Kategorie
Skocz do zawartości

Księgowanie kwartalnych podatków

Gość sabl
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

czy jeżeli podatki płacę kwartalnie to obciążenie wyniku fainansowego podatkiem księguję kwartalnie?Jeżeli kwartalnie to zawyża mi się zyskJeżeli miesięcznie to ten podatek może się mocno zmienić?A vat kwartalny jeżeli księguję kwartalnie zostają mi na koniec miesiąca wysokie salda podatku naliczonego i należnego?

Moim zdaniem sprawa płacenia podatków niewiele ma wspólnego z ich księgowaniem.

Zaliczki na podatek możesz księgować miesięcznie i nie wiem co masz na myśli pisząc, że ten podatek może się mocno zmienić. Na koniec roku wyliczysz podatek należny, ale zaliczki nie powinny ulec zmianie.

Podatek VAT też możesz księgować miesięcznie - to wszystko powinno być uregulowane w polityce rachunkowości danej firmy.

W firmach które płacą cit miesięcznie jest tak jak piszesz, wyliczam i księguję zaliczki miesięcznie a pod koniec roku podatek należnyW firmach które płacą cit kwartalnie jeżeli co miesiąc obliczam ile wychodzi podatku i zaksięguję tą kwotę to ma się ona nijak do zaliczki za dany kwartał, jeżeli w trzecim miesiącu kwartału będzie duża strata to trzeba będzie skorygować zaksięgowane już zaliczki do zaliczki należnej do zapłaty

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...