Gość markoo Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Witam wszystkich,Mam problem z rozliczeniem zaliczki co miesiąc - Proszę o porady, pomoc !Prowadzę DG na KPiR wg. zasad ogólnych.Mam taki formularz w exelu do wyliczania zaliczki -Wpisuję w nim Przychód z KPiR oraz Koszty - wychodzi dochóda od tego odliczam Składkę ZUS,potem od dochodu Zdrowotnyi wygląda to tak jak na tym obrazku w 2011 roku . tj od stycznia do grudnia wpisuję stawkę SPołecznego i zdrowotnego do wierszy i natej podstawie wychodzi mi dochodówka co miesiąć którą mam zapłacić...(Oczywiście w zeznaniu rocznym PIT36 - robię na podstawie KPiR wpisując w pit przychód i KUP i potem w kolejnych częściach odliczam te składki zapłacone na ZUS tylko w formie faktycznie zapłaconych tj kwota dla STYCZEŃ jest mniejsza dla społecznego i zdrowotnego - tu w exelu są pełne kwoty dla każdego miesiąca). http://img823.imageshack.[acronym="Urząd Skarbowy' class='bbc ipSeoAcronym"]us[/acronym]/img823/7233/zal11.jpgCzy ja to dobrze wyliczam ?w sensie że tu wpisuję pełne kwoty Za ZUS.tylko w rocznym zeznaniu piszę te faktycznie zapłacone... ?no i druga rzecz - w tym rokuZUS skakał kwotowojak to powinno wyglądać w tym moim dokumencie ?czy dobre kwoty mam wpisane do danego miesiąca odnośnie Społecznego ?http://img600.imageshack.us/img600/6496/zal12.jpgBardzo proszę o opinię i pomoc w tym temacie,dziękuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość markoo Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Bardzo prosze o odpowiedź , poradę zależy mi bo nie wiem czy nie narobiłem sobie syfu... tymczasem odpowiem sobie chyba samo trochę... poczytałem forum, przejrzałem internet..i dziwne że dopiero teraz to zauważyłem,wynika z tego, że trochę się uwaliłem z tą księgowościąnie jest ona skomplikowana - wystawiam 10-15 faktur miesiącznie - do kosztów wrzucam standard (tel, domeny, materiały biurowe) , vat co miesiąć, dochodówka...prosta księgowość - nie stać były mnie na księgowość i robiłem sam wszystkoale to tak jest jak prowadzisz dział i księgowość samemu - wkońcu czegoś nie doczytasz nie dopinlujesz... No i chyba widze teraz problem i stąd sam sobie odpowiem - teraz to tylko pytanie - jakie konsekwencje ? i jak to naprostować ? otóż - wszystko dobrze w tych exelach pod warunkiem że ZUS za styczeń płaciłem w styczniu wtedy to jest ok.Tak samo teraz te nowe różne ZUSY - jeżeli w danym miesiący płacę za dany miesiąć to jest ok. TYLKO w takim razie w zeznaniu rocznym powinienem wpisać też te kwoty co mi sumuje a nie kierować się wskaźnikami -czyli w sumie PIT powinienem odliczyć 2514,96 zł ZDROWOTNEGO - jeżeli płaciłem w danym miesiącu za dany miesiąca nie do 10 tego czyli nie odliczać 2506,30 - podobnie ze społecznym- suma sumarum w PIT sam jestem stratny niestety Zus chyba jak większość płacę do 10 tego za miesiąc poprzedni - czyli te exele są źle -bo powinienem np. styczeń odliczać kwotę z grudnia poprzedniego roku - i czas mam na zapłacenie do końca stycznia żeby to był koszt danego miesiąca...z tym że tu raz czy dwa zdarzyło mi się płacić dopiero jeszcze w następnym - czyli miesiąc w plecy z Zusem - z forum wynika iż wtedy nie powinienm odliczać składki w tym miesiącu...ewidentnie nie wziąłem tego pod uwagę i przeoczyłem...i co teraz.. czy da się to skorygować ? naprostować ?no i co w wypadku kiedu te wpłaty ZUS nie były terminowe -rozumiem że nie mogłem ich odliczyć w danym miesiącu - a odliczyłem pomniejszająć przez to dochodówkę -suma sumarum i tak te zusy zapłaciłemale jak by ktoś sprawdził to terminy przelewów są czasem mocno opóźnione... czy takie rzeczy potem wychodzą w kontroli US ? jak to jest..teraz zastanawiam się czy da się to odkręcić ale to jest chyba mega zadanie i korektowanie miesięcy, vatów pitów itp... oczywiście wszystko to będzie miało znaczenie jeżeli wogóle dobrą ścieżką myślową idę z tymi błedami chyba czarno to wygląda... plis o poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Wybacz, ale nie mam czasu aby wczytywać się w te tabelki, ale zasada co do składek jest taka - można odliczać składki zapłacone, a więc zapłacone w np. styczniu można odliczyć wyliczając podatek za styczeń. I nawet gdy zapłaci się składki zaległe za dwa czy więcej miesięcy, to też można je odliczać. Aby tylko mieć od czego je odliczyć. Składki społeczne można albo odliczać od dochodu albo wpisywać w koszty w KPiR. Składki zdrowotne odlicza się od podatku /7,75 % podstawy/, ale to wiesz. US nie patrzy czy podatnik terminowo płaci składki ZUS, ich to nie interesuje. Ważne jest zgodne z przepisami ich rozliczanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość markoo Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 dzięki za odpowiedź, rozumiem brak czasu...ale czy w takim razie jak od dochodu odliczam zus na zaliczkę styczniowąi jest to kwota 575,24 za styczeń 2012 i zdrowotny 219,19 - mimo iż płatności tak naprawdę dokonałem w lutym ,to czy potem w PIT co rocznym odliczyć sumę tych zaliczek jak wychodzi czyli np. dla Zdrowotnego = 2630,28czy odliczyć tak jak jest we wskaźnikach 2620,67 ( bo w styczniu 2012 odlicza się składkę za grudzień ) ....bo zakładając, że US nie patrzy na terminowe wpłaty i mogę tę styczniową zaliczkę odliczyć od dochodu w styczniui to wszystko mam dobrze - to i tak różni się to na PIT gdzie wpisałem tę kwotę ze wskaźników - i tutaj te 10 zł w sumie podarowałem US.ale czy jak bym miał kontrolę to US się do tego doczepi ?bo wtedy przy założeniu że robie to z tym odliczeniem zaliczki styczniowej juz w styczniuto wyjdzie im że 10 zł są mi winni w rozrachunku.lub jak będą sugerować się PIT to wyjdzie im że w styczniu płaciłem za grudzień bo taka jest suma wszystkich zal. za cały rok.i wtedy jak policzą zaliczki na podatek to wyjdą inne wartości niż te co wpłacałem i wpisałem do PIT - i będę musiał dopłacić 10 zł - które potem następnie sobie dolicze do sumy wpłaconych zaliczek.czy może właśnie dobrze jest : na podatek co miesiąc odlicza się tak jak mam te kwoty - ta styczniowa jako styczniowaa w PIT to co faktycznie zapłaciłem....ech zamotałem się już.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 ależ motaszChyba niedokładnie przeczytałeś co napisałam - można odliczać składki zapłacone, a więc nie możesz wyliczając podatek za styczeń odliczyć składek ZUS zapłaconych w lutym. Bo przecież w styczniu ich nie zapłaciłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi