Gość Iwona Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Witam,w dniu dzisiejszym otrzymałam duplikat faktury na usługę internetową dotyczącą roku 2011. Czy koszty z tego dokumentu będą KUP czy NKUP?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kylie Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgodnie z art. 15 ust. 4e ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych, za datę poniesienia kosztu uważa się dzień, na który ujęto koszt w księgach rachunkowych (zaksięgowano) na podstawie otrzymanej faktury. Otrzymując w 2012 r. duplikat faktury wystawionej w 2011 r., Spółka powinna postąpić zgodnie z przepisami ustawy o rachunkowości (art. 54) i ująć koszt wynikający z duplikatu w księgach rachunkowych roku obrotowego, w którym duplikat otrzymała, czyli w 2012 r. To z kolei przesądza o dacie poniesienia kosztu i uwzględnienia go w rachunku podatkowym jako podatkowy koszt uzyskania przychodu w 2012 r.Zakladam, że duplikat został wystawiony w 2012 r. i w tym roku go zaksięgujecie a oryginału faktury nie otrzymaliście oraz kosztu z niej wynikającego nie ujęliście wcześniej w księgach rachunkowych. Oczywiście to, co napisałam dotyczy kosztów pośrednich, związanych ogólnie z uzyskiwanymi przychodami, a właśnie takimi są koszty usług internetowych, telekomunikacyjnych, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barbara Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Pod warunkiem, że spr.finansowe za rok 2011 zostało zatwierdzone a koszt nie jest istotny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kylie Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Po cichu założyłam, że dniem bilansowym jest u Was 31.12, a sprawozdanie finansowe należy zatwierdzić nie później niż 6 miesięcy od dnia bilansowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barbara Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi