Felicity Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 WitamPracownik wczoraj wykorzystał ostatni dzień urlopu wypoczynkowego przysługującego mu z 26 dniowej rocznej puli urlopu. Co zrobic w takiej sytuacji gdy pracownik bedzie chciał wziąć kolejny urlop, bo przeciez mamy dopiero poczatek sierpnia? Czy można mu udzielać 1-dniowych urlopów bezpłatnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doriss Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 bezpłatny również uzgadnia się z przełozonym (oczywiście, możecie mu udzielić), a to, jak sobie ktoś rozłozy przysługujące 26 dni, to jego sprawa. nie ma co biadolić, że wykorzystał - każdy tyle ma i się tym rządzi w roku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felicity Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Tak ja to rozumiem, że pracownik musi napisac wniosek nawet o 1- dniowy urlop bezpłatny. Lecz za ten dzień nie pobiera on wynagrodzenia tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doriss Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 jak sama nazwa wskazuje, jest to urlop bezpłatny, więc wynagrodzenie ani inne świadczenia nie przysługują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edzia Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Pamiętaj, że w momencie urlopu bezpłatnego stosunek pracy ulega zawieszeniu. W myśl art. 174 § 2 K.p., okresu urlopu nie wlicza się do okresu pracy, od którego zależy uzyskanie uprawnień pracowniczych ( np. dodatek stażowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzynka Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Jeszcze można sprawdzić, czy przypadkiem nie ma nadgodzin na tyle, aby można było to odciągnąć z tych nadgodzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kati8306 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Proszę o pomocJa rozliczam płace poradni psych.pedag, jest to placówka nieseryjna, poprzednia księgowa wypłacała im świadczenie urlopowe w sierpniu w całości czyli za 35 dni urlopu chociaż oni tego nie wykorzystywali w całości w wakacjeW tym roku w lipcu wszyscy n-le wykorzystali 12 dni urlopu a w sierpniu 8 dni urlopu, a resztę wykorzystają w trakcie roku szkolnegoMój mecenas w firmie powiedział że nie mogę wypłacić im za 35 dni w sierpniu tak jak to było w poprzednich latach, tylko mam im wypłacić za faktycznie wykorzystany urlop czyli za 12 w lipcu i 8 dni w sierpniu, a w trakcie roku szkolnego to mam im wypłacać za każdy dzień który wezmą pojedynczy???Chodzi mi dokładnie żeby ktoś mi podał jakiś przepis czy rozporządzenie które mówi o tym w jakim terminie wypłacamy tą średnią z nadgodzin ponadwymiarowych.Bo rozporządzenie do obliczenia ich mam, obliczyłam je tak149/10=14,90 średnia godzin w miesiącu(14,90*39,69)/21=28,16 za dzień urlopu28,16*12 dni urlopu=337,92 do wypłaty za 07/2012Czy właściwie dzielę przez 21??? Bo tak z rozporządzenia wywnioskowałam???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Biuro Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Czemu nie spytałas mecenasa o podstawę prawną tych jego rewelacji,sama mówisz,że to on ci powiedziałacha i co to za placówka "nieseryjna"??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kati8306 Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Chodziło mi o placówkę nieferyjną, poradnię psychologiczno pedagogiczną, ten mecenas to sam nie wie.... tylko tak mówił, żeby nie zmieniać bo tyle lat było im wypłacane w sierpniu za 35 dni urlopu i nikt się nie czepiał to po co to zaczepiać, dosłownie tak powiedział. Ale my dostaliśmy do rozliczania tę placówkę niedawno i dostałam polecenie od szefa żeby rozliczać płacić im za faktycznie wykorzystany urlop, czyli za dni urlopu w lipcu płacić im 01,08,2012 a za dni urlopu w sierpniu 01,09,2012 i tak dalej...Nie bardzo wiem jak to objąć bo znam to rozporządzenie w sprawie wyliczania ekwiwalentów i średniej urlopowej i kartę nauczyciela, ale np moi nauczyciele byli na urlopie od 16.07.2012 do 10.08.2012 czyli 12 dni w lipcu, to policzyłam im godziny wypłacając za lipiec od września do czerwca (zsumowałam im te godz. z tych m-cy) i podzieliłam przez 10 mcy i wyszła mi średniatę średnią pomnożyłam przez stawkę godzinową i podzieliłam przez 21 dni pracujących wg rozporządzenia dla placówek nieferyjnych, ta kwota co mi wyszła to przemnożyłam ją przez liczbę dni urlopu i wyszła mi kwota do wypłaty.A w lipcu też wypracowali kilka godzin ponadwymiarowych, więc jak za sierpień będę im liczyła średnią za 8 dni, to wezmę średnią z godzin z miesięcy od września do lipca????? czy tak???i wtedy np wyjdzie mi powiedzmy 150 godzin, to należy 150:11 m-cy=13,64, czy tak??? czy nadal bierzemy godziny od września do czerwca????? tak jak w lipcu??? nie wiem... proszę o odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej38x Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Jeśli wykorzystał urlop to jego problem. Wszystkim pracownik zatrudnionym na etacie przysługuje taka sama liczba dni urlopowych (uzależniona od stażu pracy). Oczywiście, jeśli będzie chciał to może pisać wniosek o urlop bezpłatny i to od Ciebie będzie zależało czy mu dać czy nie. Jeśli jednak pracownik co chwilę przynosi wnioski o urlop to warto się zastanowić czy taki pracownik jest nam potrzebny skoro i tak nie ma go pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kati8306 Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 nie o to mi chodziłomoje pytanie brzmi, jak wypłacać średnią urlopową w placówkach nieferyjnych, czy jednorazowo w sierpniu za całe 35 dni urlopu które im przysługują ????Czy co miesiąc za faktycznie wykorzystany urlop im płacić czy jednorazowo za cały im przysługujący??Bo n-le poradni mogą wykorzystywać urlop wciągu całego roku jak zwykły pracownik, nie tylko w wakacje, właśnie to jest placówka nieferyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi