Gość mia Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Witam serdecznie, nie mogę nigdzie zanleźć jakiegokolwiek przepisu czy orzeczenia w sprawie informacji, któe kadrowa może udostępniać rodzinie pracownika. Czy może powiedzieć, że pracownik przebywa na delegacji lub na urlopie lub czy jest w pracy? nie jedne kadrowa spotkała się z problemami życia rodzinnego i jestem ciekawa czy jest Wam znany jakiś przepis czy orzecznictwo, któe regulowałoby ten niewątpliwie problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kadrowiec Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Nie chcesz zdradzić żonie, czy mąż w pracy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mia Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 chce nie chce nie wiem co mogę, sumienie mówi co innego, a przepisy milczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kadrowy Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Że co? ludzie to całkiem zdziwaczeli w tej naszej rzeczywistości!!!!Wiesz, że przepisy dopuszczają nawet wypłacenie wynagrodzenia żonie/mężowi jeśli nie złoży zastrzeżenia że nie wolno!!!!!A ty się głupio pytasz o taką drobnostkę? a złożyli zastrzeżenia że masz nie udzielać info? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mia Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 moze i głupio pytam, ale po to mam język aby sie komunikować i wyjaśniać to czego nie wiem. Jesli możesz i wiesz, a na pewno wiesz:) to podaj mi przepis bądź orzeczenie na dowód " nawet wypłacenie wynagrodzenia żonie/mężowi jeśli nie złoży zastrzeżenia że nie wolno" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mia Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Szanowny kadrowy, juz nie musisz szukać sama sobie znalazła, ale przeczytaj proszę zanim komus udzielisz tak skąpej informacji, że nie jest całkiem tak jak napisałeś, zabrakło CO DO ZASADY:) a teraz jeśli mozesz mi podać orzecznictwo w sprawie o którą pytałam to dziekuję, jeśli nie znasz takiego to może podzielisz się jakie są Twoje doświadczenia w tym temacie:) Nasz pracownik często po otrzymaniu wypłaty upija się. Gdy wraca potem do domu zawsze brakuje znacznej kwoty pieniędzy. W konsekwencji rodzinie nie starcza środków do utrzymania na cały miesiąc. Czy możemy wypłacać pieniądze zamiast jemu, jego żonie? Żona pracownika może odbierać wynagrodzenie męża, jeżeli złoży on Państwu pismo, w którym upoważni małżonkę do odbioru wypłaty. Przepisy prawa pracy zakazują zrzeczenia się przez pracownika wynagrodzenia i przenoszenia prawa do wynagrodzenia na inną osobę. Udzielenie przez pracownika pełnomocnictwa do odbioru wynagrodzenia innej osobie (w tym przypadku z najbliższej rodziny) nie jest jednak zakazane przepisami. Pełnomocnictwo takie pracownik musi złożyć pracodawcy na piśmie. Może być ono wystawione tylko na pewien czas (np. na jedną, dwie wypłaty), jak i bezterminowo. Jeżeli pracownik nie zgodzi się na złożenie Państwu takiego upoważnienia jego żonie pozostaje zdobycie nakazu sądowego na podstawie, którego będzie odbierała jego wynagrodzenie. Sąd może wydać taki nakaz, jeżeli mąż nie daje pieniędzy na zaspokajanie potrzeb rodziny. Także w pewnych, innych przypadkach mogą Państwo żonom pracowników, wydawać wynagrodzenie mężów bez specjalnych upoważnień, czy nakazów sądowych. Dotyczy to sytuacji, w których pracownik sam chwilowo nie może odebrać pensji, np. z powodu choroby. Oczywiście jest to możliwe tylko wtedy, gdy małżonkowie pozostają we wspólnym pożyciu i mąż nie złożył wcześniej pracodawcy sprzeciwu wobec wypłacania żonie jego wynagrodzenia.Podstawa prawna:[*] [*]art. 84 Kodeksu pracy[*]art. 96 Kodeksu cywilnego w związku z art. 300 Kodeksu pracy[*]art. 28, art. 29 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kadrowy Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Według art. 29 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, w razie przemijającej przeszkody (np. choroby, delegacji służbowej itp.), dotyczącej jednego z małżonków pozostających we wspólnym pożyciu, drugi małżonek może za niego działać w sprawach zwykłego zarządu, w szczególności może bez pełnomocnictwa pobierać przypadające należności, chyba że sprzeciwia się temu małżonek, którego przeszkoda dotyczy. Sprzeciw ten jest skuteczny względem osób trzecich, jeżeli był im wiadomy. Należy podkreślić, że zastosowanie przytoczonej regulacji jest możliwe tylko w sytuacji, gdy przeszkoda, o której mowa w tej normie, ma charakter przemijający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zakazu zrzeczenia się wynagrodzenia oraz przeniesienia prawa do niego nie należy utożsamiać z zakazem odbioru tego wynagrodzenia przez osobę trzecią. Wymaga to jednak pisemnego upoważnienia, które w sposób niebudzący wątpliwości powinno stwierdzać, że dotyczy odbioru wynagrodzenia za pracę oraz wyraźnie wskazywać osobę umocowaną. Współmałżonek pracownika w niektórych okolicznościach może także odebrać wynagrodzeniebez upoważnienia. Jak stanowi art. 29 ustawy z dnia 25 lutego 1964 r. - Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz. U. nr 9, poz. 59 z późn. zm.), w razie przemijającej przeszkody (np. oddelegowanie), która dotyczy jednego z małżonków pozostających we wspólnym pożyciu, drugi małżonek może za niego działać w sprawach zwykłego zarządu, w szczególności może bez pełnomocnictwa pobierać przypadające należności. Przy czym pracownik ma prawo zastrzec aby pracodawca nie dokonywał wypłaty wynagrodzenia do rąk współmałżonka, w sytuacji gdy on sam nie będzie mógł samodzielnie go odebrać. Sprzeciw jest skuteczny względem osób trzecich wyłącznie wówczas, gdy był im wiadomy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mia Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Bardzo dziękuje za pp. Napiszcie mi czy udzielacie informacji czy tez nie rodzinom pracowników nt obecności pracowników w pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 U mnie udziela sie tej informacji, w końcu to zadna tajemnicaZ czego wnioskujesz, że nie wolno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ida Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Moim zdaniem, tak na zdrowy rozsądek, to kadry nie powinny mieszać się w życie prywatne pracownika , bo nie od tego one są. Nie chodzi mi o wypłatę wynagrodzenia, bo to akurat jest jasne, tylko o problem o jakim napisała założycielka wątku. Nie powinno sie udzielać informacji o miejscu przebywania pracownika oraz podawać innych szczegółów jego pracy , a już szczególnie na prośbę telefoniczną, bo przeciez nie można zweryfikować ,kto właściwie do nas zadzwonił. Pamiętam taką sytuację gdy rozpoczynałam pracę, wiele lat temu, przyszła do naszego biura żona pracownika ze straszliwymi pretensjami ,że firma zleca ciągle jej mężowi nadgodziny w porze nocnej . Okazało się,że facet miał romans , a ponieważ był serwisantem, to żonie wmawiał,że ma ciągle wezwania do usuwania awarii w nocy. Nie była to wcale miła sytuacja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mia Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Dziekuje Ida za podejscie do tematu. Nie jest to łatwy temat dla kadrowego, bo oczywiście w gąszczu przepisów trzeba byc człowiekiem i jak najbardziej nie chcę i nie mieszam się w problemy rodzin moich pracowników, ale ponieważ akurat mam taki temat od paru dni na tapecie to zaczęłam szukać w pp i orzecznictwie czy jest gdzieś jakaś wzmianka na ten temat, bądź jakakolwiek interpretacja psychologów. Nie możemy zapominać, że dzisiejszy kadrowiec to nie tylko twardy HR, ale równieź miękki HR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi