Kategorie
Skocz do zawartości

Jak powinno to wyglądać - 50/100

Gość Jack.wawa
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.Na większość pytań znalazłem odpowiedzi ale tego nie potrafię rozgryźć.Mam umowę na stałe , system 1 zmianowy,stawka godzinowa, godziny pracy biura 8-16. Ja pracuję na placu.Szef jak większość lubi przepisy ale interpretuje je po swojemu i wymyśla nam dzikie drugie zmiany.Jak powinno wyglądać poniższe rozliczenie godzin.1.Pon 6-17Wt 6-18Śr 6-15Czw 6-19Pt 6-17Sob 6-14Szef wyliczył że należy mi się 40godzin zwykłych + 24nadgodziny 50%2.Pon 16-3Wt 16-2Śr 16-5Czw 16-4Pt 16-4Szef wyliczył że należy mi się 40godzin zwykłych + 18nadgodzin 50%Nie pracuję w systemie 3zmianowym a tym bardziej w 4brygadowym więc zdaję sobie sprawę że szef się myli - kilka razy zwróciłem mu uwagę ale jedyny efekt jaki to przyniosło to taki że chcą mnie zwolnić i muszę sam szybko wypowiedzenie w poniedziałek wręczyć.Druga sprawa wygląda tak - z moich wyliczeń wynika że od 11.2010 roku systematycznie szefuńcio ucinał mi nadgodziny - nie liczyłem narazie dokładnie ale z pierszych 7 m-cy wychodzi jakieś 250. Również rozmawiałem o tym i to też miało widocznie wpływ na moją "karierę" w tej firmie. Złożyłem skargę w PIP ale zanim się tym zajmą to ja już pewnie będę po okresie wypowiedzenia - Jeśli PIP stwierdzi że pracodawca jest mi winien zapłatę za określoną ilość nadgodzin to sam nakaże zapłacić mojemu pracodawcy czy ja będę musiał podawać go do sądu ??Oczywiście PIP znajdzie dowodu na złe rozliczanie ponieważ listy podpisywane były codziennie i wypisywane zgodnie z czasem pracy - jeśli szef ukryje listy to mam odpisy wszystkich ( pisałem codziennie w domu ) oraz mam zdjęcia telefonem prawie każdej z list.Jeśli ktoś z Was się nudzi w niedzielę to będę wdzięczny za odpowiedź.Pozdrawiam Wszystkich.

1. 16 godz. *50% i za dodatkowy dzień wolny od pracy ( sobota) 8 godz. *100%2. 18 godz. *100% + dodatek za godziny nocne ( 20%) . Musisz sprawdzić w jakich godzinach wyznaczona jest pora nocna ( każdy pracodawca ma obowiązek ustalenia pory nocnej - 8 godzin, pomiędzy godziną 21-7).PIP, wystąpi z nakazem o wypłatę naleznego wynagrodzenia. Jeżeli nie będzie kontroli i nakazu, wtedy nalezy wystąpić na drogę sądową.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...