Gość Asia Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Witam, jak prawidłowo zaksięgować srodek trwały- maszynę, która nie będzie już nigdzie rejestrowana, nie bedzie kosztów transportu itp. kosztem jest tylko kwota za maszynę.080/201810/800i na koniec roku 810/800 ??czy można odrazu na 011 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Jesli to środek trwały zakupiony ze środków inwestycyjnych to musisz księgować przez 080 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Aśka Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 ok- dziękujępozdrawiam, Aśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Asia Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 ale księgowanie jest dobre? to powyżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Brakuje jeszcze 011/080, pozostałe dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Katarzyna Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 powinno być:080/201810/800koniec roku: 011/080 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość asia Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 To cztery zapisy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Katarzyna dlaczego dopiero na koniec roku 011?Przeciez srodek trwały wprowadzasz na stan wtedy,kiedy go zakupujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JackJack Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 powinno być:080/201810/800koniec roku: 011/080810/800? A cóż to?011/800?I dlaczego na koniec roku przeksięgowanie na śr.trwałe? Co z amortyzacją jeśli środek oddasz w lutym? Jedną kwotą zaksięgujesz? A co ze współmiernością kosztów do przychodów?Mogę się nie znać, więc proszę o słowo wyjaśnienia powyższych księgowań.Ja znam księgowania jak poniżej.Jeśli nie będzie dodatkowych kosztów związanych z oddaniem do użytkowania to:010/201 - (w zależności od ZPK)Jeśli natomiast byłyby koszty dodatkowe, to:080/201....i księgujesz tam również pozostałe koszty związane z oddaniem śr.trwałego do użytkowania.W momencie OT wyksięgowywujesz całość kosztów związanych z uruchominiem ustrojstwa:010 - KŚT/080I to wszystko. Oczywiście jeszcze dekret na VAT ale o tym sądzę, że nie trzeba wspominać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 080/201201/130810/800 zapis równoległy w momencie zapłaty011/080 przyjęcie na stan środka trw.800/810 zapis na koniec roku223/800 na podstawie Rb na koniec roku (wydatki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 " 810/800? A cóż to?" a to zapis równoległy który jednostki budżetowe dokonują aby zwiększyć fundusz w aktywach trwałych o otrzymana dotacje za inwestycje.JackJack wszedłeś na "Rachunkowość Budżetową" więc "Jeśli wejdziesz między wrony.........." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gabi Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 no Agnieszka wwyprzedziłas mnie z odp.do JackJack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 gabi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JackJack Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 " 810/800? A cóż to?" a to zapis równoległy który jednostki budżetowe dokonują aby zwiększyć fundusz w aktywach trwałych o otrzymana dotacje za inwestycje.JackJack wszedłeś na "Rachunkowość Budżetową" więc "Jeśli wejdziesz między wrony.........."O w mordę! Wybaczcie, wybaczcie!Gdzie mam odszczekać? :) Hahahahaha. :)Przepraszam :) Uznajcie, że nie było mojego wpisu :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 O w mordę! Wybaczcie, wybaczcie!Gdzie mam odszczekać? Hahahahaha. Przepraszam Uznajcie, że nie było mojego wpisu nie odszczekuj, pomożesz w innym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JackJack Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 nie odszczekuj, pomożesz w innym temacie Jeśli będę miał takową wiedzę, to służę pomocą :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi