Kategorie
Skocz do zawartości

VAT

Kylie
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Przykładowo mam fakturę z datą wystawienia i datą sprzedaży z 28.07, zaś data wpływu to 13.08 i dotyczy to zakupu np. żarówek. Wtedy jest to koszt lipca, zaś do rejestru VAT sierpień. Czy w związku z tym księgowanie odbywa się następująco:Wn Zużycie materiałów (wartość netto)Wn Rozrachunki z VAT- Vat naliczony zawieszonyMa Rozrachunki z dostawcamiChodzi mi o ten VAT? Czy wynika to z tego, że mam różne okresy, tzn. okresem sprawozdawczym jest lipiec, ale VAT będzie odliczony dopiero w sierpniu? To jest to samo co VAT naliczony do odliczenia?Dzięki

W lipcu następuje "zawieszenie" naliczonego podatku Vat na oddzielnym koncie "Podatek Vat naliczony do odliczenia w następnym okresie". Schemat księgowania podany przez ciebie jest poprawny. W sierpniu należy dokonać przeksięgowania z tego konta na konto "Podatek Vat naliczony". Księgowanie przez PK.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...