Kategorie
Skocz do zawartości

Kiedy zaksiegować przychód - pomocy!

Gość Monika
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Bardzo proszę o pomoc. Prowadzę działalność gospodarczą jako agent ubezpieczeniowy, jestem płatnikiem VAT ze względu na inną poboczną działalność (mam więc sprzedaż mieszaną), KPiR, zasady ogólne. Jako agent nie mam podpisanej umowy z Towarzystwami Ubezpieczeniowymi, tylko z innym agentem. Moje pytanie odnosi się do momentu księgowania przychodu, bo z racji że podlegam pod innego pośrednika moje prowizje znacznie się opóźniają np. zestawienie prowizyjne za styczeń otrzymuję 28 marca, wtedy wystawiam fakturę i dopiero otrzymuję pieniądze. Czy fakturę wystawioną 28.03 (jako prowizję za styczeń) powinnam zaksięgować w marcu, czy w styczniu i tak za każdym razem robić korekty do wszystkich rozliczeń z Urzędem Skarbowym (podatek dochodowy i VAT), co wydaje mi sie niedorzeczne. Proszę o pomoc.Monika

Dziękuję za odpowiedź. Wydaje mi się to dość dziwne, nie mówiąc o tym, że uciążliwe - każde rozliczenie trzeba będzie korygować - to chyba nie będzie dobrze wyglądało w Urzędzie Skarbowym. Mam jeszcze jedno pytanie: czy jesli w mojej umowie znalazłby sie zapis, że "pośrednik zobowiazany jest do wystawienia faktury w terminie 7 dni od daty otrzymania zestawienia prowizyjnego. Strony ustalają dzień sporządzenia i dostarczenia pośrednikowi zestawienia prowizyjnego jako dzień sprzedaży usługi" rozwiązałoby to mój problem? Dniem sprzedaży byłby wówczas dzień otrzymania zestawienia i fakturę księgowałabym w miesiącu jej wystawienia.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...