Gość Gość Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 hej1.chciałem zapytać jak praktycznie w codziennej pracy księgowego porównuje się wartość bilansową i podatkową na przykład środków trwałych. Czy prowadzi się równocześnie ewidencję podatkową i bilansową? Pytam w kontekście podatku odroczonego i róźnic trwałych i przejściowych.2.W jaki sposób robi sie korekty przy naliczaniu podatków ?3.Z zapisów na których kontach wtedy się korzysta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JackJack Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 ad.1Tak. Dwie ewidencje. Jeśli wartość ŚT chcesz porównać, wystarczy, że masz dwie tabele amortyzacyjne (w jednej stawki bilansowe, w drugiej podatkowe).ad.2Nie bardzo wiem jakie korekty? Dochodówki?ad.3Możesz mieć pozabilansowe (i to polecam, bo inaczej można zginąć), na których będziesz miał księgowaną wartość podatkową i wtedy do wyliczenia zaliczki stosujesz wszystkie konta z wyłączeniem tych na których księgujesz wartość bilansową, a dodajesz te pozabilansowe.Pamiętaj, że zanim podejmiecie decyzje o dwóch stawkach przy amortyzacji, zróbcie symulację. Bo jeśli przyjmiecie techniczną jako bilansową, to podatkowo stratę będziecie robić podczas pozbywania się tego na przykład po dwóch latach. Zależy do czego wam to potrzebne. Jeżeli chodzi o "ładne" dane, na przykład do konsolidacji albo do pokazania bankom, to mniejsza stawka bilansowa, a większa podatkowa.Czyżbyście się na NewConnecta szykowali? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 dzieki jack na odpowiedźad 2. tak chodziło mi o liczenie podatku dochodowego. gdybyś zechciał w dwóch słowach bardzo będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JackJack Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Bratku! Żartujesz ze mnie teraz, prawda?Nie wiem co Ci odpowiedzieć. Nie wiesz jak podatek policzyć, czy co?Przecież w ad.3 masz. Albo ja źle widzę. W czterech słowach Ci mogę odpowiedzieć.Zysk razy stawka podatku ;) Jeżeli w czterech nie odpowiada, to pytaj resztę :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirasek Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zapewne chodzi o odroczony podatek dochodowy? Ustalenie różnic wyniku bilansowego i podatkowego. Różnice dodatnie oraz ujemneWynik rachunkowy, ustalony zgodnie z zasadami prawa bilansowego oraz wynik podatkowy, ustalony na podstawie prawa podatkowego, różnią się ze względu na odmienne traktowanie zarówno przychodów, jak i kosztów w obu tych prawach. Powoduje to, że wynik rachunkowy jest wyższy albo niższy od wyniku podatkowego, a co za tym idzie powstają różnice o charakterze dodatnim i ujemnym.Przy ustalaniu znaku różnic za punkt odniesienia przyjmuje się wynik rachunkowy. Z wynikiem rachunkowym porównuje się wynik podatkowy. Dużo by tu pisać... polecam np: ten artykuł:firmowe-finanse.prv.pl/klasyfikacja-roznic-miedzy-wynikiem-rachunkowym-brutto-a-dochodem-roznice-trwale.html Wynik podatkowy, a rachunkowy - przykład firmowe-finanse.prv.pl/wynik-podatkowy-a-wynik-rachunkowy-podsumowanie.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 dzieki mirasek, dzieki jack jackZapomniałem dać do zrozumienia że jestem poczatkujący gdy chodzi o rachunkowość więc moje pytania będą jeszcze naiwne i będą swiadczyły o niewielkim orientowaniu sie w temacie. tak czy inaczej, dzieki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JackJack Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 dzieki mirasek, dzieki jack jackZapomniałem dać do zrozumienia że jestem poczatkujący gdy chodzi o rachunkowość więc moje pytania będą jeszcze naiwne i będą swiadczyły o niewielkim orientowaniu sie w temacie. tak czy inaczej, dzieki za odpowiedziA prosimy bardzo ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi