Gość gość Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Jesteśmy jednostką budżetową, chcieliśmy sprzedać złom, który uzyskaliśmy z prac remontowych.Mam pytanie na jakim paragrafie dochodowym ująć taką sprzedaż oraz jak będzie wygladała fv sprzedaży (z jaką stawką VAT). Jesteśmy płatnikiem VAT.Z góry dziękuje za odpowiedź. Nadmieniam, że jestem początkującą księgową) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JackJack Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Bez VAT z adnotacją "reverse charge" lub odwrotne opodatkowanie lub podatek rozlicza nabywca lub powołujesz się na artykuły.Co do dochodówki w budżecie, to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gabi Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 par 0870, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snejk Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 0870 jeżeli to traktować jako sprzedaż składników majątkowych, ale nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "złom, który uzyskaliśmy z prac remontowych." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Ja bym dała 097, nie są to juz składniki majątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gabi Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 a skąd pewność że nie są to składniki majątkowe? autor pytania nie napisał konkretnie o co chodzi tylko napisał że "chcą sprzedać złom ,który uzyskaliśmy z prac remontowych"więc może nich autor doprecyzuje pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JackJack Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 a skąd pewność że nie są to składniki majątkowe? autor pytania nie napisał konkretnie o co chodzi tylko napisał że "chcą sprzedać złom ,który uzyskaliśmy z prac remontowych"więc może nich autor doprecyzuje pytanieDziewczyny?!Ja tam się nie wyznaję na budżetówce, ale to taki problem? Był remont, odzyskano złom i sprzedano go. W czym taki ból? Na wsio musicie mieć opisane paragrafy?Podzielcie się, bo nie wiem, no :/ I mnie głupio :/Mój ulubiony paragraf, to Paragraf22 ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgosia Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Tak, musimy prawidłowo kwalifikować wydatki na paragrafy. Pracujesz w przedsiębiorczości i dla Ciebie ważne są koszty, vat i przychód. Dla nas konto 13x bank(wydatki). Przyznawane są dla każdej jednostki co roku fundusze na konkretne cele w/g kwalifikacji budżetowej nazywanymi paragrafami. Na domiar tego mamy konto 13x (dochody) również z kwalifikacją budżetową. Jedne i drugie to odrębne rachunki bankowe.Ty księgujesz np zakup energii na konto 401/201 i 201/130 usług na konto 402/201 i 201/130My 401/201 i 201/130-801-80130-4260-001, gdzie 4260 to paragraf dla zakupu energii 402/201 i 201/130-801-80130-4300-001, gdzie 4300 to paragraf dla zakupu usługPrzyznane fundusze na 4260 to np. 50.000Przyznane fundusze na 4300 to np. 35.000Nie możesz tych kwot przekroczyć. Masz Razem 85.000, ale żadnego paragrafu nie możesz przekroczyć. Jeżeli wydasz z 4260ponad 50.000, czy z jakiegokolwiek innego grodzi dyscyplina finansów publicznych w Twoim rozumieniu to jakbyś poszedł pod sąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgosia Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Podałam tylko strzępek informacji dla zrozumienia. Dylematów jest o wiele więcej.Jeżeli na dany temat zdania są różne to ktoś najprawdopodobniej księguje nieprawidłowo w przekonaniu,że to rozmówca się myli. Ta osoba, która się myli może przekraczać paragrafy, a czym to grozi (patrz wyżej).US jak wyłapie błąd to pikuś do tego jak wyłapie błąd RIO. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgosia Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 To dotyczy paragrafów, ale dla ciekawostki dopiszę. Kiedy nie zapłacisz w terminie faktury i otrzymasz notę odsetkową księgujesz ją w koszty finansowe, które pomniejszają Tobie dochód. Ty w efekcie płacisz odsetki, ale przy okazji pomniejszasz zaliczkę na podatek i koniec.My musimy także zapłacić odsetki, ale nie pomniejszamy dochodu bo prawie zawsze jesteśmy na stracie. Do tego "musimy" wykazać ten koszt, a to grozi dyscypliną finansów publicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JackJack Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 To dotyczy paragrafów, ale dla ciekawostki dopiszę. Kiedy nie zapłacisz w terminie faktury i otrzymasz notę odsetkową księgujesz ją w koszty finansowe, które pomniejszają Tobie dochód.Ty w efekcie płacisz odsetki, ale przy okazji pomniejszasz zaliczkę na podatek i koniec.My musimy także zapłacić odsetki, ale nie pomniejszamy dochodu bo prawie zawsze jesteśmy na stracie. Do tego "musimy" wykazać ten koszt, a to grozi dyscypliną finansów publicznych.Lomatkoboskoimatkozcórką!Jednak nadal będę twierdził, że nie muszę w budżecie się parać :)Szczerze? Szacuneczek z mojej strony. Posądzam, że gdybym od "nowości" w budżecie siedział nie byłoby dla mnie to przerażające, ale w moim przypadku... ;)No cóż...pilnujecie pieniędz podatników, pilnujecie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgosia Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 W księgowości nie ma uprzejmości. U Ciebie US i UKS, u nas RIO i NIK. Nie jest tak strasznie jak to wygląda. . Wystarczy przestrzegać paragrafów i terminów.Tak szczerze? Mam skalę porównawczą. Pracuję w budżecie od 3 lat, w przedsiębiorczości staż jubileuszowy. Trudniejsza jest przedsiębiorczość i to o niebo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 a skąd pewność że nie są to składniki majątkowe? autor pytania nie napisał konkretnie o co chodzi tylko napisał że "chcą sprzedać złom ,który uzyskaliśmy z prac remontowych"więc może nich autor doprecyzuje pytanie Moim zdaniem nikt złomem nie nazywa składników majątku stąd moja, jak to nazywasz, pewność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gabi Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 no cóż Agnieszko złomem może być maszyna która nawet po remoncie nie nadaje się do użytku jak i jakieś żelastwo po remoncie budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Jakoś nie wydaje mi się, aby złom "który uzyskaliśmy z prac remontowych." był maszyną....ale każdy może interpretować jak mu się podoba , dlatego też napisałam "moim zdaniem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snejk Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 A więc możemy sobie gdybać a Pani początkująca księgowa ~gość musi sobie wybrać i zdecydować 087- Wpływy ze sprzedaży składników majątkowychlub 097 Wpływy z różnych dochodów~ gość - Ja bym dał 087 jeżeli w wyniku sprzedaży tego złomu następuje likwidacja jakiegoś składnika majątku, jeżeli nie to 097 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 A ja podejrzewam, że gość mało precyzyjnie określił nam te "prace remontowe w wynikku których powstaje złom" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snejk Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 nagminny problem "gościufff" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 A na dokładkę stracił zainteresowanie tematem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi