Kategorie
Skocz do zawartości

przerwa w pracy na karmienie dziecka piersią

lidia1
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie odnośnie przysługującej przerwy na karmienie dziecka. Po urlopie macierzyńskim chcę wrócić do pracy i dowiedziałam się, że przysługują mi 2 przerwy półgodzinne na karmienie dziecka piersią. Chcę napisać wniosek, oświadczenie, że karmię piersią oraz dostarczyć zaświadczenie o karmieniu od lekarza. W związku z tym będę pisać o skrócenie czasu pracy o 1 godz.(od wtorku do czwartku, gdzie normalnie bym pracowała o 7.30 do 15.30 - wtedy będę pracować od 7.30 do 14.30). Normalnie w poniedziałki pracuję 9,5 godz.(7.30 do 17.00) czy mogę napisać we wniosku do pracodawcy prośbę o skrócenie czasu pracy o 2 godz.w poniedziałki, wtedy będę pracować od 7.30 do 15.00, a w piątek pracowałabym normalnie, tak jak inni czyli od 7.30 - 14.00. Czy można tak napisać do pracodawcy o skrócenie pracy w poniedziałki o 2 godz., a piątek bym pracowała normalnie. Czy powinnam od pon. do piątku, co dziennie kończyć tak samo pracę, czyli o 1 godz.Czy to wszystko zależy od pracodawcy?

Normalnie w poniedziałki pracuję 9,5 godz.(7.30 do 17.00)

Normalnie? Czyli w nadgodzinach?Mamy jeszcze art. 178 par 2 KP mówiący, o tym, że pracownika-rodzica dziecka do lat 4 nie może pracować w nadgodzinach bez zgody pracownikaCo do dalszej części pytania to przerw nie wolno "przesuwać" na inne dni, jest 2x30 min na każdy dzień i koniec
  • Like 1

• 1 miesiąc temu...
Witam. Mam pytanie odnośnie przysługującej przerwy na karmienie dziecka. Mamy pracownicę zatrudnioną na 3/4 etatu-pracuje po 6 godzin dziennie. Dostarczyła zaświadczenie od lekarza, że karmi piersią. Proszę o fachową pomoc ile przysługuje jej przerwy jedna czy dwie po 30 min? Bo chyba wg mnie na podstawie art. 187 & 2 "jeśli czas pracy pracownicy nie przekracza 6 godzin dziennie, przysługuje jej jedna przerwa na karmienie" choziaż różne opinie słyszę. Bardzo proszę o pomoc.

Doriss, odpowiedziałaś i chwała ci za to, ale odpuść sobie komentarze zbyteczne ....(Jakie inne opinie, skoro to wyraźnie zapisane w kp)....., nie zapędzaj się z tym moralizatorskim bełkotem, bo nikt cię nie zmusza do odpowiedzi, a swoje frustracje pozostaw dla współpracowników, albo najlepiej dla szefa.Nie musisz być niemiła.

Wielokrotnie natknęłam się na artykuły typu:praca do 4 godzin - brak przerwyod 4-6 godzina - jedna przerwaod 6 - dwie przerwyi bądź tu mądry co autor miał na myśli i w które widełki się ona kwalifikuje...Ale wiedziałam że tu mogę liczyć na fachową odpowiedź. Dzięki dorissA możesz mi powiedzieć jak mam wykazywać te przerwę w ewidencji czasu pracy? Bo skoro się wlicza do czasu pracy to czy wogóle ją jakoś specjalnie ewidencjonuje?

• 3 miesiące temu...
A mam pytanie - pracuję 7 h, gdyż na mój wniosek połączono dwie 30 minutowe przerwy na karmienie piersią, ale w ciągu pracy też muszę iść na przerwę żeby odciągnąć pokarm. Czy prócz tych 2-óch 30 minutowych przerw przysługuje mi jakaś przerwa jak każdemu pracownikowi 15-minutowa?

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...