Admin Kadry Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Pracodawca zawierający z pracownikiem umowę o pracę tylko w tym celu, aby umożliwić mu uzyskanie świadczeń z ubezpieczenia społecznego, musi się liczyć z zakwestionowaniem takiej umowy przez ZUS. Pracodawca i pracownik, których dotyczy taka sytuacja, ponoszą przykre konsekwencje, m.in. wyłączenie z ubezpieczenia, obowiązek zwrotu wypłaconych zasiłków wraz z odsetkami. Powrót do artykułu: Kiedy ZUS może uznać umowę o pracę za pozorną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ala Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Świetny artykuł, bardzo przydatny. Dzięki:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Sory..ale co ZUS-wi do tego,czy ktoś pracuje naprawdę,czy nie!!!!!!! skoro pracodawca odprowadza za niego należny podatek i składkę na"p........y ZUS!!! O co w tym wszystkim chodzi ??? P......y kraj i P.........ZUS do potęgi entej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Sory..ale co ZUS-wi do tego,czy ktoś pracuje naprawdę,czy nie!!!!!!! skoro pracodawca odprowadza za niego należny podatek i składkę na"p........y ZUS!!! O co w tym wszystkim chodzi ??? P......y kraj i P.........ZUS do potęgi entej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Przeczytaj artykuł, będziesz wiedział o co chodzi. Sądzę jednak, że niewiele z niego zrozumiesz, więc podpowiem - zasiłki wypłaca ZUS, a nie pracodawca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 13 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Moim zdaniem ZUS zdecydowanie przesadza. Kiedy się zatrudniałam wiedziałam o ciąży i mój pracodawca również myślałam, że będę w stanie pracować niestety po ponad miesiącu od podpisania umowy o prace okazało się że ciąża jest zagrożona L4 natychmiastowe. ZUS teraz wzywa mnie na ciągłe spotkania co powoduje dość duży stres i zwiększa zagrożenie przedwczesnego porodu... w ogóle nie liczą sie z ludźmi i nie mają litości dla kobiet w ciąży.... Polska nie może się dobrze rozwijać ponieważ nie jest krajem dla Polaków.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZosiaA Opublikowano 13 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Może akurat twój przypadek jest prawdziwy, ale gdyby nie było oszukujących podejrzewam, że ZUS nie nękał by kobiet i pracodawców.Niestety jest wiele takich przypadków, gdzie następuje zatrudnienie z założenia tylko dlatego, aby uzyskać zasiłki, więc nie dziw się, że ZUS kontroluje i wyjaśnia, w końcu "naciągacze" korzystają z naszych pieniędzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mama Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 Kobiety w ciąży to przestępcy zaraz po kierowcach????byłam w sądzie nie dość ze sugerowala wielka sędzia ze może to dziecko szefa zapytała kiedy dowiedziałam się o ciąży (połowa listopada )i kiedy urodziłam ostatni czerwca. To skomentowała ze o ile wie to ciąża trwa 9 mc????nie wiem czy to przestępstwo dowiedzieć się w późniejszym czasie Ubecja u tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 Nie tylko kobiety w ciąży żyją z naszych i waszych pieniędzy a także pani z okienka i jeszcze parę jej koleżanek które są tam słabo potrzrbne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość madzik Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 zapewne napisał to facet nie mający dzieci.pytanie- jeżeli przebywam na zwolnieniu chorobowym po ustaniu zatrudnienia i zasiłek wypłaca mi ZUS przez 182 dni, a choroba to depresja, a w trakcie trwania tego zwolnienia zachodzę w ciążę, to czy ZUS przyzna świadczenie rehabilitacyjne ale tylko do porodu?proszę o odp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 zapewne napisał to facet nie mający dzieci.pytanie- jeżeli przebywam na zwolnieniu chorobowym po ustaniu zatrudnienia i zasiłek wypłaca mi ZUS przez 182 dni, a choroba to depresja, a w trakcie trwania tego zwolnienia zachodzę w ciążę, to czy ZUS przyzna świadczenie rehabilitacyjne ale tylko do porodu?proszę o odp.