kika# Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Witam!Mam pytanie odnośnie zaksięgowania faktur.Na początku lipca zostało wysłano zamówienie do danego dostawcy.Wystawili nam FV(ZALICZKOWĄ-bo płatność była internetowo) z adnotacją jakiego zamówienia ta FV dotyczy,a pod koniec lipca wystawili drugą FV z adnotacją,że dotyczy FV zaliczkowej. Nie spotkałam się jeszcze z czymś takim i proszę o pomoc-którą FV należy zaksięgować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lily Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 obie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kika# Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Gość_lily-DZIĘKUJĘ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gość Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Co za bzdury lily pisze. Jeżeli ta sama wartość to tylko jedną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JackJack Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Witam!Mam pytanie odnośnie zaksięgowania faktur.Na początku lipca zostało wysłano zamówienie do danego dostawcy.Wystawili nam FV(ZALICZKOWĄ-bo płatność była internetowo) z adnotacją jakiego zamówienia ta FV dotyczy,a pod koniec lipca wystawili drugą FV z adnotacją,że dotyczy FV zaliczkowej. Nie spotkałam się jeszcze z czymś takim i proszę o pomoc-którą FV należy zaksięgować?Jak rozumiem druga faktura była końcową, tak?Jeśli tak, to Lilly ma rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirasek Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Dodam swoje zdanie w tym temacie.Fa zaliczkowa w dacie otrzymania tylko do rejestru VAT.Faktura końcowa w dacie otrzymania do rejestru VAT w kwocie pozostałej do zapłaty.W koszty na całą wartość netto w dacie faktury końcowej.Nie piszesz jak są wystawione Faktury.Przykład: Faktura zaliczkowa z dnia : 02-07-2012netto - 813 złpodatek VAT - 187 złTylko do rejestru VAT.Faktura końcowa na całość zlecenia rozliczająca fa zaliczkową - 28.07.2012 rNp:poz. 1 Fa VAT usługa - netto 2400 zł podatek - 552 zł brutto - 2.952 złpoz. 2 Fa VAT fa zaliczkowa nr .............. - netto - 813 zł podatek - - 187 zł brutto - - 1.000 złRazem do zapłaty : 1.587 zł podatek 365 zł brutto 1.952 zł Do rejestru VAT netto 1.587 zł podatek 365 złW koszty 2.400 złTak w największym skrócie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lily Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Co za bzdury lily pisze. Jeżeli ta sama wartość to tylko jednąsorry ale kto wystawia fv zaliczkowa a potem koncowa na to samo? zaliczkowa jest na zaliczke a koncowa dopelnia ja... bzdury to ty piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JackJack Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 sorry ale kto wystawia fv zaliczkowa a potem koncowa na to samo? zaliczkowa jest na zaliczke a koncowa dopelnia ja... bzdury to ty piszeszLilly. Powiem Ci szczerze, że widziałem "cudawianki" i uwierz, że ludzie nie mający pojęcia o fakturowaniu zaliczek i ich rozliczaniu potrafią wykazać się ułańską fantazją, także bywa i tak, że zaiczkowa jest na 100 PLN i końcowa na tą samą wartość....Eseje można pisać o "pomysłowości" ludzi :)To tak w ramach ciekawostki, nie odnosząc się do meritum postu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lily Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 tzn. moze byc na taka sama kwote, bo zaliczka np. byla na 50% umowy. tu nie chodzi o wysokosc kwoty, tylko czego ta kwota dotyczy. ale zgadzam sie ze ludzie nie wiedza co i jak maja zrobic ale i tak to robia zamiast skorzystac z pomocy kogos kto sie na tym zna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirasek Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 sorry ale kto wystawia fv zaliczkowa a potem koncowa na to samo? zaliczkowa jest na zaliczke a koncowa dopelnia ja... bzdury to ty piszesz Bywa, że kontrahent otrzymał fa zaliczkową na 100% np: usługiNie ma obowiązku wystawiać faktury Końcowej w kwocie - " 0 " tak?Ale wystawia i co... są dwie faktury są.Księguje się wówczas tylko jedną.Faktury końcowej nie powinno być. "... w przypadku wpłaty przez klienta 100% zaliczki lub zaliczek przed wydaniem towaru, Wnioskodawca nie może w momencie wydania towaru wystawiać faktury końcowej, której wartość byłaby zerowa, a zawierałaby listę towarów podlegających wydaniu..."www.podatki.biz/artykuly/14_11165.htm następny artykuł: Faktura końcowa Jeżeli faktura zaliczkowa nie obejmuje 100% nalezności za towar (np. zaliczka wynosi 50% ceny, a pozostałe 50% płatne będzie po wykonaniu usługi), sprzedawca po wydaniu towaru lub wykonaniu usługi wystawia fakturę VAT (standardową – zwykłą fakturę VAT), z tym że sumę wartości towarów (usług) pomniejsza się o wartość otrzymanych części należności, a kwotę podatku pomniejsza się o sumę kwot podatku wykazanego w fakturach dokumentujących otrzymanie części należności; taka faktura powinna zawierać również numery faktur wystawionych przed wydaniem towaru lub wykonaniem usługi. Jeżeli faktura zaliczkowa lub kilka wystawionych faktur zaliczkowych - obejmuje łącznie całą cenę brutto towaru lub usługi, sprzedawca po wydaniu towaru lub wykonaniu usługi nie wystawia faktury końcowej. www.vat.pl/faktura-zaliczkowa--zaliczka--faktury-vat-8238/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lily Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 no jesli zaliczka jest na 100% to fv koncowej juz sie nie wystawia, to jest logiczne i oczywiste przynajmniej dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirasek Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Witam!Mam pytanie odnośnie zaksięgowania faktur.Na początku lipca zostało wysłano zamówienie do danego dostawcy.Wystawili nam FV(ZALICZKOWĄ-bo płatność była internetowo) z adnotacją jakiego zamówienia ta FV dotyczy,a pod koniec lipca wystawili drugą FV z adnotacją,że dotyczy FV zaliczkowej. Nie spotkałam się jeszcze z czymś takim i proszę o pomoc-którą FV należy zaksięgować? NO TAK... ale co wynika z pytania?A klika osób się produkuje w odpowiedziach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JackJack Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 NO TAK... ale co wynika z pytania?A klika osób się produkuje w odpowiedziach Hahahaha, ale jak się fajnie plepla ;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi