Kategorie
Skocz do zawartości

można ująć w koszty?

Gość Gość
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,otóż prowadzę jednoosobową działalność, zajmuję się organizacją szkoleń, jestem również podwykonwacą innych firm szkoleniowych.Mam taki problem, spotkałam się w zieloma opiniami i już szczerze mówiąć zgłupiałam.Organizuję szkolenie, każdy z uczestników otrzyma bilet do kina - jako bonus że wziął udział w szkoleniu. Chciałabym to wprowadzić na stałe do swojej działalności, są to szkolenie cykliczne, więc np. co 3 miesiące czy co dwa . I czy fakturę za bilety do kina mogę ująć w koszty? Jeśli tak to jak to opisać, żeby potem mnie nie ścigali. I czy tą czynność mogę co dwa miesiace powtarzać? nie będzie to podejrzane?

Hmmm w sumie ja bym zaliczył w koszty, niech może wypowie się doświadczony ksiegowy, bo ja jestem księgowym od 3 lat dopiero, więc to moje domniemanie .... Dołączona grafika

Jak to mawia jeden z biegłych: w koszty możesz "wrzucić" (wyłączając "sławną" listę wyłączeń) wszystko, jeśli potrafisz wykazać, że jest to związane z osiągnięciem przychodu. A więc do dzieła.

Co do mojego/mojej przedmówcy/przemówczyni: dość oryginalny nick jak na faceta :)

O tym bonusie uczestnicy wiedzą przed zapisaniem się na szkolenie?

Udowodnij, że bilet posłużył Ci do "kuszenia" potencjalnych uczestników. Gdzie tutaj widzisz reprezentację? Ja nie bardzo, no ale może już za stary jestem Dołączona grafika

Jeżeli nie, to udowodnij, że jest to forma programu lojalnościowego.

Ale sugeruję poczekać na wypowiedzi reszty, bo może coś przeoczyłem, chociaż nie wydaje mnie się.

Moim skromny zdaniem, możesz w koszty dać i VAT odliczyć.

Czy nikt więcej się nie wypowie? Bo temat nadal aktualny i stoje w miejscu z tym problemem.

Spotkałam się już z opiniami, że to nieodpłatne przekazanie towarów. Już sama nie wiem , czy ktoś jeszcze pomoże. ?Tylko, że bilety były takjakby wliczone w cene szkolenia. - przecież nic za darmo nie ma Dołączona grafika, a uczestnik zanim kupił szkolenie wiedział, że kupuje je z biletem do kina. - ja sprzedaję szkolenie innej firmie szkoleniowej, ale to chyba nie rzutuje na sytuację?

Sprzedaż premiowa - dodatkowy koszt ponoszony z wykonaniem usługi czyli wydanie nagrody (biletu) w zamian za zakup usługi - to zwykłe działanie marketingowe mające na celu uatrakcyjnienie sprzedaży i pozyskanie klienta. Koszt uzyskania przychodu, przez takie działanie przychód na pewno wzrośnie ;)

I czy fakturę za bilety do kina mogę ująć w koszty? Jeśli tak to jak to opisać, żeby potem mnie nie ścigali.- wystarczy opisać fakturę, że wydatek dotyczy sprzedaży premiowej, ale warto dopisać, że bilet jako nagroda został wydany temu kto spełnił warunki zakupu usługi (akcji promocyjnej).

I czy tą czynność mogę co dwa miesiace powtarzać? nie będzie to podejrzane? - wg mnie nie, pod warunkiem porządnego udokumentowania (być może warto spreparować regulamin sprzedaży premiowej (akcji promocyjnej) , który dla celów dowodowych mógłby leżakować w szufladzie, a w razie czego będzie jak znalazł . Dołączona grafika

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...