Kategorie
Skocz do zawartości

umowa o dzieło

Zakrecona ksiegowa
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

WitamZ osobą fizyczną -emerytem zawarliśmy umowę o dzieło na wykonanie strony internetowej. Za wykonaną usługę osoba ta wystawiła na rachunek. U mowie jest zapisek,że należną zaliczkę na podatek dochodowy zapłaci Wykonawca.Czy mamy jakieś obowiązki wobec ZUS i US w związku z tą umową? Czy wystawiam od Umowy o Dzieło PIT 11?

PIT-11 od pracodawcy. Na podstawie tego PITU wypełniasz PIT 37. Gdy umowa o dzieło jest jedynym źródłem dochodu pracownika i nie towarzyszy mu żadna inna umowa o pracę - nie ma obowiązku składek ZUS.http://www.prawnik-online.eu/porady-prawne/umowa-o-dzielo-a-podatek-dochodowy-od-osob-fizycznych

Jeśli wykonawca dzieła prowadzi działalność, w której zakres wchodzi wykonywane dla was dzieło, wówczas on sam rozlicza się z tej zaliczki, to też "próbował" wam napisać, pisząc że to on odprowadzi podatek.W takiej sytuacji ja zawsze proszę, aby uzupełnił ten zapis o informację,że prowadzi działalność a zakres dzieła wpisuje się w jego działalnośćTylko w takiej sytuacji wolno ci nie odprowadzać podatku.KIP to potwierdzi

To teraz mam jasnośc sytuacji ......dzięki śliczne

Jeśli wykonawca dzieła prowadzi działalność, w której zakres wchodzi wykonywane dla was dzieło, wówczas on sam rozlicza się z tej zaliczki, to też "próbował" wam napisać, pisząc że to on odprowadzi podatek.W takiej sytuacji ja zawsze proszę, aby uzupełnił ten zapis o informację,że prowadzi działalność a zakres dzieła wpisuje się w jego działalnośćTylko w takiej sytuacji wolno ci nie odprowadzać podatku.KIP to potwierdzi

Ślepa jesteś fortuna czy czytac nie potrafisz? masz tam przez Agnieszke napisane że " prowadzi działalność a zakres dzieła wpisuje się w jego działalnośćTylko w takiej sytuacji wolno ci nie odprowadzać podatku"Czytaj ze zrozumieniem.

• 2 miesiące temu...
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...