lidia1 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Witam. Mam pytanie odnośnie przysługującej przerwy na karmienie dziecka. Po urlopie macierzyńskim chcę wrócić do pracy i dowiedziałam się, że przysługują mi 2 przerwy półgodzinne na karmienie dziecka piersią. Chcę napisać wniosek, oświadczenie, że karmię piersią oraz dostarczyć zaświadczenie o karmieniu od lekarza. W związku z tym będę pisać o skrócenie czasu pracy o 1 godz.(od wtorku do czwartku, gdzie normalnie bym pracowała o 7.30 do 15.30 - wtedy będę pracować od 7.30 do 14.30). Normalnie w poniedziałki pracuję 9,5 godz.(7.30 do 17.00) czy mogę napisać we wniosku do pracodawcy prośbę o skrócenie czasu pracy o 2 godz.w poniedziałki, wtedy będę pracować od 7.30 do 15.00, a w piątek pracowałabym normalnie, tak jak inni czyli od 7.30 - 14.00. Czy można tak napisać do pracodawcy o skrócenie pracy w poniedziałki o 2 godz., a piątek bym pracowała normalnie. Czy powinnam od pon. do piątku, co dziennie kończyć tak samo pracę, czyli o 1 godz.Czy to wszystko zależy od pracodawcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mml Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 masz prawo do dwóch 30 minutowych przerw w ciągu dnia. Można połączyć 2 przerwy w 1 i wyjść o godzinę wcześniej z pracy lub przyjść później. Nie ma możliwości połączenia przerw z dwóch dni, tak aby w poniedziałek pracować o 2 godziny krócej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelekkbz Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Normalnie w poniedziałki pracuję 9,5 godz.(7.30 do 17.00)Normalnie? Czyli w nadgodzinach?Mamy jeszcze art. 178 par 2 KP mówiący, o tym, że pracownika-rodzica dziecka do lat 4 nie może pracować w nadgodzinach bez zgody pracownikaCo do dalszej części pytania to przerw nie wolno "przesuwać" na inne dni, jest 2x30 min na każdy dzień i koniec 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anna Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 Witam. Mam pytanie odnośnie przysługującej przerwy na karmienie dziecka. Mamy pracownicę zatrudnioną na 3/4 etatu-pracuje po 6 godzin dziennie. Dostarczyła zaświadczenie od lekarza, że karmi piersią. Proszę o fachową pomoc ile przysługuje jej przerwy jedna czy dwie po 30 min? Bo chyba wg mnie na podstawie art. 187 & 2 "jeśli czas pracy pracownicy nie przekracza 6 godzin dziennie, przysługuje jej jedna przerwa na karmienie" choziaż różne opinie słyszę. Bardzo proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doriss Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 oczywiście, że jedna półgodzinna. Jakie inne opinie, skoro to wyraźnie zapisane w kp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jan Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 Doriss, odpowiedziałaś i chwała ci za to, ale odpuść sobie komentarze zbyteczne ....(Jakie inne opinie, skoro to wyraźnie zapisane w kp)....., nie zapędzaj się z tym moralizatorskim bełkotem, bo nikt cię nie zmusza do odpowiedzi, a swoje frustracje pozostaw dla współpracowników, albo najlepiej dla szefa.Nie musisz być niemiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anna Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 Wielokrotnie natknęłam się na artykuły typu:praca do 4 godzin - brak przerwyod 4-6 godzina - jedna przerwaod 6 - dwie przerwyi bądź tu mądry co autor miał na myśli i w które widełki się ona kwalifikuje...Ale wiedziałam że tu mogę liczyć na fachową odpowiedź. Dzięki dorissA możesz mi powiedzieć jak mam wykazywać te przerwę w ewidencji czasu pracy? Bo skoro się wlicza do czasu pracy to czy wogóle ją jakoś specjalnie ewidencjonuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ida Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 oczywiście,że nalezy to zaewidencjonować, symbol w ewidencji ustalasz sobie dowolnie, bylebyś później wiedziała co on oznacza 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Misia Opublikowano 17 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 A mam pytanie - pracuję 7 h, gdyż na mój wniosek połączono dwie 30 minutowe przerwy na karmienie piersią, ale w ciągu pracy też muszę iść na przerwę żeby odciągnąć pokarm. Czy prócz tych 2-óch 30 minutowych przerw przysługuje mi jakaś przerwa jak każdemu pracownikowi 15-minutowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doriss Opublikowano 18 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 oczywiście, tak, zgodnie z art. 134- przy pracy > 6 h/dziennie przysługuje przerwa 15 min. wliczana do czasu pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi