Kategorie
Skocz do zawartości

Moje dochody a rozliczenie podatkowe rodziny

Gość Deberi
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przykład z życia wzięty - ktoś kto zna się na pr. finansowym proszony o zabranie glosy.

We wrzesniu podpisze umowe zlecenie, ktora ze wzgledu na to ze jest to na dluzszy okres czasu i na bardzo duza sume wplynie znaczaco na coroczne rozliczenie PIT rodziny. Rozliczam sie z rodzina.

Ze wzgledu na to ze zlecenia podejme sie (chodzi dokladnie o umowe prowizyjna) we wrzesniu to wydaje mi sie ze nie spelniam przeslanki do rozliczenia sie samodzielnego bo okres 4 miesiecy choc suma bedzie duza nei wystarczy zebym mogl rozliczac sie samodzielnie. Podwyzszy to wiec (znaczaco) dochod na czlonka rodziny czego chcialbym dla dobra rodziny uniknąc. Ktos ma jakies rady???

A co ma okres do rzeczy? W jednym roku z rodziną, w następnym sam itd.Nie wiem nic o okresie i jakiś przesłankach do rozliczania się samodzielnie.Jeśli coś takiego istnieje, to sam z przyjemnością przyswoję taką wiedzę.

No o tym nie wspomniał, ale można domniemywać, że skoro już się z rodziną rozliczył, to już ją w tamtym roku miał :)No chyba, że z inną rodziną to robić chce :)Chyba złośliwy się zaczynam robić ;)

"to wydaje mi sie ze nie spelniam przeslanki do rozliczenia sie samodzielnego bo okres 4 miesiecy choc suma bedzie duza nei wystarczy zebym mogl rozliczac sie samodzielnie" - co ty w ogóle masz na myśli, o jakiej przesłance piszesz ?

O sposobie rozliczenia się z dochodów decyduje podatnik i nie ma tu żadnych "przesłanek". Tym bardziej, że nie ma obowiązku wspólnego rozliczania się małżonków, to jest tylko przywilej - ale nie obowiązek.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...