Kategorie
Skocz do zawartości

3 umowa na czas określony-ciąża

atena50ja
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,Załóżmy, że dostałam trzecią umowę na czas określony 3 miesiące, jestem w ciąży - umowa wygasa po 3-mcu ciążu. Czy ta umowa automatycznie staje się umową na czas nieokreślony? Co mi się należy? Czy będzie mi się należał urlop macierzyński i wychowawczy?Co jeśli okaże się, że pracodawca nie płaci składek ZUS?Jak to sprawdzić? I co jeśli on nie chce zamienić tej umowy na nieokreślony?Gdzie się wtedy udać? Jak pokolei postępować?Aha i jeszcze jedno. 1-wsza umowa na 1 miesiąc, 2-ga na 2 miesiące. Dostajesz kolejną lub wymieniają cię na inną. Dlaczega tak robią pracodawcy? O co chodzi?Nigdy wcześniej nie spotkałam się z takim czymś. Czy chodzi o to, że ciężarna to dla nich byłby kłopot?

Hej, a pierwsza umowa nie nazywała się przypadkiem "umową na okres próbny" ? Bo to zmieniło by postać rzeczy. Poza tym musisz podać dokładne daty kiedy się zaczęły i zakończyły te umowy, nie było jakiejś w 2011 roku ?Jeśli w dniu rozwiązania umowy z upływem czasu na jaki została zawarta będziesz powyżej 3 miesiąca to umowa przedłuża się do dnia porodu.Nas nie pytaj dlaczego tak robią, nie nam oceniać.
  • Like 1

Ja teraz też podpisałam pierwszą umowę na miesiąc- nie ma że na próbny. Boję się czy wogóle mi przedłużą. Człowiek się bardzo stara w robocie a i tak nic to nie obchodzi pracodawcy. Ale wróćmy do tej konkretnej sytuacji.

Witam,Załóżmy, że dostałam trzecią umowę na czas określony 3 miesiące, jestem w ciąży - umowa wygasa po 3-mcu ciążu. Czy ta umowa automatycznie staje się umową na czas nieokreślony? Co mi się należy? Czy będzie mi się należał urlop macierzyński i wychowawczy?Co jeśli okaże się, że pracodawca nie płaci składek ZUS?Jak to sprawdzić? I co jeśli on nie chce zamienić tej umowy na nieokreślony?Gdzie się wtedy udać? Jak pokolei postępować?Aha i jeszcze jedno. 1-wsza umowa na 1 miesiąc, 2-ga na 2 miesiące. Dostajesz kolejną lub wymieniają cię na inną. Dlaczega tak robią pracodawcy? O co chodzi?Nigdy wcześniej nie spotkałam się z takim czymś. Czy chodzi o to, że ciężarna to dla nich byłby kłopot?

Tak jak napisałam, w 2011 roku jak by była. A jeśli nie widziałaś to nie wiesz, czy pierwsza nie jest na okres próbny. Bo wtedy ona się nie liczy do limitu. Wiem, że najprościej napisać, że "3 umowa na czas określony to na czas nieokreślony", ale nie mamy dokładnych danych. Bez tego nasze rady są "na czuja".Pracodawcy najczęściej stosują pierwszą umowę na okres próbny, jeśli macie od razu na określony to wzbudza to moją podejrzliwość.

A jeśli chcesz dokładnej oceny, czy to już na pewno 3 umowa na czas określony to podaj dokładne daty, bo najprawdopodobniej będzie z tym trzeba się udać do PiP albo do Sądu Pracy. A tam trzeba podać dowody.A nie:" załóżmy, że..."A może to są tylko umowy zlecenia ? Skąd wiesz, że to umowy o pracę ?

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...