Gość Monika Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Witam. Bardzo proszę o pomoc. Prowadzę działalność gospodarczą jako agent ubezpieczeniowy, jestem płatnikiem VAT ze względu na inną poboczną działalność (mam więc sprzedaż mieszaną), KPiR, zasady ogólne. Jako agent nie mam podpisanej umowy z Towarzystwami Ubezpieczeniowymi, tylko z innym agentem. Moje pytanie odnosi się do momentu księgowania przychodu, bo z racji że podlegam pod innego pośrednika moje prowizje znacznie się opóźniają np. zestawienie prowizyjne za styczeń otrzymuję 28 marca, wtedy wystawiam fakturę i dopiero otrzymuję pieniądze. Czy fakturę wystawioną 28.03 (jako prowizję za styczeń) powinnam zaksięgować w marcu, czy w styczniu i tak za każdym razem robić korekty do wszystkich rozliczeń z Urzędem Skarbowym (podatek dochodowy i VAT), co wydaje mi sie niedorzeczne. Proszę o pomoc.Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Moim zdaniem przychód masz w dacie wykonania usług pośrednictwa, a nie wystawienia faktury za swoją prowizję.A co za tym idzie powinnaś korygować wyliczenia pdof. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Monika Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Dziękuję za odpowiedź. Wydaje mi się to dość dziwne, nie mówiąc o tym, że uciążliwe - każde rozliczenie trzeba będzie korygować - to chyba nie będzie dobrze wyglądało w Urzędzie Skarbowym. Mam jeszcze jedno pytanie: czy jesli w mojej umowie znalazłby sie zapis, że "pośrednik zobowiazany jest do wystawienia faktury w terminie 7 dni od daty otrzymania zestawienia prowizyjnego. Strony ustalają dzień sporządzenia i dostarczenia pośrednikowi zestawienia prowizyjnego jako dzień sprzedaży usługi" rozwiązałoby to mój problem? Dniem sprzedaży byłby wówczas dzień otrzymania zestawienia i fakturę księgowałabym w miesiącu jej wystawienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 W mojej ocenie takie ustalenie w umowie nie rozwiązałoby problemu, bo to jest sprawa przepisów podatkowych i według nich należy ustalać datę zaliczenia sprzedaży w przychody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi