Admin Samorząd Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Osoby najmniej zarabiające bardzo często nie są w stanie ponosić pełnych kosztów związanych z opłacaniem czynszu za zajmowany przez siebie lokal. Z tego też względu już 13 lat temu, na mocy ustawy z 1994 roku o najmie lokali i dodatkach mieszkaniowych, państwo zdecydowało się na wspieranie najuboższych mieszkańców poprzez przyznawanie im dodatków mieszkaniowych. Powrót do artykułu: Na jakich zasadach gminy przyznają dodatki mieszkaniowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Monika Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Ja mam pytanie dotyczace przyznanego dodatku mieszkaniowego,otóz otrzymałam mieszkaniówke na 6miesiecy,gmina póznia sie z wypłata mieszkaniówki już 3 miesiace wogóle zadnego jeszcze nie odebrałam, czy ma takie prawo,i gdzie mozna napisac skarge .mosia111@wp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość monia Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 ok skoro otrzymałaś "mieszkaniówkę" to w decyzji którą otrzymałaś powinnaś mieć napisane, komu jest wypłacany dodatek mieszkaniowy, w jakiej kwocie, i do jakiego SKO (Samorządowe Kolegium Odwoławcze) możesz złożyć odwołanie od decyzji. A Tak na marginesie zgodnie z ustawą o dodatkach mieszkaniowych odwołanie składa się za pośrednictwem organu wydającego decyzję. Tak więc proszę poczytaj decyzję przyznjącą dodatek mieszkaniowy tam napewno wszystko znajdziesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Monika Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 ok skoro otrzymałaś "mieszkaniówkę" to w decyzji którą otrzymałaś powinnaś mieć napisane, komu jest wypłacany dodatek mieszkaniowy, w jakiej kwocie, i do jakiego SKO (Samorządowe Kolegium Odwoławcze) możesz złożyć odwołanie od decyzji. A Tak na marginesie zgodnie z ustawą o dodatkach mieszkaniowych odwołanie składa się za pośrednictwem organu wydającego decyzję. Tak więc proszę poczytaj decyzję przyznjącą dodatek mieszkaniowy tam napewno wszystko znajdziesz Ale nie chodzi mi o to kto otrzyma mieszkaniówke,napisałam wyraznie że ja dostałam mieszkaniówkę,ale gmina spóznia sie już 3 miesiące z jej wypłaceniem oto mi chodziło,czy moze spózniac sie z wypłata mieszkaniówki w tak dużym czasie.Wiem że moge sie odwołac ale nie chcem sie odwoływac bo to juz za pózno,niewiedziałam ze gmina bedzie miała kłopoty z wypłata mieszkaniówki.dziekuje za tak szybka odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Żaneta Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Nie otrzymasz mieszkaniówki do rąk własnych, tylko gmina wpłaca pieniądze na konto administracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Monika Opublikowano 1 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2012 nie mieszkaniówka jest na mnie,i ja mam ją do odebrania,a mieszkanie jest moje własnosciowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miś 1 Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2012 miś 1Jako główny najemca mieszkania masz prawo ubiegać się o dofinansowanie z urzędu miasta, taka decyzja została wydana i otrzymałaś dodatek w jakieś tam wysokości. Piszesz, że nie otrzymałaś do rąk własnych taj kwoty, która jest na decyzji. I tej kwoty nie otrzymasz. Pisze, że ta kwota będzie przesłana na konto spółdzielni Twojego zarządcy, mimo że masz tytuł prawny (własnościowe spółdzielcze prawo do lokalu), to nie jest dom prywatny, który sama wybudowałaś. Jeżeli rzeczywiście gmina zalega z wpłatą tej różnicy, to nie masz się co martwić bo decyzję tą samą otrzymała spółdzielnia i to oni sobie wyjaśnią między sobą, najważniejsze żebyś to ty wpłacała pozostałą różnicę do czynszu by nie mieć żadnych zaległości by nie stracić dodatku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gosia Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Witam. Wynajmuje mieszkanie z chłopakiem i naszym 4miesięcznym dzieckiem niestety ma 62,5m2 jeśli chodzi o dochody to są jak na razie zerowe nie licząc rodzinnego 65zł czy możemy się starać o dodatek do mieszkania?? Błagam pomóżcie!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Monika Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Witam. Wynajmuje mieszkanie z chłopakiem i naszym 4miesięcznym dzieckiem niestety ma 62,5m2 jeśli chodzi o dochody to są jak na razie zerowe nie licząc rodzinnego 65zł czy możemy się starać o dodatek do mieszkania?? Błagam pomóżcie!!! Witam raczej nie,przekracz wam metraż mieszkaniowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Monika Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 miś 1Jako główny najemca mieszkania masz prawo ubiegać się o dofinansowanie z urzędu miasta, taka decyzja została wydana i otrzymałaś dodatek w jakieś tam wysokości. Piszesz, że nie otrzymałaś do rąk własnych taj kwoty, która jest na decyzji. I tej kwoty nie otrzymasz. Pisze, że ta kwota będzie przesłana na konto spółdzielni Twojego zarządcy, mimo że masz tytuł prawny (własnościowe spółdzielcze prawo do lokalu), to nie jest dom prywatny, który sama wybudowałaś. Jeżeli rzeczywiście gmina zalega z wpłatą tej różnicy, to nie masz się co martwić bo decyzję tą samą otrzymała spółdzielnia i to oni sobie wyjaśnią między sobą, najważniejsze żebyś to ty wpłacała pozostałą różnicę do czynszu by nie mieć żadnych zaległości by nie stracić dodatku Witam i dziekuje za tak szybko odpowiedz,mieszkaniówke już otrzymałam ,do rąk własnych a nie spółdzielnia,mieszkanie jest własnosciowe moje i to ja otrzymuje do rąk własnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GINA Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Witam raczej nie,przekracz wam metraż mieszkaniowy.W/g mnie to należy złożyć wniosek o dodatek mieszkaniowy. Nic nie stracicie a możecie zyskać dużo. Są jakieś doliczenia metrażowe - ale dokładnie się dowiecie otrzymując decyzję w tej sprawie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JULKA Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 WITAM. MAM PYTANIE I PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ. MIESZKAM U MOJEJ MAMY Z DZIECKIEM I MĘŻEM. ZANIOSŁAM DOCHODY MAMY I MOJE (DZIECKO MA 5 MISIĘCY) PANI KTÓRA OBSŁUGUJE "MIESZKANIÓWKI" PRZYJĘŁA ALE POPROSIŁA MNIE O DOCHODY MĘŻA. MĄŻ JEST ZAMELDOWANY U RODZICÓW. CZY MA PRAWO ŻĄDAĆ ODE MNIE DOCHODY MĘŻA?PROSZĘ O SOLIDNĄ ODPOWIEDŹ I EWENTUALNIE WSKAZAĆ ARTYKUŁ. DZIĘKUJĘ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość monika Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 WITAM. MAM PYTANIE I PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ. MIESZKAM U MOJEJ MAMY Z DZIECKIEM I MĘŻEM. ZANIOSŁAM DOCHODY MAMY I MOJE (DZIECKO MA 5 MISIĘCY) PANI KTÓRA OBSŁUGUJE "MIESZKANIÓWKI" PRZYJĘŁA ALE POPROSIŁA MNIE O DOCHODY MĘŻA. MĄŻ JEST ZAMELDOWANY U RODZICÓW. CZY MA PRAWO ŻĄDAĆ ODE MNIE DOCHODY MĘŻA?PROSZĘ O SOLIDNĄ ODPOWIEDŹ I EWENTUALNIE WSKAZAĆ ARTYKUŁ. DZIĘKUJĘNa początek proponuję znienić litery na małe,wielkie wiemy co oznaczają,a tutaj nie ma takiej potrzeby stosowania.Kłania się czytanie ze zrozumieniem tekstu,"Pracownik urzędu gminy powinien także sprawdzić, jaka jest faktycznie liczba osób wchodzących w skład gospodarstwa domowego wnioskodawcy." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hieronim Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 witam mam pytanie złozyłam dokumenty o dodatek mieszkaniowy a oni wyslali powiadomienie by syn sie zgłosił mimo ze napisał oswiadczenie ze nie miał dochodów w tym okresie nie był zarejestr w urzędzie pracy i pozostaje na utrzymaniu rodziców czy z tego powodu jak sie tam nie zgłosi to nie dostane dodatku bo dochody i metraż są odpowiednie prosze o pomoc a syn nie moze sie wstawic bo dopiero co wyjechał za ''chlebem'' za granice Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Violetta Opublikowano 3 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Straciłam pracę 31 grudnia 2012 (likwidacja zakładu) chcę złożyć wniosek o przyznanie dodatku mieszkaniowego . Mam złożyć wniosek o dochodach za okres 3 miesięcy (skąd mam to wziąść ) skoro nie mam dochodu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gall Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Straciłam pracę 31 grudnia 2012 (likwidacja zakładu) chcę złożyć wniosek o przyznanie dodatku mieszkaniowego . Mam złożyć wniosek o dochodach za okres 3 miesięcy (skąd mam to wziąść ) skoro nie mam dochodu .Jeżeli wniosek składany będzie w styczniu to pod uwagę bierze się dochody z października, listopada i grudnia 2012 roku. Zaświadczenie o dochodach z 3 ostatnich mies. powinien wydać pracodawca u którego była Pani w tym okresie zatudniona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gosia Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Witam ,chciałam zapytać czy jeśli wynajmuję mieszkanie i płace 1000zł odstępnego do wynajmującego + dodatkowo czynsz i opłaty za media. To tylko wyłącznie od kwoty za czynsz i media mogę starać się o zadatek, nie obejmuje to kwoty za wynajem(odstępne)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mola Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Witam. Ponieważ mąż z Panią mieszka dlatego i jego dochody brane sa pod uwagę dlatego też słusznie poproszone o nie. Ustawa o dodatku mieszkaniowym art. 4" Przez gospodarstwo domowe rozumie się gospodarstwo prowadzone przez osobę ubiegająca się o dodatek mieszkaniowy (...) wspólnie z małżonkiem i innymi osobami stale z nią zamieszkującymi i gospodarującymi(...)"(nie ma mowy o meldunku stałym, liczy się to gdzie mąż mieszka a nie gdzie jest zameldowany). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mola Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 witam mam pytanie złozyłam dokumenty o dodatek mieszkaniowy a oni wyslali powiadomienie by syn sie zgłosił mimo ze napisał oswiadczenie ze nie miał dochodów w tym okresie nie był zarejestr w urzędzie pracy i pozostaje na utrzymaniu rodziców czy z tego powodu jak sie tam nie zgłosi to nie dostane dodatku bo dochody i metraż są odpowiednie prosze o pomoc a syn nie moze sie wstawic bo dopiero co wyjechał za ''chlebem'' za graniceW takiej sytuacji skoro syn wyjechał za granicę to nie mieszka i nie gospodaruje razem z panią, tylko jest osobno i zarabia na siebie. Nie należy go wliczać w liczbę osoób wspólnie zamieszkujących, a jeśli chce Pani aby go jednak wliczyć to powinien przedstawić dochody jakie zarabia za granicą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mola Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Witam ,chciałam zapytać czy jeśli wynajmuję mieszkanie i płace 1000zł odstępnego do wynajmującego + dodatkowo czynsz i opłaty za media. To tylko wyłącznie od kwoty za czynsz i media mogę starać się o zadatek, nie obejmuje to kwoty za wynajem(odstępne)?Odstępne płaci Pani tylko jednorazowo czy w każdym miesiącu? Jeśli co miesiąc to można to zaliczyć jak wydatek poniesiony w związku z zajmowaniem lokalu mieszkalnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wiola Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Witam, prosiłabym aby jaki pracownik zajmujący się dodatkami wyjaśnił mi czy dobrze rozumiem sposób naliczania dodatku mieszkaniowego mianowicie:1. wyliczam wydatki na normatywna powierzchnię użytkową:wydatki za lokal dzielone przez powierzchnię użytkową i mnożone przez normatywną powierzchnięi powstaje mi wysokość wydatków na normatywną powierzchnię użtkową2. wysokość dodatku wyliczam:wydatki na normatywną pow. użytkową minus wydatki poniesione3.wyliczam część dochodów jaka przypada na wydatki (stosownie do liczby osób 15%,12%,10%)i co dalej??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kasia Opublikowano 10 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Czy mogę poprosić o podstawe prawną ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eni Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 witam,proszę mnie poprawić jeśli się mylę - jednorazowego świadczenia z ZFŚS przyznanego przed Świętami Bożego Narodzenia - nie należy brać pod uwagę przy wypisywaniu zaświadczenia o dochodach w celu przyznania dodatku mieszkaniowego? z góry dziękuję za odp.i rozwianie moich wątpliwości :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Emma Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Witam,W styczniu urodził nam się syn i z tego tytułu PZU wypłaciło nam pieniądze z polisy. Czy urzędniczka słusznie wlicza mi tę kwotę do dochodu? Z góry dziękuję za odpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gonia Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Witam czy. Osoba zameldowana na 3 miesiace ( nie mieszkajaca w tym domu ) wlicza sie do dodatku mieszkaniowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi