Kategorie
Skocz do zawartości

Praca w niedzielę

Gość Michał
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, pracuję od poniedziałku do piątku. Szef kazał mi przyjść w niedzielę, bo trzeba coś zrobić. Czy szef może kazać mi przyjść do pracy w niedzielę, jeżeli jest taka konieczność? Jakie będą konsekwencje, jeżeli nie wyrażę zgody i nie przyję? I na jakiej podstawie może wydać mi takie polecenie?

Tak. Jezeli praca w niedziele czy święta w firmie jest dopuszczalna, to pracodawca może zlecić pracę w godzinach nadliczbowych . Za pracę w niedzielę, pracodawca udziela czasu wolnego lub wypłaca wynagrodzenie. Pracodawca może zlecić na pismie lub ustnie. Dla celów dowodowych powinno być na piśmie.

Kp "Art. 100. § 1. Pracownik jest obowiązany wykonywać pracę sumiennie i starannie oraz stosować się do poleceń przełożonych, które dotyczą pracy, jeżeli nie są one sprzeczne z przepisami prawa lub umową o pracę."

Naruszenie przez pracownika obowiązków wymienionych w art. 100 k.p., w zależności od okoliczności może zostać uznane za przyczynę uzasadniającą zastosowanie odpowiedzialności porządkowej, wypowiedzenie umowy o pracę lub rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika.

• Like 1

Co znaczy "Jeżeli praca w niedziele czy święta w firmie jest dopuszczalna"? Tak jak pisałem w umowie nie ma mowy o pracy w niedziele i święta, obowiązuje mnie 5-dniowy tydzień pracy w dn. poniedziałek-piątek. Sobota i niedziela są dniami wolnymi od pracy.

Katalog prac, przy których praca w niedziele i święta jest dozwolona, jest zamknięty. Praca ta jest dozwolona:● w razie konieczności prowadzenia akcji ratowniczej w celu ochrony życia lub zdrowia ludzkiego, ochrony mienia lub środowiska albo usunięcia awarii,● w ruchu ciągłym,● przy pracy zmianowej,● przy niezbędnych remontach,● w transporcie i w komunikacji,● w zakładowych strażach pożarnych i w zakładowych służbach ratowniczych,● przy pilnowaniu mienia lub ochronie osób,● w rolnictwie i hodowli,● przy wykonywaniu prac koniecznych ze względu na ich użyteczność społeczną i codzienne potrzeby ludności, m.in. w:a) gastronomii,;) zakładach hotelarskich,c) zakładach prowadzących działalność w zakresie kultury, oświaty, turystyki i wypoczynku,● w stosunku do zatrudnionych w systemie czasu pracy, w którym praca jest świadczona wyłącznie w piątki, soboty, niedziele i święta.

• 2 tygodnie później...
Zatrudniam osoby w sklepie spożywczym. Pracownicy pracują również w niedzielę. Jeśli dana osoba ma do przepracowania 22 dni robocze w miesiącu i przyjdzie do pracy w dwie niedzielę to faktycznie ma do przepracowania 20 dni, bo za dwie niedziele oddaje dwa wolne dni? jak potem sprawa wygląda z wynagrodzeniem?

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...