Gość marta Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 czy przy równaważnym systemie pracy należy sporządzać wcześniej harmonogram? spotkałam sie z tym, ze pracownicy dowiaduja sie z dnia na dzien na ktorą godzinę przychodzić, czasami rozpoczecie pracy o o 6:30 czasmi 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mml Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 nalezy sporządzać przed rozpoczęciem miesiąca lub okresu rozliczeniowego aby kazdy z pracowników mógł odpowiednio wcześniej zapoznac się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirasek Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Moim zdaniem, pracownik powinien wiedzieć jak ma zorganizowany czas pracy i dni wolne od pracy. Harmonogram czasu pracy jest planem tworzonym nie tylko w interesie pracownika ale także i firmy ( pracodawcy). Z jego treści wynika nie tylko, na jakie dni i godziny pracownik ma wyznaczoną pracę, ale kiedy ma czas wolny od pracy. "... Co do zasady, grafik powinien być sporządzany na cały okres rozliczeniowy, a o poczynionych w nim ustaleniach pracownicy powinni być poinformowani z uprzedzeniem. Zasadą jest również i to, że raz ustalony grafik nie powinien być następnie zmieniany. Ewentualne zmiany mogą być wyłącznie konsekwencją zaistnienia ważnych okoliczności nieprzewidzianych w momencie jego sporządzania (np. choroba innego pracownika lub złożenie przez niego wniosku o udzielenie urlopu na żądanie, czy też rozwiązanie umowy o pracę przez pracownika). Zmiany dokonywane w takich sytuacjach są zrozumiałe. W razie ich niedokonania pracodawca nie byłby bowiem w stanie zapewnić sprawnego działania prowadzonego przez siebie przedsiębiorstwa. Poza takimi przypadkami grafik nie może ulegać modyfikacjom. Jeżeli po sporządzeniu grafiku zajdzie potrzeba polecenia pracownikowi pracy w godzinach nadliczbowych, w niedzielę, święto, czy też w dniu ujętym w grafiku jako dzień wolny, wówczas rekompensata tak świadczonej pracy musi być dokonana z zachowaniem ustaleń wynikających z przedmiotowego grafiku. Ja osobiście nie wyobrażam sobie, że nie wiem jak pracuję w danym np: tygodniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi