Kategorie
Skocz do zawartości

Uzgodnienie wyniku do podstawy opodatkowania

Kylie
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam może trochę dziwne pytanie, ale jestem początkująca w ksiegowości.Jak ustalacie zaliczke na pdop, to w jaki sposób to robicie?Chodzi mi generalnie o uzgodnienie wyniku do podstawy opodatkowania.Czy macie odpowiednio rozbudowane konta analityczne, np. nkup czy też jest tych rzeczy niepodatkowych tak mało, że np. robicie to w Excel'u?Dzięki

Mam może trochę dziwne pytanie, ale jestem początkująca w ksiegowości.Jak ustalacie zaliczke na pdop, to w jaki sposób to robicie?Chodzi mi generalnie o uzgodnienie wyniku do podstawy opodatkowania.Czy macie odpowiednio rozbudowane konta analityczne, np. nkup czy też jest tych rzeczy niepodatkowych tak mało, że np. robicie to w Excel'u?Dzięki

Najczęściej są to konta księgowe, gdzie tylko NKUP się księguje. Można tak poustawiać programy FK, że liczy Ci wynik i księgowo i podatkowo (zależy od programu).Jak ustalamy? Przychody księgowe - koszty księgowe = wynik księgowy (brutto)*podatek - wpłacone zaliczki = wynik netto (to co w bilansie i RZiS)A podatkowy tak samo z tym, że wyłączasz NKUP. Pozostala część tak samo. Ten wynik nie pokazuje Ci się w RZiS.Możesz mieć również sytuację kiedy masz stratę (rachunkową) i płacisz podatek (tutaj się kłaniają zdolności pedagogiczne, bo nieraz ciężko "niektórych" z Zarządu to zrozumieć).Mam nadzieję,że zrozumiale.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...