Eni Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Witam,Jak traktujecie wypłacone pracownikom (głównie w latach 80-tych ub. wieku) rekompensaty?Czytałam różne interpretacje na ten temat, i przyznam że trochę się pogubiłam... Np. w "Służbie Pracowniczej" nr 6/2000 jest artykuł który różnicuje ich wliczanie/bądź nie wliczanie do podstawy wymiaru składek na ubezp. społ. w zależności od okresu ich wypłaty - i tak np.:- od 01.09.1981 - do 30.04.1984 - rekompensaty NIE stanowiły podstawy wymiaru składek,- od 01.05.1984 - do 31.12.1988 - podstawę stanowiła POŁOWA SUMY WYPŁACONYCH rekompensat, czy wypełniając Rp-7 bierzecie to pod uwagę - i wpisujecie np. połowę kwoty wypłaconych rekompensat?czy też wpisujecie całość - we wszystkich latach, gdy macie udokumentowaną ich wypłatę - aby to ZUS sobie "wybrał" te właściwe..? (taką opinię uzyskałam kiedyś od pracownicy ZUSu :) ale na pewno nie jest to opinia ogółu...) z góry serdecznie dziękuję za pomoc ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eni Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 podnoszę... :)może jednak Ktoś się wypowie... ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eni Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 podobnie nagrody z ZFN - też nie zawsze oskładkowane...a więc nie z każdego roku można je uwzględnić w Rp-7... moja poprzedniczka raczej "nie wnikała" tak szczegółowo... i po prostu w zaśw.ujmowała mniej składników (zwykle wychodzi to na jaw, gdy taki były pracownik- lub ZUS - zwróci się o ponowne wydanie zaśw.) - ale moim zdaniem to nieuczciwe, bo pracownik na tym traci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi