Gość Gość Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 sprawa dotyczy małżonków (wspólność majątkowa), którzy wspólnie prowadzą gospodarstwo rolne oraz dodatkowo każdy z małżonków prowadzi działalność gospodarczą polegającą na świadczeniu usług polegających na wynajmie maszyn rolniczych; gospodarstwo zgodnie z art. 96 ustawy o vat zarejestrowane jest w ramach rozliczania z podatku vat na małżonkę, w najbliższym czasie małżonek zamierza zrealizować inwestycję polegającą na zakupie maszyny rolniczej, która będzie wykorzystywana do świadczenia usług wynajmu w ramach prowadzonej przez niego działalności, dodatkowo jej zakup zostanie dofinansowany przez ARiMR, w związku z czym inwestora został nałożony warunek, aby faktura vat dotycząca zakupu maszyny została wystawiona wyłącznie na jego dane, w związku z tym pojawił się problem, zarówno w moim US jak i na KIP nikt nie jest w stanie przedstawić mi rozwiązania tej sytuacji oraz jego konsekwencji, otóż:- US odnośnie do VAT, oczekuje (aby odliczyć podatek naliczony) wystawienia faktury vat na małżonkę (zarejestrowaną w US a usługi rolnicze to wg ustawy o vat działalność rolnicza) w związku z czym wątpliwe jest dodanie maszyny do ewidencji środków trwałych prowadzonej w ramach działalności gospodarczej oraz jej amortyzowanie (pomijając już stanowisko ARiMR, które nie uzna takiej faktury i nie przyzna wsparcia),bardzo proszę o komentarz i wskazówki, może ktoś z Was spotkał się z taką bądź podobną sytuacją, bo na interpretację indywidualną przyjdzie mi jeszcze trochę poczekać,obecnie dostrzegam dwa rozwiązania:- wystawienie faktury na obydwoje małżonków (US powinien to zaakceptować w kontekście vat - tak wskazują wydane interpretacje, ale nie mam pewności jaki ma to wpływ na wprowadzenie maszyny do EŚT działalności gospodarczej prowadzonej przez małżonka i amortyzowanie maszyny);- zarejestrowanie w US małżonka jako osoby prowadzącej gospodarstwo (wykreślenie małżonki i zarejestrowanie małżonka w jej miejsce) tylko nie wiem jeszcze jakie spowoduje to konsekwencje podatkowe w ramach dokonanych już przez nią odliczeń, czy trzeba będzie dokonać korekty i jak będzie mogła w dalszym ciągu świadczyć usługi rolnicze (ze względu na zobowiązania wobec ARiMR również małżonka musi dokumentować sprzedaż usług wystawianymi przez siebie, a nie gospodarstwo (zarejestrowane już na męża) fakturami,cały problem sprowadza się na inne zdefiniowanie działalności rolniczej w ustawie o VAT niż w ustawie o PIT, oraz uproszczenia w przypadku prowadzenia gospodarstwa rolnego w ramach podatku vat, gdzie jako podatnik zarejestrować może się wyłącznie jedna osoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek O Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Polecam wam sklep Hurtownia Rolnicza http://hurtowniarolnicza.pl/ . Znajdziecie tutaj wszystko co związane z rolnictwem. Zakupów można dokonywać przez internet. Sprawdźcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi