Kategorie
Skocz do zawartości

Obsługa księgowa projektów unijnych

Gość AnnaS
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie, czy jako księgowa szkoły mam obowiązek rozliczać program unijny (oczywiście za darmo), czy też może to robić inny pracownik szkoły?. Szkoła, w której pracuję jest dużą jednostką, która realizuje dość dużo zadań, co oczywiście przekłada się na pracę księgowej. Zakres moich obowiązków już od dość dawna jest niemożliwy do zrealizowania w ciągu 8 godzin, więc ciągle pracuję po godzinach lub jeśli to możliwe w domu (oczywiście bez dodatkowego wynagrodzenia). Napiszcie proszę, jak to wygląda u Was, bo z tego co wiem, to takie programy unijne przewidują wynagrodzenie za obsługę księgową.

Różnie to bywa, jesli kierownik jednostki ma na to dodatkowe fundusze to i wynagrodzi, jesli nie................

A czy księgowa szkoły ma obowiązek? Wybacz, ale głupie pytanieDołączona grafika

Ksiegowa szkoły ma obowiązek prowadzić rachunkowość szkoły a z ilu źródeł i z jakich środków jest działalność szkoły finansowana to chyba bez znaczenia? Masz obowiązek i tyleDołączona grafika

Poza tym to nie rozumiem ciebie! jesli nie wyrabiasz się w godzinach pracy i to od dawna, porozmawiaj z szefem o zatrudnieniu kogoś nawet na cząstkę etatu, a nie tu wyjeżdzasz z dodatkowym wynagrodzeniem, o co chodzi?

Księgowa szkoły ma z pewnością powierzone obowiązki w związku z prowadzeniem rachunkowości szkoły i to wystarczy.

Częściowo potwierdzam to co napisała "jowita".

Proponuję porozmawiać zkierownikiem/dyrektorem, moze dorzuci jakiś dodatek zadaniowyDołączona grafika jeśli wasz regulamin wynagradzania coś takiego przewiduje, albo premia, nagroda

W ramach otrzymanych środków na realizację projektu możliwe jest wypłacanie wynagrodzenia dla osoby zajmującej sie rozliczaniem projektu i dla koordynatora. Księgowa wykonuje pracę, której by nie wykonywała gdyby projektu nie było, jest to więc jej dodatkowa praca i jak najbardziej należy się z tego tytułu wynagrodzenie. Znam szkoły, gdzie w projektach uwzględniono wynagrodzenie za obsługę księgową.Dziwi mnie wypowiedzi "jowity" i zastanawiam się, czy ona jest księgową ???, a jeśli już to na pewno pracuje w małej jednostce. Każda księgowa z pewnością wie co do niej należy, ale są też jakieś granice...

Iza, zgadzam się w zupełności z twoją wypowiedzią w jakimś tam stopniu, a mianowicie co do tego ze w projecie można umiescic wynagrodzenie dla księgowej, ba znam nawet takie jednostki gdzie do rozliczania projektu przyjmuje się ksiegową (niezależną) jest ona zatrudniona tylko do projektu,

są to zazwyczaj duże jednostki i aby odciążyć księgową jednostki praktyka idzie w kierunku zatrudnienia ksiegowej.

Niestety wiekszość jednostek pracę tego typu kieruje się do "swojej" ksiegowości i "swojej" ksiegowej.

Jest to ta sama cały czas jednostka i ta sama rachunkowość jednostki, więc jeśli szef tego niuansu (ze zwiększonym zakresem pracy bo napewno nie jest to inna praca) nie czuje,to nic na to nie poradzisz i odmówić też nie możesz.

Zawsze możesz negocjować. I nie pisz, że pewnie nie jestem ksiegową, owszem jestem, jednostka jest baaardzo dużaDołączona grafika

Wypowiedź "jowity" nie dziwi mnie

• 6 miesięcy temu...
Witam,pracuje jako ksiegowa na 1/8 etatu w instytucji kultury. Od kwietnia bedzie projekt PO KL. Dyrektor rozszerzy mi zakres obowiazkow o obsluge ksiegowa projektu. Bede otrzymywac dodatek do wynagrodzenia. Prosze mi powiedziec czy dodatek ten moze byc wiekszy niz podstawowa pensja? Znalazlam taka opinie na internecie:"Resort przypomina także, że wysokość dodatku powinna być adekwatna do rodzaju i zakresu zadań powierzonych danej osobie poza jej podstawowymi obowiązkami. Niedopuszczalna jest sytuacja, aby dodatek był wypłacany w wysokości równej lub przekraczającej wynagrodzenie za pracę podstawową."1/8 etatu to wynagrodzenie 300 zl brutto, natomiast projet bedzie wymagal wiekszej ilosci pracy. Co w takiej sytuacji?

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...