Kategorie
Skocz do zawartości

informacja o komorniku na świadectwie pracy

Gość EWA
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,Mam pytanie:Jeżeli do firmy kilka m-cy temu przyszło zajęcie komornicze pracownika, ale nie dokonywaliśmy zajęcia wynagrodzenia bo pracownik zarbiał i nadal zarabia najniższą krajową tj 1111,86 netto, pracnowik zakończył pracę w naszej firmie i robie mu świadwecto pracy czy w pkt 5 mam obowiązek wpisać informacje o zajęciu komorniczym?? jeżeli tak to co dokładnie nalezy tam zamieścić.Z góry dziękuje za odp.

Tak, masz obowiązek wpisać - oznaczenie komornika (Komornik Sądowy przy Sądzie w.... Imię i nazwisko komornika, adres kancelarii),sygnaturę akt oraz wysokość potraconych kwot - w Twoim przypadku 0 zł.Dodatkowo musisz poinformować komornika o tym, że pracownik został zwolniony. Jeśli znasz nowe miejsce jego pracy - również masz obowiązek przekazać je komornikowi.
  • Like 4

Eni - dokładnie tak. Kiedy podpisuję kolejną umowę - nie informuję komornika, ale w świadectwie umieszczam informację o zajęciu, ponieważ na dzień jego sporządzenia pracownik miał zajęte wynagrodzenie. Podaję też wysokość potrąconych kwot.(Zdarzało się również, że pracownik zwolniony np. 30.06 otrzymywał w tym dniu świadectwo pracy a ponieważ wypłaty mam na 10go - to po wypłacie robiłam korektę świadectwa z uwagi na to, że wysokość potrąconych kwot po wypłacie wynagrodzenia za ostatni miesiąc uległa zmianie).
  • Like 1

• 2 lata później...
  • 1 rok później...
  • 2 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • 10 miesięcy temu...

Witam,

jeśli ktoś zna odpowiedź na moje pytanie, to proszę o odpowiedź. Czy w świadectwie pracy w punkcie poświęconym zajęciom wynagrodzeń wpisuję nazwę komornika, z którym pracownik zawarł "układ ratalny". Nie były z wynagrodzenia za pracę dokonywane potrącenia, tylko pracownik we własnym zakresie dokonywał wpłat?

Z góry dziękuję za pomoc.

Witam,

jeśli ktoś zna odpowiedź na moje pytanie, to proszę o odpowiedź. Czy w świadectwie pracy w punkcie poświęconym zajęciom wynagrodzeń wpisuję nazwę komornika, z którym pracownik zawarł "układ ratalny". Nie były z wynagrodzenia za pracę dokonywane potrącenia, tylko pracownik we własnym zakresie dokonywał wpłat?

Z góry dziękuję za pomoc.

Jeżeli nie ma zajęcia wynagrodzenia, to nie ma czego wpisywać.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...