Kategorie
Skocz do zawartości

Rp-7

Eni
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jak traktujecie wypłacone pracownikom (głównie w latach 80-tych ub. wieku) rekompensaty?

Czytałam różne interpretacje na ten temat, i przyznam że trochę się pogubiłam... Dołączona grafika

Np. w "Służbie Pracowniczej" nr 6/2000 jest artykuł który różnicuje ich wliczanie/bądź nie wliczanie do podstawy wymiaru składek na ubezp. społ. w zależności od okresu ich wypłaty - i tak np.:

- od 01.09.1981 - do 30.04.1984 - rekompensaty NIE stanowiły podstawy wymiaru składek,

- od 01.05.1984 - do 31.12.1988 - podstawę stanowiła POŁOWA SUMY WYPŁACONYCH rekompensat,

czy wypełniając Rp-7 bierzecie to pod uwagę - i wpisujecie np. połowę kwoty wypłaconych rekompensat?

czy też wpisujecie całość - we wszystkich latach, gdy macie udokumentowaną ich wypłatę - aby to ZUS sobie "wybrał" te właściwe..? (taką opinię uzyskałam kiedyś od pracownicy ZUSu :) ale na pewno nie jest to opinia ogółu...)

z góry serdecznie dziękuję za pomoc ;)

podobnie nagrody z ZFN - też nie zawsze oskładkowane...a więc nie z każdego roku można je uwzględnić w Rp-7...

moja poprzedniczka raczej "nie wnikała" tak szczegółowo... i po prostu w zaśw.ujmowała mniej składników (zwykle wychodzi to na jaw, gdy taki były pracownik- lub ZUS - zwróci się o ponowne wydanie zaśw.) - ale moim zdaniem to nieuczciwe, bo pracownik na tym traci...

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...