Kylie Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Przykładowo mam fakturę z datą wystawienia i datą sprzedaży z 28.07, zaś data wpływu to 13.08 i dotyczy to zakupu np. żarówek. Wtedy jest to koszt lipca, zaś do rejestru VAT sierpień. Czy w związku z tym księgowanie odbywa się następująco:Wn Zużycie materiałów (wartość netto)Wn Rozrachunki z VAT- Vat naliczony zawieszonyMa Rozrachunki z dostawcamiChodzi mi o ten VAT? Czy wynika to z tego, że mam różne okresy, tzn. okresem sprawozdawczym jest lipiec, ale VAT będzie odliczony dopiero w sierpniu? To jest to samo co VAT naliczony do odliczenia?Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barbara Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 W lipcu następuje "zawieszenie" naliczonego podatku Vat na oddzielnym koncie "Podatek Vat naliczony do odliczenia w następnym okresie". Schemat księgowania podany przez ciebie jest poprawny. W sierpniu należy dokonać przeksięgowania z tego konta na konto "Podatek Vat naliczony". Księgowanie przez PK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Ja nie robię przeksięgowania na podatek VAT naliczony, lecz na rozrachunki z tytułu podatku VAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi