Kategorie
Skocz do zawartości

delegacja zagraniczna

Gość mAŁGORZATA
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mAŁGORZATA
Jak powinnam naliczyć delegację : pracownik wyjechal zagranicę . na granicy był o 20 więc w ten dzien rozliczam mu delegacje polska, Na drugi dzien przez 9 godzin byl w czechach przez 10 godz w austri a 5 pzypada na PL.. jak powinanm naliczyc ?

No własnie chciałabym zasic ziarno niepewności - czy napewno rozliczmy zagraniczne diety dla 2 krajów...? Czy przypadkiem własciwym nie jest rozliczanie diety obowiązującej dla państwa, w którym będzie on wykonywał główne zadanie służbowe?

Dietę dla tego pracownika zaczynasz liczyć od momentu przekroczenia granicy polskiej. Pracownik może przejechać całą Europę, ale bierzesz pod uwagę kraj docelowy. Jeżeli to Austria to przelicznik do obliczenia diety dot. tylko Austrii. Czas trwania(całokształt)do momentu przekroczenia granicy w drodze powrotnej(Polska)

W przypadku wysłania pracownika w podróż zagraniczną świadczenia na pokrycie kosztów wyżywienia oraz na inne drobne wydatki w formie diet wypłaca się w wysokości obowiązującej dla docelowego państwa podróży.

Nie ma przy tym znaczenia fakt zatrzymania się w innym kraju, np. w celu wypoczynku. Pracownikowi przysługuje dieta w wysokości obowiązującej dla kraju docelowego, a kraj zatrzymania należy traktować jako kraj tranzytowy.

Jeśli jednak pracownikowi powierzono zadania do wykonania w kilku krajach, to każdy z nich należy uznać za kraj docelowy i wypłacić świadczenia w wysokości określonej dla danego kraju

Napisałam "ziarno niepewności" - bo niebyłabym taka pewna jak Agnieszka w odpowiedzi, że licze diety dla każdego kraju... chodciażby, dlatego że mAŁGORZATA nie napisała, że któryś kraj był docelowy lub obydwa były docelowe.W takim przypadku, spytałabym się o dodatkowe informacje bo można niechcący kogoś wprowadzić w błąd.I Nikogo tu nie sprawdzam. Sama czasem zadaję pytania na forum jak nie jestem pewna co zrobić .. a w takim wypadku poprosiłabym o dodatkowe informacje.

No i doszlismy do sednaDołączona grafika Jesli mMałgorzata nie napisała o kraju docelowymdlatego moja odpowiedź była taka jaka właśnie była, o dietach dla każdego kraju.

Nie bedę się domyślała czy i który kraj był docelowym, w takich sytuacjach nie ma miejsca na domysły.

Liczy się zadane pytanie i ja na nie odpowiedziałam

• 1 rok później...

to ja byłem w delegacji w Berlinie, sam znalazłem sobie hotel tutaj http://www.accorhotels.com/hotel-directory/pl/europa/niemcy/berlin/hotel-berlin.htm

Starałem się wybrać jeden z tańszych, wróciłem a szef ma teraz do mnie pretensje że nocuje tam gdzie nie powinienem i nie chce zwrócić mi kosztów noclegu. Jak powinienem to załatwić? I jak z nim pogadać?

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...