Gość Halina Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Mam pytanie dotyczace młodych matek: mają teraz do wyboru powróto macierzyńsim na obniżony etat lub przejście na wychowawczy. Po wprowadzeniu tego pierwszego udogodnienia była mowa, że albo abniżony etat (max do 12 miesięcy - i koniec ochrony) albo wychowawczy (max 3 lata - ochrona przez cały okres wychowawczego - nie dotyczy likwidacji pracodawcy)li wygląda sytuacja - nie miałam długo takiego przypadku i chcę się "przyuczyć" - za miesiąc chyba będę miała taką sytuację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doriss Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 a pytanie gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość HAlina Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 a pytanie gdzie?miało być po nawiasie: jak w chwili obecnej wygląda sytuacja ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doriss Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 nie zmieniła się:-) nadal możesz w okresiw przysługującego ci urlopu macierzyńskiego złozyć wniosek o obniżenie etatu i jesteś chroniona przed zwolnieniem przez 12 m-cy, więc najlepiej jest wykorzystać np. rok-2, złozyć wniosek o powrót i z gotowym wnioskiem o obniżenie etatu zjawić się u pracodawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Halina Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 nie zmieniła się:-) nadal możesz w okresiw przysługującego ci urlopu macierzyńskiego złozyć wniosek o obniżenie etatu i jesteś chroniona przed zwolnieniem przez 12 m-cy, więc najlepiej jest wykorzystać np. rok-2, złozyć wniosek o powrót i z gotowym wnioskiem o obniżenie etatu zjawić się u pracodawcyMoże opiszę to inaczej:1. pracownica wraca z macierzyńskiego na obniżony etat na 12 miesięcy, po tym okresie składa wniosek o wychowawczy,2. pracownica po macierzyńskim idzie na wychowawczy, np. na rok, po nim wraca i składa wniosek o obniżóny etat-po wprowadzeniu możliwości obniżenia etatu były interpretacje, że albo korzysta z obniżenia etatu albo z wychowawczego - zawsze musi wybrać.Jak wygląda to w chwili obecnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doriss Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 w okresie, gdy przysługuje urlop wychowawczy, obniżenie etatu chroni przez wypowiedzeniem ze strony pracodawcy, zgodnie z art. 186-7 kp, niewazne, czy najpierw wykorzysta się częśc wychowawczego, czy potem się pójdzie, ważny jest ten okres 3 lat, gdy ma się prawo do wychowawczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Halina Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 w okresie, gdy przysługuje urlop wychowawczy, obniżenie etatu chroni przez wypowiedzeniem ze strony pracodawcy, zgodnie z art. 186-7 kp, niewazne, czy najpierw wykorzysta się częśc wychowawczego, czy potem się pójdzie, ważny jest ten okres 3 lat, gdy ma się prawo do wychowawczegorozumiem zatem, że obecnie młoda matka może korzystać z obu wariantów bez konieczności wyboru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doriss Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 nie słyszałam, żeby pozbawiano matki urlopu wychowawczego po roku ochrony przy obniżonym etacie, albo żeby nie pozwolono wrócić do pracy po wykorzystaniu części urlopu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość HAlina Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 nie słyszałam, żeby pozbawiano matki urlopu wychowawczego po roku ochrony przy obniżonym etacie, albo żeby nie pozwolono wrócić do pracy po wykorzystaniu części urlopuMoże ktoś inny udzieli mi odpowiedzi?do Doriss: pytanie jest proste: czy jak skorzysta z 12 m-cy obniżenia etatu to będzie mogła jeszcze iśc na wychowawczy czy musi WYBRAĆ albo obniżenie etatu albo wychowawczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ida Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 może po skorzystaniu z 12 m-cy obniżenia wymiaru czasu pracy, jesli wiek dziecka na to pozwala, skorzystać z urlopu wychowawczego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marchewka Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 dokładnie tak jak piszą dziewczyny, może wykorzystać zarówno wychowawczy jak i obnizenie etatu (nie ważne czy najpierw obniżenie, potem wychowawczy czy na odwrót) o ile dziecko nie ukończy 4 lat do końca wychowawczego/obniżenia etatu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelekkbz Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 oczywiście łączna długość urlopu wychowawczego i korzystanie z obniżonego wymiaru czasu pracy z art 186'8 nie może przekroczyć 3 lat, a dziecko nie może przekroczyć 4 roku życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość agnieszka Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 właśnie po powrocie z krótkiego wychowawczego i złożeniu pisma o zmniejszenie etatu otrzymałam gratis wypowiedzenie, co z tego że mogę iść do sądu pracy skoro zostałam bez pracy i tak naprawdę nie mam jej co szukać u obecnego pracodawcy a odszkodowanie to max 3msc wynagrodzenieprawo sobie a pracodawca sobierozgoryczona mama trójki dzieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ida Opublikowano 8 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 a o jakim odszkodowaniu piszesz? Wnioskuj o przywrócenie do pracy, a nie o odszkodowanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość agnieszka Opublikowano 8 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 nie wyobrażam sobie pracy w księgowości pod presją że może będzie mnie chciał pracodawca dyscyplinarnie wyrzucić, nie w tym dziale, wolę więc pozostać w domu zdrowiej dla mnie psychycznie i dla dzieciaków, dlatego chcę odszkodwania za zwolnienie z pracy po lini dyskryminacji.ot takie życie dodatkowa kasa się przyda a i czasu na szukanie nowej pracy mam teraz więcej już mniej rozgoryczona mama trójki dzieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi