atena50ja Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Witam,Załóżmy, że dostałam trzecią umowę na czas określony 3 miesiące, jestem w ciąży - umowa wygasa po 3-mcu ciążu. Czy ta umowa automatycznie staje się umową na czas nieokreślony? Co mi się należy? Czy będzie mi się należał urlop macierzyński i wychowawczy?Co jeśli okaże się, że pracodawca nie płaci składek ZUS?Jak to sprawdzić? I co jeśli on nie chce zamienić tej umowy na nieokreślony?Gdzie się wtedy udać? Jak pokolei postępować?Aha i jeszcze jedno. 1-wsza umowa na 1 miesiąc, 2-ga na 2 miesiące. Dostajesz kolejną lub wymieniają cię na inną. Dlaczega tak robią pracodawcy? O co chodzi?Nigdy wcześniej nie spotkałam się z takim czymś. Czy chodzi o to, że ciężarna to dla nich byłby kłopot? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mml Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 3 umowa na czas określony= na czas nieokreślony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzynka Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Hej, a pierwsza umowa nie nazywała się przypadkiem "umową na okres próbny" ? Bo to zmieniło by postać rzeczy. Poza tym musisz podać dokładne daty kiedy się zaczęły i zakończyły te umowy, nie było jakiejś w 2011 roku ?Jeśli w dniu rozwiązania umowy z upływem czasu na jaki została zawarta będziesz powyżej 3 miesiąca to umowa przedłuża się do dnia porodu.Nas nie pytaj dlaczego tak robią, nie nam oceniać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atena50ja Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 no właśnie nie.Moja koleżanka jest w takiej sutuacji. Nie widziała jej umów. pierwsza umowa w kwietniu. a jaka data zmienia zasady? przykład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atena50ja Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Ja teraz też podpisałam pierwszą umowę na miesiąc- nie ma że na próbny. Boję się czy wogóle mi przedłużą. Człowiek się bardzo stara w robocie a i tak nic to nie obchodzi pracodawcy. Ale wróćmy do tej konkretnej sytuacji.Witam,Załóżmy, że dostałam trzecią umowę na czas określony 3 miesiące, jestem w ciąży - umowa wygasa po 3-mcu ciążu. Czy ta umowa automatycznie staje się umową na czas nieokreślony? Co mi się należy? Czy będzie mi się należał urlop macierzyński i wychowawczy?Co jeśli okaże się, że pracodawca nie płaci składek ZUS?Jak to sprawdzić? I co jeśli on nie chce zamienić tej umowy na nieokreślony?Gdzie się wtedy udać? Jak pokolei postępować?Aha i jeszcze jedno. 1-wsza umowa na 1 miesiąc, 2-ga na 2 miesiące. Dostajesz kolejną lub wymieniają cię na inną. Dlaczega tak robią pracodawcy? O co chodzi?Nigdy wcześniej nie spotkałam się z takim czymś. Czy chodzi o to, że ciężarna to dla nich byłby kłopot? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzynka Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Tak jak napisałam, w 2011 roku jak by była. A jeśli nie widziałaś to nie wiesz, czy pierwsza nie jest na okres próbny. Bo wtedy ona się nie liczy do limitu. Wiem, że najprościej napisać, że "3 umowa na czas określony to na czas nieokreślony", ale nie mamy dokładnych danych. Bez tego nasze rady są "na czuja".Pracodawcy najczęściej stosują pierwszą umowę na okres próbny, jeśli macie od razu na określony to wzbudza to moją podejrzliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atena50ja Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 czy to znaczy, że jeśli miała umowę do 31lipca a drugą od 02 sierpnia. to tak można przudłużać.o to chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edzia Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Umowę na czas określony przedłużamy do dnia porodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzynka Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Nie zmienia to jednak faktu, że pracownica powyżej 3 miesiąca ciąży przechodzi na umowę do dnia rozwiązania porodu co jest istotne, bo potem idzie się na normalny macierzyński płatny z ZUS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzynka Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Jeśli nie było powyżej miesiąca przerwy pomiędzy umowami to liczymy je łącznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atena50ja Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 tak, ale urlop wychowawczy wtedy przepada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzynka Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 tak, ale urlop wychowawczy wtedy przepada.Chyba lepszy macierzyński i umowa do dnia porodu niż nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atena50ja Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 ale jak przerwa powyżej miesiąca?Przecież cały czas tam pracuje. To co na czarno karzą przez miesiąc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzynka Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 A jeśli chcesz dokładnej oceny, czy to już na pewno 3 umowa na czas określony to podaj dokładne daty, bo najprawdopodobniej będzie z tym trzeba się udać do PiP albo do Sądu Pracy. A tam trzeba podać dowody.A nie:" załóżmy, że..."A może to są tylko umowy zlecenia ? Skąd wiesz, że to umowy o pracę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atena50ja Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 jutro się dowiem jakie są te umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atena50ja Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 jak to możliwe, że inna pracownica miała przdłużane umowy 5razy na miesiąc. Może to oznacza, że firma co drugą umowę nie zgłasza pracownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atena50ja Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Powiedziała, ze umowa o pracę.ja teraz spojrzałam na swoją umowę o pracę. Czy ma znaczenie data podpisania umowy? podpisałam ją 10 lipca. pracę rozpoczęłam 1 sierpnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edzia Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Podpisana umowa o pracę wiążę pracownika i pracodawcę, jednak stosunek pracy nawiąże się dopiero z dniem wskazanym jako dzień rozpoczęcia pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atena50ja Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Ale czy tak podpisywane umowy mogę być przedłużane kilkakrotnie na określony czas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mml Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 jak to możliwe, że inna pracownica miała przdłużane umowy 5razy na miesiąc. Może to oznacza, że firma co drugą umowę nie zgłasza pracownika?Tak, była taka możliwość, w okresie obowiązywania ustawy antykryzysowej ( od sierpnia 2009 do 31.12.2011). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atena50ja Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Tak, była taka możliwość, w okresie obowiązywania ustawy antykryzysowej ( od sierpnia 2009 do 31.12.2011).dokładnie o to mi chodziło. umowy tej Pani były rok temu . dziąkuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi