Kategorie
Skocz do zawartości

sprzedaż złomu

Gość gość
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jesteśmy jednostką budżetową, chcieliśmy sprzedać złom, który uzyskaliśmy z prac remontowych.

Mam pytanie na jakim paragrafie dochodowym ująć taką sprzedaż oraz jak będzie wygladała fv sprzedaży (z jaką stawką VAT). Jesteśmy płatnikiem VAT.

Z góry dziękuje za odpowiedź. Nadmieniam, że jestem początkującą księgowąDołączona grafika)

a skąd pewność że nie są to składniki majątkowe? autor pytania nie napisał konkretnie o co chodzi tylko napisał że "chcą sprzedać złom ,który uzyskaliśmy z prac remontowych"więc może nich autor doprecyzuje pytanie

Dziewczyny?!Ja tam się nie wyznaję na budżetówce, ale to taki problem? Był remont, odzyskano złom i sprzedano go. W czym taki ból? Na wsio musicie mieć opisane paragrafy?Podzielcie się, bo nie wiem, no :/ I mnie głupio :/Mój ulubiony paragraf, to Paragraf22 ;)

Tak, musimy prawidłowo kwalifikować wydatki na paragrafy. Pracujesz w przedsiębiorczości i dla Ciebie ważne są koszty, vat i przychód. Dla nas konto 13x bank(wydatki). Przyznawane są dla każdej jednostki co roku fundusze na konkretne cele w/g kwalifikacji budżetowej nazywanymi paragrafami. Na domiar tego mamy konto 13x (dochody) również z kwalifikacją budżetową. Jedne i drugie to odrębne rachunki bankowe.Ty księgujesz np zakup energii na konto 401/201 i 201/130 usług na konto 402/201 i 201/130My 401/201 i 201/130-801-80130-4260-001, gdzie 4260 to paragraf dla zakupu energii 402/201 i 201/130-801-80130-4300-001, gdzie 4300 to paragraf dla zakupu usługPrzyznane fundusze na 4260 to np. 50.000Przyznane fundusze na 4300 to np. 35.000Nie możesz tych kwot przekroczyć. Masz Razem 85.000, ale żadnego paragrafu nie możesz przekroczyć. Jeżeli wydasz z 4260ponad 50.000, czy z jakiegokolwiek innego grodzi dyscyplina finansów publicznych w Twoim rozumieniu to jakbyś poszedł pod sąd

Podałam tylko strzępek informacji dla zrozumienia. Dylematów jest o wiele więcej.Jeżeli na dany temat zdania są różne to ktoś najprawdopodobniej księguje nieprawidłowo w przekonaniu,że to rozmówca się myli. Ta osoba, która się myli może przekraczać paragrafy, a czym to grozi (patrz wyżej).US jak wyłapie błąd to pikuś do tego jak wyłapie błąd RIO.
  • Like 1

To dotyczy paragrafów, ale dla ciekawostki dopiszę. Kiedy nie zapłacisz w terminie faktury i otrzymasz notę odsetkową księgujesz ją w koszty finansowe, które pomniejszają Tobie dochód. Ty w efekcie płacisz odsetki, ale przy okazji pomniejszasz zaliczkę na podatek i koniec.My musimy także zapłacić odsetki, ale nie pomniejszamy dochodu bo prawie zawsze jesteśmy na stracie. Do tego "musimy" wykazać ten koszt, a to grozi dyscypliną finansów publicznych.

To dotyczy paragrafów, ale dla ciekawostki dopiszę. Kiedy nie zapłacisz w terminie faktury i otrzymasz notę odsetkową księgujesz ją w koszty finansowe, które pomniejszają Tobie dochód.Ty w efekcie płacisz odsetki, ale przy okazji pomniejszasz zaliczkę na podatek i koniec.My musimy także zapłacić odsetki, ale nie pomniejszamy dochodu bo prawie zawsze jesteśmy na stracie. Do tego "musimy" wykazać ten koszt, a to grozi dyscypliną finansów publicznych.

Lomatkoboskoimatkozcórką!Jednak nadal będę twierdził, że nie muszę w budżecie się parać :)Szczerze? Szacuneczek z mojej strony. Posądzam, że gdybym od "nowości" w budżecie siedział nie byłoby dla mnie to przerażające, ale w moim przypadku... ;)No cóż...pilnujecie pieniędz podatników, pilnujecie :)

W księgowości nie ma uprzejmości. U Ciebie US i UKS, u nas RIO i NIK.

Nie jest tak strasznie jak to wygląda. Dołączona grafika . Wystarczy przestrzegać paragrafów i terminów.

Tak szczerze? Mam skalę porównawczą. Pracuję w budżecie od 3 lat, w przedsiębiorczości staż jubileuszowy. Trudniejsza jest przedsiębiorczość i to o niebo.

a skąd pewność że nie są to składniki majątkowe? autor pytania nie napisał konkretnie o co chodzi tylko napisał że "chcą sprzedać złom ,który uzyskaliśmy z prac remontowych"więc może nich autor doprecyzuje pytanie

Moim zdaniem nikt złomem nie nazywa składników majątku stąd moja, jak to nazywasz, pewność

A więc możemy sobie gdybać a Pani początkująca księgowa ~gość musi sobie wybrać i zdecydować 087- Wpływy ze sprzedaży składników majątkowychlub 097 Wpływy z różnych dochodów~ gość - Ja bym dał 087 jeżeli w wyniku sprzedaży tego złomu następuje likwidacja jakiegoś składnika majątku, jeżeli nie to 097

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...