Świadczenie rehabilitacyjne może być przyznane do 12 miesięcy, w zależności od zaawansowania choroby i jej szans na wyleczenie, a ciąża nie ma z tym nic wspólnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Adam22 Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 ZUS ma tak wysokie koszty wlasne (nowe biurowce budowane ze skladek ZUS, zatrudnia 20 albo 30 pracownikow tam gdzie prywatna firma zatrudnilaby 1 2 osoby (np jesli idziemy zlozyc wniosek o formularz to zajmuja sie nim 3 osoby: 1 Pani przyjmuje wniosek, 2 Pani ten wniosek opracowuje, 3 Pani wniosek wydaje, dodatkowo po drodze jet jeszcze 3 doradcow co z tym wnioskiem trzeba zrobic i kto ma sie tym zajac) ze oczywiscie robi wszystko aby nie wyplacac platnikom skladek zadnych pieniedzy a juz na pewno nie wiecej niz to co wplacili. A w ZUS pracuja znajomi krolika, podobnie jest w US.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pracodawca Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Wynika z tego żeby nie być przestępcą to: - nie zatrudniać kobiet w ciąży i niech podpisują zobowiązanie, że w nią nie zajdą przynajmniej przez pierwsze dwa lata pracy, - nie zatrudniać znajomych zwłaszcza w małych miejscowościach bo tam wszyscy się znają i zaraz będzie przestępstwo - nie płacić więcej niż pensja minimalna - mieć zgodę z ZUS-u na to stanowisko pracy - jeśli ktoś zbyt krótko płaci składki to w razie choroby płacić ze swoich i nie zgłaszać do ZUS i jak tu nie zatrudniać na czarno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość załamana Opublikowano 13 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2018 rzedawca w budce gastronomicznej plus obsluga parkingu 1,5 roku u pracodawcy który otwierał następną swoją działalność i wszystko zostalo na mojej głowie wszystko do tego kontakt z pracodawcą był utrudniony nie przyjeżdżał i nie odzwanial. Miałam już do tego dosyć i podjęłam decyzję ze jeśli nie da mi podwyżki odchodzę z pracy i tak też się stało. Po tygodniu byly pracodawca skontaktował się ze mną zaproponował nowe stanowisko kierownicze i podwyżkę. Od 1 marca została też zatrudniona Nowa osoba na moje stanowisko pracy przeprowadziłem z nią rozmowę kwalifikacyjną i przygotowywałam do pracy. Byłam odpowiedzialna za wszystkie dostawy rozmowy z dostawcami zapłatę dostawcom robienie zakupow zbieranie dojumentow faktur paragonów na podstawie których dbieralam faktury wysyłanie pitów które dostarczył mi pracodawca wyliczanie godz.pracy pravownicy obsługa klientów i parkingu. Były podpisywane listy płac obecności księga sanepidowska z datami dostaw i nazwa firmy z naszymi podpisami. Po miesiącu pracodawca oznajmił że zamyka jedna działalność ale ja zostaje na swoim stanowisku miałam zająć się parking ami zebranie faktur ze sklepów dostarczenie ich do księgowych rozliczyć godz, pracy z pracownica. Byłam z nią mu księgowych żeby wydały jej świadectwo pracy. Pracodawca był taki pochłonięty praca ze mój kontakt z nim był bardzo utrudniony nie odbierał tel, odzwanial po kilku dniach lub tygodniu. Doszły do tego problemy rodzinne choroba nieuleczalną mojego dziecka gdzie nie moge się z tym pogodzić. Poszłam na zwolnienie a po 3 tygodniach dowiedziałam się ze jestem w ciazy i wiem że doszły do tego hormony, poszłam na zwolnienie okazało się ze jest to ciąża blizniacza jednokosmowkowa wysokiego ryzyka bardzo źle się czułam i do tego przez stres doszło nadczynność tarczycy. ZUS wstrzymał mi wypłatę świadczeń bo uznał że umowa była pozorna. Mój pracodawca nie dostarczył żadnych dokumentów oprócz listu w którym wyjaśnił dlaczego minie zatrudnił. Nie mam z nim kontaktu. Chce się odwołać od decyzji sądu mam swiada który potwierdza ze pracowałam i wykonywałam dane czynności klientow ktorzy do nas przychodziliod lekarza który potwierdza ze pozniej zaszlam w ciąże, dochodzą do tego dokumenty które ma pracodawca listy obecności płac księga sanepidowska. Z drugiej strony zastanawiam sie co bedzie jak przegram muszę myśleć o sobie bo stres mnie wykończy, Pomocy czy mam szansę.......... pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość załamana Opublikowano 13 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2018 Pomóżcie co robic:(Pracowałam jako sprzedawca w budce gastronomicznej plus obsluga parkingu 1,5 roku u pracodawcy który otwierał następną swoją działalność i wszystko zostalo na mojej głowie wszystko do tego kontakt z pracodawcą był utrudniony nie przyjeżdżał i nie odzwanial. Miałam już do tego dosyć i podjęłam decyzję ze jeśli nie da mi podwyżki odchodzę z pracy i tak też się stało. Po tygodniu byly pracodawca skontaktował się ze mną zaproponował nowe stanowisko kierownicze i podwyżkę. Od 1 marca została też zatrudniona Nowa osoba na moje stanowisko pracy przeprowadziłem z nią rozmowę kwalifikacyjną i przygotowywałam do pracy. Byłam odpowiedzialna za wszystkie dostawy rozmowy z dostawcami zapłatę dostawcom robienie zakupow zbieranie dojumentow faktur paragonów na podstawie których dbieralam faktury wysyłanie pitów które dostarczył mi pracodawca wyliczanie godz.pracy pravownicy obsługa klientów i parkingu. Były podpisywane listy płac obecności księga sanepidowska z datami dostaw i nazwa firmy z naszymi podpisami. Po miesiącu pracodawca oznajmił że zamyka jedna działalność ale ja zostaje na swoim stanowisku miałam zająć się parking ami zebranie faktur ze sklepów dostarczenie ich do księgowych rozliczyć godz, pracy z pracownica. Byłam z nią mu księgowych żeby wydały jej świadectwo pracy. Pracodawca był taki pochłonięty praca ze mój kontakt z nim był bardzo utrudniony nie odbierał tel, odzwanial po kilku dniach lub tygodniu. Doszły do tego problemy rodzinne choroba nieuleczalną mojego dziecka gdzie nie moge się z tym pogodzić. Poszłam na zwolnienie a po 3 tygodniach dowiedziałam się ze jestem w ciazy i wiem że doszły do tego hormony, poszłam na zwolnienie okazało się ze jest to ciąża blizniacza jednokosmowkowa wysokiego ryzyka bardzo źle się czułam i do tego przez stres doszło nadczynność tarczycy. ZUS wstrzymał mi wypłatę świadczeń bo uznał że umowa była pozorna. Mój pracodawca nie dostarczył żadnych dokumentów oprócz listu w którym wyjaśnił dlaczego minie zatrudnił. Nie mam z nim kontaktu. Chce się odwołać od decyzji sądu mam swiada który potwierdza ze pracowałam i wykonywałam dane czynności klientow ktorzy do nas przychodziliod lekarza który potwierdza ze pozniej zaszlam w ciąże, dochodzą do tego dokumenty które ma pracodawca listy obecności płac księga sanepidowska. Z drugiej strony zastanawiam sie co bedzie jak przegram muszę myśleć o sobie bo stres mnie wykończy, Pomocy czy mam szansę.......... pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pracodawca Opublikowano 14 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 Ani juz jednej kobity nie zatrudnie tylko problemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi