Marta1984 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Witam,Chciałabym wprowadzić prywatne auto jako środek trwały do firmy.Czy ktoś mógłby mi poradzić jak to zrobić?Rozumiem, że wypełniam dokument OT?Tam są pola które nie wiem jak wypełnić:Nr dokumentu.....?(jakiego?) - (dowodu wewnętrznego?)Nr dokumentu nabycia.....?Numer inwentarzowy.....?Czy odpis do KUP.....?Rozumiem, że jeśli ŚT to samochód osobowy i był zzakupiony 3 lata temu za 18.000 to to jest cena od jakiej liczę amortyzację?18000:30 = 600 zł amortyzacji miesięcznej, a że jestem współwłaścicielem to odpisuję 300 zł? Zgadza się?Czy muszę dołączyć do dokumentów jakieś pismo od współwłaściciela, że zgadza się na to bym wprowadziła środek trwały do firmy?Dzięki z góry za pomoc!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JackJack Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Witam,Chciałabym wprowadzić prywatne auto jako środek trwały do firmy.Czy ktoś mógłby mi poradzić jak to zrobić?Rozumiem, że wypełniam dokument OT?Tam są pola które nie wiem jak wypełnić:Nr dokumentu.....?(jakiego?) - (dowodu wewnętrznego?)Nr dokumentu nabycia.....?Numer inwentarzowy.....?Czy odpis do KUP.....?Rozumiem, że jeśli ŚT to samochód osobowy i był zzakupiony 3 lata temu za 18.000 to to jest cena od jakiej liczę amortyzację?18000:30 = 600 zł amortyzacji miesięcznej, a że jestem współwłaścicielem to odpisuję 300 zł? Zgadza się?Czy muszę dołączyć do dokumentów jakieś pismo od współwłaściciela, że zgadza się na to bym wprowadziła środek trwały do firmy?Dzięki z góry za pomoc!!Nr dokumentu.....?(jakiego?) - (dowodu wewnętrznego?) - TAK, ten który w FK powstanieNr dokumentu nabycia.....? - zgadza sięNumer inwentarzowy.....? - sama nadajesz jeśli numerację maszCzy odpis do KUP.....? - czy odpis umorzeniowy stani koszt uzyskania przychoduHalo, halo! Jak 3 lata temu, a teraz przyjęcie? Jakie przyjęcie? Nie tak!W tej wyliczance, ta liczba 30 to roczna (procentowa) stawka amortyzacyjna.(18.000 * 30%)/12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi