDołączona grafika karty wynagrodzeń,które masz obowiazek trzymac 50 lat powinny byc czytelne

I co to wogóle znaczy "nie mogę sie doczytać z kart wynagrodzen"?? a my jestesmy wróżkami zeby wiedzieć czy u ciebie były składki odprowadzone czy nie?

Powinny być czytelne, ale nie zawsze są (czas robi swoje). A po drugie jeżeli już decydujesz się na odpowiedz to odpowiadaj aby pomóc, a nie robisz wywody.A po trzecie ktoś bardziej kompetentny już mi pomógł:Okres przebywania na urlopie wychowawczym, który miał miejsce przed 1 stycznia 1999 r., jest okresem nieskładkowym nawet wówczas, gdy w tym czasie osoba korzystająca z tego urlopu otrzymywała zasiłek wychowawczy (tzw. płatny urlop wychowawczy).Od kwot tego zasiłku nie były bowiem odprowadzane składki na ubezpieczenie społeczne.

Odpowiem tak:1) za wypełnianie Rp7 powinny się brać tylko osoby kompetentne bo możesz zrobic krzywdę pracownikowi

2) o okresach składkowych od niektórych płatności mozna się dowiedzieć ze stron ZUS ale trzeba chcieć czytać

3) wywody to moja specjalność

4) jeśli czas robi swoje przy kartach wynagrodzeń - to kryminał

A czy wysługę lat, od której za czas zwolnień chorobowych nie były naliczane składki za czas trwania L4 a była ona wypłacana w pełnej wysokości, należy w druku RP-7 uwzględnić ją całą czy pomniejszyć o tę część, która nie była oskładkowana?

Anna piszesz o kryminale jesli karty wynagrodzeń sa nieczytelne a tu tyle firm polikwidowano po kartach nie ma nawet śladu ludzie latami szukaja sprawiedliwości i jakos nie słyszałam aby kogoś zamknęliA jeśli chodzi o przechowywanie 50 lat to czas też robi swoje -zapisy czerwone stosowane przy zmniejszeniach wyblakną, każda osoba moze miec swój sposób prowadzenia kart dlatego nie zawsze jest tak różowoNajbezpiecznej zapytać w ZUS co w tamtych latach było oskładkowane

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...