Kategorie
Skocz do zawartości

działalność gosp. a ciąża

Gość K
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem zatrudniona na umowę o pracę (od 03.2012). Jednocześnie prowadzę działalność gospodarczą i opłacam za nią tylko składkę zdrowotną.Chcę się zwolnić z pracy, bo jestem w ciąży. Jednocześnie chcę z działalności gosp. zgłosić się do dobrowolnego chorobowego i podnieść składkę do 250% przeciętnego m-cznego wynagrodzenia. W jaki sposób ZUS wyliczy mi podstawę zasiłku chorobowego (ciążowego) i później w jakij wysokości wyplaci mi macierzyński? Bedzie brał pod uwagę niskie składki z umowy o pracę? Może powinnam zrobić minimum 30 dniową przerwę, że wskoczyły tylko wysokie składki z działalności gosp.?czy obejmuje mnie okres wyczekiwania?

jak roziwążesz umowę, to musisz płącić obowiazkowe składki z działalności, możesz podwyższyć podstawę, zus powininien przyjąć ją jako właściwą do wyliczenia, umowa o pracę nie ma wtedy znaczenie bo już jej nie będzie, przed porodem musisz opłacić conajmniej jedną pełną składkę.

Szanowna PaniZUS wyliczajac zasiłek macierzyński co do zasady bierze pod uwage okreś ostatnich 12 miesięcy jednak jeżeli działalnośc została niedawnio załozona lub nie były dotychczas opłacane składki na ubezpieczenie chorobowe wówczas wystarczy opłacić składkę od 250 procent przec wynagrodzenia za jeden pełny miesiac przed urodzeniem dziecka składka ta bedzie wynosic ok 2,5 tys zł a zasiłek ok 6 tys netto.Proszę równiez pamięac iz pobierając zasiłek macierzyński ma Pani prawo prowadzic dalej działalnośc wówczas obowiązana jest Pani do opłacania jedynie składki zdrowotnej Polecam lekture artykułów na stronie lexvin.pl/ mozna znaleźc tam wiele porad dotyczących prowadzenia działalnościPozdrawiam

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...