Admin Kadry Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 W razie wątpliwości co do istnienia stosunku pracy pracownik lub inspektor Państwowej Inspekcji Pracy mogą żądać przed sądem ustalenia, że dana osoba była zatrudniona nie na podstawie umowy cywilnoprawnej, lecz umowy o pracę. Powrót do artykułu: Czy umowa zlecenia może okazać się umową o pracę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marta Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Super z tego artykułu wynika ,że inspektor pracy ma możliwość a nawet obowiązek występowania w sądzie pracy ,jeśli chodzi o ustalenie o stosunek pracy.W Katowickim PIP to chyba nikomu się pracować nie chce ,bo udzielono mi innej inforamacji.Zgłosiłam do nich że dana firma celowo zatrudniła mojego męża na umowę śmieciową aby uniknąć płacenia składek a oni nic ,pozostawili bez pomocy.SZOK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ida Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 bo w tym artykule zapomiano jeszcze dodać,że Sąd Pracy oddala Inspekcji takie sprawy orzekając ,że strony dysponują wolną wolą jesli chodzi o wybór łączącego je stosunku pracy. Po przegraniu we wszystkich instancjach kilku takich procesów, PIP stara sie po prostu nie marnować publicznych pieniędzy na walenie łbem w mur . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ida Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 kurcze właśnie znalazłam u samej siebie błąd z pośpiechu , oczywiście nie: "łączącego je stosunku pracy" , tylko łączącej je umowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi