Kategorie
Skocz do zawartości

Źle nabity paragon.

szakal
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Zaczęłam pracę w księgarni, nie miałam kursu na kasę fiskalną, więc zostałam szybko przeszkolona na kasę elzab mini. Przez przypadek dzisiaj z samego zamiast 13,5 zł nabiłam 1305 i zatwierdziłam paragon. Wraz z koleżanką zrobiłyśmy raport dobowy, zmieniłyśmy rolkę na nową i nabiłyśmy wszystkie książki od nowa. Raport dobowy na koniec dnia wyszedł dobry, jednak myślałyśmy pod wpływem chwili i nie pomyślałyśmy o raporcie miesięcznym. Mamy ten paragon, lecz nie wiem co mam zrobić. zastanawiam się czy jeszcze bardziej nie skomplikowałyśmy sprawy. Zastanawiam się czy żeby sprostować tę pomyłkę nie powinnam zrobić sprostowania tego samego dnia. Proszę o jakieś wskazówki co najlepiej było by zrobić. Proszę o szybką odpowiedź.

WitamPowinnaś opisać te sytuację w zeszycie korekt. Ten błędny paragon na 1305 zł będze trzeba odjąć od raportu miesięcznego za sierpien.A te 13,5 kiedy nabiłaś? i co to znaczy " nabiłysmy wszytkie ksiązki od nowa ?? jaki cel zmiany rolki???Pozdrawiam

Opisze po kolei co zrobiłam, żeby zatuszować tę pomyłkę.Najpierw zrobiłam raport dobowy który uwzględnił mój błąd. Wyjęłam rolkę kopii i urwałam paragon przed pomyłką. wsadziłam nową rolkę. następnie nabiłam wszystkie książki sprzedane przed pomyłką uwzględniając również tę przy której się pomyliłam i kontynuowałam normalnie dalszą sprzedaż. Raport dobowy na koniec dnia wyszedł już dobrze. Martwi mnie jednak jak wyjdzie raport miesięczny.

Sprzedaż nabita jest dwa razy, w raporcie miesięcznym będzie to uwzględnione. Czyli całą sprzedaż do momentu pomyłki (wraz z nią) należy odjąć od raportu miesięcznego, dołączyć wyjasnienie sytuacji. Zmiana rolki, (w tym przypadku chęć zatuszowania błędu) tylko skomplikowała sytuację i spowodowała więcej złego niż sama pomyłka w nabiciu złej kwoty.

Tak jak napisała Dagma- zdublowałyście sprzedaż i zrobiłyście jeszcze większy bałagan.Uważam że powinnaś zgłosic to włascicielowi. Księgowa zrobi odpoiwednie korekty.Takie błędy się zdarzają - ale pamiętaj nigdy nie rób nic na własna rękę jeśli nie jestes pewna.Pozdrawiam i powodzenia

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...