Kategorie
Skocz do zawartości

faktura

kika#
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!Mam pytanie odnośnie zaksięgowania faktur.Na początku lipca zostało wysłano zamówienie do danego dostawcy.Wystawili nam FV(ZALICZKOWĄ-bo płatność była internetowo) z adnotacją jakiego zamówienia ta FV dotyczy,a pod koniec lipca wystawili drugą FV z adnotacją,że dotyczy FV zaliczkowej. Nie spotkałam się jeszcze z czymś takim i proszę o pomoc-którą FV należy zaksięgować?

Witam!Mam pytanie odnośnie zaksięgowania faktur.Na początku lipca zostało wysłano zamówienie do danego dostawcy.Wystawili nam FV(ZALICZKOWĄ-bo płatność była internetowo) z adnotacją jakiego zamówienia ta FV dotyczy,a pod koniec lipca wystawili drugą FV z adnotacją,że dotyczy FV zaliczkowej. Nie spotkałam się jeszcze z czymś takim i proszę o pomoc-którą FV należy zaksięgować?

Jak rozumiem druga faktura była końcową, tak?Jeśli tak, to Lilly ma rację.

Dodam swoje zdanie w tym temacie.Fa zaliczkowa w dacie otrzymania tylko do rejestru VAT.Faktura końcowa w dacie otrzymania do rejestru VAT w kwocie pozostałej do zapłaty.W koszty na całą wartość netto w dacie faktury końcowej.Nie piszesz jak są wystawione Faktury.Przykład: Faktura zaliczkowa z dnia : 02-07-2012netto - 813 złpodatek VAT - 187 złTylko do rejestru VAT.Faktura końcowa na całość zlecenia rozliczająca fa zaliczkową - 28.07.2012 rNp:poz. 1 Fa VAT usługa - netto 2400 zł podatek - 552 zł brutto - 2.952 złpoz. 2 Fa VAT fa zaliczkowa nr .............. - netto - 813 zł podatek - - 187 zł brutto - - 1.000 złRazem do zapłaty : 1.587 zł podatek 365 zł brutto 1.952 zł Do rejestru VAT netto 1.587 zł podatek 365 złW koszty 2.400 złTak w największym skrócie.

sorry ale kto wystawia fv zaliczkowa a potem koncowa na to samo? zaliczkowa jest na zaliczke a koncowa dopelnia ja... bzdury to ty piszesz

Lilly. Powiem Ci szczerze, że widziałem "cudawianki" i uwierz, że ludzie nie mający pojęcia o fakturowaniu zaliczek i ich rozliczaniu potrafią wykazać się ułańską fantazją, także bywa i tak, że zaiczkowa jest na 100 PLN i końcowa na tą samą wartość....Eseje można pisać o "pomysłowości" ludzi :)To tak w ramach ciekawostki, nie odnosząc się do meritum postu.

tzn. moze byc na taka sama kwote, bo zaliczka np. byla na 50% umowy. tu nie chodzi o wysokosc kwoty, tylko czego ta kwota dotyczy. ale zgadzam sie ze ludzie nie wiedza co i jak maja zrobic ale i tak to robia zamiast skorzystac z pomocy kogos kto sie na tym zna...

sorry ale kto wystawia fv zaliczkowa a potem koncowa na to samo? zaliczkowa jest na zaliczke a koncowa dopelnia ja... bzdury to ty piszesz

Bywa, że kontrahent otrzymał fa zaliczkową na 100% np: usługi

Nie ma obowiązku wystawiać faktury Końcowej w kwocie - " 0 " tak?

Ale wystawia i co... są dwie faktury są.

Księguje się wówczas tylko jedną.

Faktury końcowej nie powinno być.

"... w przypadku wpłaty przez klienta 100% zaliczki lub zaliczek przed wydaniem towaru, Wnioskodawca nie może w momencie wydania towaru wystawiać faktury końcowej, której wartość byłaby zerowa, a zawierałaby listę towarów podlegających wydaniu..."

www.podatki.biz/artykuly/14_11165.htm

następny artykuł:

Faktura końcowa

Jeżeli faktura zaliczkowa nie obejmuje 100% nalezności za towar (np. zaliczka wynosi 50% ceny, a pozostałe 50% płatne będzie po wykonaniu usługi), sprzedawca po wydaniu towaru lub wykonaniu usługi wystawia fakturę VAT (standardową – zwykłą fakturę VAT), z tym że sumę wartości towarów (usług) pomniejsza się o wartość otrzymanych części należności, a kwotę podatku pomniejsza się o sumę kwot podatku wykazanego w fakturach dokumentujących otrzymanie części należności; taka faktura powinna zawierać również numery faktur wystawionych przed wydaniem towaru lub wykonaniem usługi.

Jeżeli faktura zaliczkowa lub kilka wystawionych faktur zaliczkowych - obejmuje łącznie całą cenę brutto towaru lub usługi, sprzedawca po wydaniu towaru lub wykonaniu usługi nie wystawia faktury końcowej.

www.vat.pl/faktura-zaliczkowa--zaliczka--faktury-vat-8238/

Witam!

Mam pytanie odnośnie zaksięgowania faktur.Na początku lipca zostało wysłano zamówienie do danego dostawcy.Wystawili nam FV(ZALICZKOWĄ-bo płatność była internetowo) z adnotacją jakiego zamówienia ta FV dotyczy,a pod koniec lipca wystawili drugą FV z adnotacją,że dotyczy FV zaliczkowej. Nie spotkałam się jeszcze z czymś takim i proszę o pomoc-którą FV należy zaksięgować?

NO TAK... ale co wynika z pytania?

A klika osób się produkuje w odpowiedziachDołączona grafika

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...