Kategorie
Skocz do zawartości

księgowanie ŚT

Gość Asia
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jak prawidłowo zaksięgować srodek trwały- maszynę, która nie będzie już nigdzie rejestrowana, nie bedzie kosztów transportu itp. kosztem jest tylko kwota za maszynę.080/201810/800i na koniec roku 810/800 ??czy można odrazu na 011 ??

powinno być:080/201810/800koniec roku: 011/080

810/800? A cóż to?011/800?I dlaczego na koniec roku przeksięgowanie na śr.trwałe? Co z amortyzacją jeśli środek oddasz w lutym? Jedną kwotą zaksięgujesz? A co ze współmiernością kosztów do przychodów?Mogę się nie znać, więc proszę o słowo wyjaśnienia powyższych księgowań.Ja znam księgowania jak poniżej.Jeśli nie będzie dodatkowych kosztów związanych z oddaniem do użytkowania to:010/201 - (w zależności od ZPK)Jeśli natomiast byłyby koszty dodatkowe, to:080/201....i księgujesz tam również pozostałe koszty związane z oddaniem śr.trwałego do użytkowania.W momencie OT wyksięgowywujesz całość kosztów związanych z uruchominiem ustrojstwa:010 - KŚT/080I to wszystko. Oczywiście jeszcze dekret na VAT ale o tym sądzę, że nie trzeba wspominać.

" 810/800? A cóż to?" a to zapis równoległy który jednostki budżetowe dokonują aby zwiększyć fundusz w aktywach trwałych o otrzymana dotacje za inwestycje.JackJack wszedłeś na "Rachunkowość Budżetową" więc "Jeśli wejdziesz między wrony.........."

O w mordę! Wybaczcie, wybaczcie!Gdzie mam odszczekać? :) Hahahahaha. :)Przepraszam :) Uznajcie, że nie było mojego wpisu :)

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...